Markó: Nagy dilemma, hogy folytatnom kell-e az RMDSZ élén

[ 2010. október 21., 23:14 ] [417]

Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke tegnap egy rádióinterjúban azt mondta: „valóban hatalmas dilemmát” jelent számára, hogy folytatnia kell-e tevékenységét az RMDSZ élén. Hozzáfűzte: még nem döntött arról, hogy versenybe száll-e egy újabb elnöki mandátumért a 2011. februári kongresszuson.
Az RMDSZ szövetségi elnöke azt követően nyilatkozta ezt, hogy a Gândul napilap azt írta, Markó Béla lemondhat a megmérettetésről a szervezet jövő évi kongresszusán. A lap tudni véli, Markó Kelemen Hunort támogatná az RMDSZ elnöki tisztségére, de nem kizárt, hogy Borbély László is versenybe száll.
„2011 februárjában tisztújító kongresszust tart az RMDSZ. Ha folytatni akarom elnöki tevékenységemet, újabb mandátumra kellene pályáznom. Jelenleg még nem döntöttem erről. 1989 decembere óta vagyok a politikai életben, és valóban hatalmas dilemma számomra, hogy folytatnom kell-e, de, a megfelelő pillanatban döntök erről” – nyilatkozta Markó.

A Gândul napilapnak RMDSZ-en belüli források azt nyilatkozták, hogy Markó Béla Kelemen Hunor művelődési minisztert, az RMDSZ ügyvezető elnökét támogatná az elnöki tisztségért folyó versenyben. „Markó Béla vissza akar vonulni. Jelenleg ez a helyzet, de, persze, még változhat”, nyilatkozták a források.
Ugyanezen források szerint, amennyiben Markó úgy látja, hogy az általa támogatott jelöltnek nem lesz elég ereje, hogy megnyerje a belső harcot, akkor maga száll versenybe az elnöki tisztségért.
„Az ellenfelek tábora még nem eléggé körülhatárolt. A szövetségen belül Borbély László indulásáról beszélnek, de szóba került még Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Olosz Gergely képviselőházi frakcióvezető neve is” – állítja a Gândul.
A lap szerint a Markóhoz közel álló Borbély szeretne az RMDSZ élére kerülni, és kérte is a szövetségi elnököt, hogy őt nevezze meg utódjaként.
„Miután elutasították kérését, Borbély a szövetségen belül kampányol, alternatívát kínál a Markó-féle politizálásra. A kongresszuson Borbély a Demokrata Liberális Párttal való szakítást szorgalmazhatja a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal való szövetkezést javasolva.
Néhány demokrata liberális politikus egyébként azt állítja, hogy 2008-ban Borbély javasolta, hogy szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, pedig Markó nem támogatta a kormánybuktatást. Másfelől Borbély kollégái azt állítják, hogy tulajdonképpen az ügyvezető elnöki tisztséget szeretné megszerezni a környezetvédelmi miniszter, ha ezt megkapná, nem is szállna versenybe az elnöki székért” – írja a Gândul.
Borbély László szerdán azt mondta: Markó Béla egyelőre nem döntött az esetleges jelöltségéről. Mint mondta, ő jelenleg nem érdekelt a jövő évi kongresszus jelöltségeinek ügyében.
www.nyugatijelen.com, erdely.ma

