A második akcióterv célja a közérdek érvényesítése

2010. október 18.

A második akcióterv három aktuális kérdésben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését. Elsőként a közterhek arányos elosztásában, másodszor a munkahelyek teremtésében, illetve megőrzésében, harmadszor az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben – hangsúlyozta Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában.

A miniszterelnök elmondta, a kormánynak és az országgyűlésnek minden döntésénél, azt kell keresnie, hogyan tudja érvényre juttatni a közérdeket a gazdaságban, az állam működtetésében, és az élet minden fontos területén. Ez a második akcióterv lényege.

Mint arra beszédének elején rámutatott, a mögöttünk hagyott években a magánérdek és a piaci részérdekek kontrollálatlan beengedése az államba katasztrófához vezetett. Minden elsüllyedt a korrupcióban, a közpénzek elfolytak, az ország csőd közeli helyzetbe jutott. A közérdeket csak az állam tudja érvényesíteni, és az államnak csak a közérdeket szabad képviselnie. Ehhez erős államra van szükség, amely semmilyen magánérdeket nem képviselhet – húzta alá.

Orbán Viktor úgy látja, közérdek, hogy mindenki arányos részt vállaljon a közös terhekből. Az elmúlt nyolc évben az adófizetők rengeteg többletet fizettek be, hogy segítsenek az országon. Mindig csak az emberektől vettek el, ezért most úgy tisztességes, és ésszerű, hogy azok vállaljanak többletterheket, akik eddig mentesültek az áldozatvállalás alól. A válságadóról, amely az energiaszektort, a távközlési cégeket, és a nagy kereskedelmi láncokat érinti megjegyezte, az ebben való részvétel átmeneti idejű és arányos, tehát nem veszélyezteti a munkahelyeket.

Meglátása szerint tarthatatlan az ún. PPP-rendszer, amelyben túlnyomórészt a kötelezettségeket az állam vállalta, míg az előnyöket és a profitot a magántulajdonos kapta. Ezért szükséges a PPP-beruházások felülvizsgálata és a szerződések azonnali felfüggesztése.

Mint elmondta, a magánnyugdíjpénztár rendszere tipikus példa arra, amikor a magánérdek agresszív teret nyer a közérdek kárára. Hangsúlyozta, az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat, amit azonban csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudnak megtenni. Ezért lehetőséget adnak a visszalépésre az állami pénztárba, és „aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség”.

Ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is – tette hozzá. Meglátása szerint a magyaroknak elege van abból, hogy „az ő pénzükön üzemeltetett vállalatokat bűnözők szállják meg, és szervezetten hordják ki belőle a közpénzt”. A közérdek azt kívánja, hogy szigorúan ellenőrizzék és elszámoltassák ezeket a szolgáltatóvállalatokat. Első lépésként közös holdingba tömörítik a Volán-vállaltokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködést.

A miniszterelnök beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy az adófizetés becsületének megteremtése csak arányos adózással lehetséges, amelyet 2011. január elsejétől terveznek bevezetni. „Aki tízszer annyit keres, tízszer annyit adózik. Aki pedig több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, kevesebb adót fizet” – mondta, hozzátéve: egyszerű adózás lesz, hogy mindenki átlássa, előre tervezhessen, ugyanakkor senki ne tudjon kibújni alóla. „Egy adó, egy kulcs”, azonos lehetőségek, azonos felelősség – összegezte.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az egyik legfontosabb közérdek a munkahelyek védelme, és újak teremtése. Itt, néhány fontos intézkedést emelt ki a második akciótervből. Aláírják a megállapodást a Magyar Kereskedelmi Kamarával, amely megindítja a duális szakképzési rendszert Magyarországon. Megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében, így ha valaki kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 százalék helyett 20 százalék TB-járulékot fizet. Bevezetik továbbá a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

Számos akadályt gördítenek el a vállalkozások és a munkavállalás útjából: eltörlik az elvárt jövedelem határát; egyszerűsítik az önfoglalkoztató vállalkozások adózását; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millió forintról 100 millióra emelik. De húsz százalékkal csökkentik a pályázatok elbírálásában részt vevő szerveztek számát, tíz százalékkal a pályázati mellékleteket, harminc százalékkal pedig az adatlapok hosszát. Elmondta, 2011 végére megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét is.

A miniszterelnök hozzátette, támogatják az előtakarékosságot, nyolc év helyett tíz évig. A lakáscélú előmegtakarítást közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd. Az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát 75 százalékra emelik.

Mindez azt jelzi, hogy „immár új világ van Magyarországon” – fogalmazott Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában. Az emberek felismerték, hogy a politikát és az államot eluraló magánérdek tönkretette az országot, ezért elsöpörték az előző korszakot és megalapították a nemzeti együttműködés rendszerét. A közérdek mostantól legalább olyan erős, mint a magánérdek – húzta alá.

A közterhekből mindenkinek, aki erre fizikailag képes, ki kell vennie a részét, „nem lehetnek kiváltságok és kiváltságosok” – mondta, azt hangsúlyozva: bármennyire is akar, az a világ nem fog visszatérni, amelyben az államot behálózták a magánérdekek, és felemésztették az emberek pénzét, hitét és erkölcsét, „nem engedjük, hogy az előző korszak visszatérjen”.

orbanviktor.hu, fotó: Pelsőczy Csaba

admin
 

>