A választójog is része lesz a nemzethez tartozás jogának

[ 2010. október 21., 01:19 ] [272]

 Választójogot kaphatnak a határon túli magyarok is, ha változik a választójogi törvény. Az alkotmányból ugyanis kiveszik azt a részt, ami magyarországi lakóhelyhez köti a választójogot, nyilatkozta Gulyás Gergely, az alapjogi munkacsoport fideszes vezetője. A Jobbik támogatja, az LMP ellenzi a javaslatot, az MSZP pedig nem kommentálta azt.
Szabó Erika a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta: „Közös cél az, hogy egy kisebb, rövidebb alkotmány készüljön Magyarországon. A részletszabályok pedig kétharmados törvényekbe kerüljenek szabályozásra".
Ilyen kétharmados törvényben szabályoznák a választójogot is. A jelenlegi alkotmány azt írja elő, hogy a választójoghoz magyarországi lakhely kell. Az újban ez már biztosan nem lesz benne.

Gulyás Gergely az alkotmányt előkészítő munkacsoport fideszes vezetője hozzátette: „Úgy gondolom, hogy a magyar nemzethez tartozás önmagában feljogosíthat valakit arra, hogy az országgyűlési választásokon a véleményét valamilyen formában kifejezhesse".
Azt azonban még nem tudják: pontosan hogyan szélesítenék ki a választójogot. Gulyás Gergely szerint érthető okokból a határon túlról nem voksolhatnának például választókerületi, egyéni jelöltekre. A Jobbik támogatja a változást, sőt pontos javaslatuk is van, miszerint a határon túliak az országos listákra szavazhatnának.
Szávai István a Jobbik frakcióvezető-helyetttese elmondta: „Ha a magyar országgyűlés most nem él ezzel a lehetőséggel, és nem adja meg a választójogot, a beleszólás jogát a határon túl élőknek, akkor örökre eleshetünk a magyar nemzet újraegyesítésének lehetőségétől".
Az LMP szerint nem fair, hogy a tavaszi kampányban a Fidesz még azt ígérte: az állampolgársággal nem jár választójog.
Dorosz Dávid a párt képviselője elmondta: „ Az államok területi alapokon szerveződnek, és a választójog tipikusan az államokhoz kötődik. Így aztán ezt jogilag sem tudjuk, elméleti és gyakorlati alapon sem tudjuk támogatni".
Kerestük az MSZP-t is, de azt mondták: addig nem nyilatkoznak, amíg a kormány egy komolyan vehető javaslatot le nem tesz az asztalra.
Salamon László az alkotmányt előkészítő bizottság elnöke elmondta: „A Kereszténydemokrata Néppárt elvi álláspontja az, hogy az állampolgársághoz állampolgári státusjogként a választójog hozzátartozik".
A munkacsoport az év végégig a kormány elé teszi az új alkotmányra vonatkozó javaslatot. Ha ezt elfogadták, megkezdődhet a kétharmados törvények, így a választójogi törvény módosítása is. Gulyás Gergely szerint 2011 végéig döntenek a kiszélesített választójogról.

Szondi Vanda, Jámbor Eszter

Duna Tv, Híradó, erdely.ma

admin
 

>