Írja meg a véleményét a fentiek kapcsán! Név:
Hozzászólás:
A művelet eredménye: 2 plusz 7 ?
Hozzászóló: menasagh (2010-10-22 09:50:05)Nem az a baj, hogy egymás közül melyiküket választják, hisz így is-úgy is csak a köreikből kerülhet valaki a polcra viszont az csalás és törvénysértő, hogy a kongresszusra delegált egyéneket nem a választók a saját személyes aláírásuk alapján küldik.
Hozzászóló: wa1907 (2010-10-22 09:39:25)Olvasva az eddigi hozzászólásokat azt a következtetést vontam le hogy mindenki úgy látja hogy az RMDSZ jelenlegi vezetőségének el kellene hagyni a hajót.( még nem sülyed de…… ). A nagy kérdés hogy ki vagy kik vegyék át a helyüket.Szerintem nem lenne ideális ha M. Béla utódja a jelenlegi vezetésből kerülne ki. Amit el tudok képzelni az egy olyan politikus újgeneráció akik egy új hullámot és mentalitást képviselnek, konkrétabban a 30-40 év közöttiekre gondolok, akiket a kommunizmus és a román politika még nem tudott annyira megfertőzni.A legfőbb dolog, midenféle egyebet félre téve, hogy RMDSZ vagy nem RMDSZ, a következő választásokra 1 párt vagy tömörűlés vagy kell képviselje az erdélyi magyarságot.
Hozzászóló: quercusos (2010-10-22 09:13:31)Úgy néz ki, hogy csupán számára dilemma a folytatás… Elvbarátai is feláldoznák, ha csak egy reménysugár is létezik az etnobiz srl megmentésére. Valójában eddig is csak bábu, pojáca volt. Igazából a hiányában jövünk majd rá mennyire nem hiányzik…
Hozzászóló: tizedes (2010-10-22 08:43:23)Olyan ember vezette a romániai magyarság érdekképviseletét,akinek a nyilvánvaló dolgok is dilemmát jelentenek.
Hozzászóló: Lúdas Matyi (2010-10-22 08:36:20)Minimum 10 évre le kell sittelni, mert megérdemli és a dilemmája is elmúlik.
Hozzászóló: Szilard (2010-10-22 07:51:56)Szerintem meg aztan mindegy ki kerul az RMDSZ elere, teljesen mindegy, ugyis ezek a sablonos arcok iranyitjak az egesz bandat, akinek meg ellenvetese van, azt utnak engedik. Ha mar tenyleg Marko bacsi visszavonul, azon mar csak mosolyogni lehet, hogy Borbely, Kelemen esetleg Borboly legyen az utod.Korodi Attilaban latok meg valami kepzeloerot dehat gondolom o inkabb csenben meghuzza magat. At kellene szitalni az egesz RMDSZ reszvenytarsasagot, teljes megujulas kell, hanem minden felesleges es ertelmetlen es ezt 20 ev alatt sikeresen be is bizonyitottak
Hozzászóló: krox (2010-10-22 07:13:00)Markó Béla fölépítette a pártot.
A falka ivaréretté lett.
Acsarognak, vicsorognak rendesen, és az öregre törnek.
Borbély? Frusztrált, hogy csak miniszter lehetett, de pártvezér nem.
Nagy Zsolt? Csak négy évvel ezelőtt beszéltek róla. Akkor még miniszter volt, mára csak vállalkozik. Erdélyi magyar tévét, gyurcsánypénzen, meg talán IT-kereskedik.
Korodi? Mint Nagy Zsolt, bár ő még képviselő.
Olosz? Markó tette nagy energetikussá és frakcióvezetővé. El fog adni bármit, ha zsét lát érte.
Borboj? Szászjenő kategória.
Hordószónok. Ha le kell írja, abból megbukik. Játékos. Csíkban könnyű neki.
Rendszert kellene váltania a romániai magyarságnak. Ehhez vezetők is kellenek. Markó pártkatonái erre alkalmatlanok.
Markó a gazzal fölvert őszi tarlót hagyja maga után.
Hozzászóló: hajnalosan (2010-10-22 06:07:49)nem kell, Béla bácsi, nem kell
nem szabad 🙂
Hozzászóló: laza (2010-10-22 03:52:43)Szavazásról és választásról már szó sincs. Miért nem dirakt módon választják őt is, mint az államelnököt. Mérettessen meg. Utána pofázzon.
Hozzászóló: laza (2010-10-22 03:29:17)Markó igenis csinált, kedves Zoltán! Nézzen körül, elfogyó magyarság, lefejezett értelmiség, koldus szegénység, munkanélküliség, stb. Mind az őkelme uralkodása alatt történt. Ezzel el kell számolnia.
Hozzászóló: Jo vizhang (2010-10-22 00:43:57)…hogy Borboly Csaba? Szegenynek a kisugarzasa is vetekszik a matt fekete dobozeval. Amugy nekem is nagy dilemmam van: nem tudom eldönteni melyik elökelöbb, ö vagy a csizmam. Talan az utolso hasznosabb.
Hozzászóló: Mária (2010-10-22 00:36:43)NINCS megfelelő utód! Kelemen halovány minden szempontból, karizma nélküli, motyorászó eszközember. Borbély tevékeny, nyüzsgő típus, de nem politikusi alkat. Borboly közröhej…
Hozzászóló: Dr. C (2010-10-22 00:36:09)Húzzon el, persze, de mi lesz utánna?
Mint a fenti cikkből is kiderül, jön a klónja Kelemen Hunor, vagy Borbély László? Nem mindegy?
Politikailag és autonómia ügyben semmi változás nem lesz.
Elsősorban a céljainkat kellene felülértékelni, egy lemondás, felmondás, kirugás nem segít! Az RMDSZ-nek vele vagy nélküle, semmi esélye 2012-ben bekerülni a Parlamentbe. És sajnos, bármilyen más magyar pártnak sem!
Hozzászóló: Arena (2010-10-22 00:33:54)Jaj szegfűs Béla bá, há itt ne hagyj bennünket, mert akkor végképp eldemokratizálódunk és elpluralizálódunk, még a judemerájos szegfűbű is tulipán fogy nyílani, amit már nem fogunk eeviselni! Nehogy visszagyere nekünk Kézdivásárhelyre, maradj csak ott Bukakestbe.
Hozzászóló: firkász (2010-10-22 00:09:56)következik a markó-talanitás ötödik évszaka – sajnos, attilátlanul is! – és igazán nagy dilemmája: költőnk és kora lesz, s a fekete zongora… hajrá!
Hozzászóló: Attila (2010-10-21 23:57:41)Ha ezekben egy kicsi emberseg lenne mar regen bocsanatot kertek volna az erdelyi magyarsagtol es csendben elhuznanak. Kelemen vagy Borbely semiben sem kulomb a Markonal. Remelem a leheto leghamarabb eltunnek.
Hozzászóló: wa1907 (2010-10-21 23:47:55)Markó Úr!
Ha már távozik akkor remélem hogy a többiek is rászánják magukat erre a nagy lépésre.
Hozzászóló: Zoltán (2010-10-21 23:31:46)Bécike… Húzz a gázba… eleget ültél ott, s nem csináltál semmit… Viszlát a könyvesboltban, verseskötet után…
Hozzászóló: Armada (2010-10-21 23:31:29)Na persze…Béla bá majd versirásból fogja tengetni hátralevő napjait…
Hozzászóló: Háromszéki (2010-10-21 23:22:19)Narkó elvtárs, hadd segítsek ebben a "nagy dilemmájában": húzzon el a sunyiba minél előbb!!! Javasolnám mondjuk a Holdat, ott épp az ön egészségének megfelelő körülményeket talál, mi meg majdcsak megvigasztalódunk valahogy… No, menjen Isten hírivel!

admin
 

>