Rózsaszínűre festheti a festőbodza a gazdák jövőjét

 

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPMainArticleScreen.vm/id/2619

2010. október 26.
Különleges stratégiai növényt telepítettek Kolozs megyébe

Egyik csemetéjét ülteti Balázs Ferenc, az első kalotaszegi festőbodza-gazda (A szerző felvétele)

Nem eszik az állatok, nem lopják az emberek, és hektáronként 2000 eurós nyereséggel kecsegtet a fekete bodza vagy más néven festőbodza (Sambucus nigra), amely úgynevezett stratégiai növénynek számít, és elsősorban tőlünk nyugatabbra van iránta nagy kereslet: termését az élelmiszeriparban, festőanyagnak használják. A legtöbbet az Egyesült Államokban, de kisebb mennyiségben Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában, Magyarországon termesztenek belőle. Vasárnap óta pedig Inaktelke mellett is: az Ecorural Szövetkezet szervezésében a falu határában, a Lüget nevű erdőrész melletti kopár dombtetőn, Kolozs megyében első ízben telepítettek ilyen növényzetet. Az igénytelen fás bokor gyümölcse önmagában is kiváló dzsem nyersanyaga, bővelkedik vitaminokban, cukrokban, savakban, pektinben, tájainkon sok parlagon hagyott mezőgazdasági területen lehetne jövedelmező megélhetési forrásként termeszteni.

A „jégtörő” mintaültetvény Balázs Ferenc inaktelki gazda saját földjének 22 árnyi területén nő majd fel, aki vasárnap – barátok, ismerősök segítségével és a sajtó jelenlétében – 100 darab, Debrecen mellől beszerzett, Haschberg fajta bodzacsemetét ültetett el ötméteres sorközökben, hat-hat méterre egymástól.

A gazda lapunknak elmondta, hogy családjának 4,5 hektárján hiába próbálkozott kukoricával, alig lett termése, ezért vágott bele ebbe a vállalkozásba. Reményei szerint jövőre az egész területet festőbodzával telepíti be – akkorra majd legalább tíz embert kell alkalmaznia. Megtudtuk: ő két éve hallott erről a lehetőségről, és most bízik a sikerben.

Horváth Zoltán, a program irányítója szerint a fa-bokor a második év végén kezd termőre fordulni, a harmadik évben pedig a termés már elérheti a 20–22 kg/tő mennyiséget. Tavasszal meg kell metszeni a növényt, és ágait 45 fokos dőlési szögbe kell irányítani, hogy megkönnyítse a gyümölcs kézi betakarítását. Mert a legnehezebb művelet talán a rekord ütemű szüretelés és szállítás, hiszen a termésnek 24–48 óra alatt kell megérkeznie feldolgozóhelyére.

Megtudtuk: az inaktelki fekete bodzát fagyasztóval ellátott kamionok viszik majd Magyarországra, ahol megdarálják, utána pedig hasznos időben kell eljutnia Ausztriába vagy Amerikába. A festőbodza saját maga által termelt fitocid anyagokkal védekezik a gombatámadások ellen, és nagy tannintartalmának köszönhetően az állatok sem rágják meg – tette hozzá a szakember. „Nem lopják sem az emberek, sem az állatok” – biztatott a projektfőnök.

A stratégiai növénytelepítést szervező MPP kolozsvári elnöke, Keizer Róbert a bodzatermesztés népszerűsítése kapcsán végzett felvilágosító munkáról beszélt a jelenlévő sajtósoknak: 7 erdélyi megye 40 falujában 600 gazdát szólítottak meg eddig, és remélik, hogy a kezdeti sikerek láttán a rászorultak közül egyre többen fognak bekapcsolódni ebbe a tevékenységbe, amely hektáronként évi 2000 eurós jövedelemmel is kecsegtet. A sok meg nem művelt terület kiválóan alkalmas a festőbodza termesztésére, a nyugati felvásárlási igény pedig igen nagy, így a fekete bodza-kultúrák sok gazdának, földtulajdonosnak jelentheti a szebb jövőt, annál is inkább, mert kevés befektetést és kevés munkát igényel, ami igen rövid időn belül – két-három év alatt – többszörösen megtérülhet.

SZERZŐ: Ö. I. B., http://www.erdelyipolgar.blogspot.com/

admin
 

>