Klaszterbe tömörülnek a háromszéki panziótulajdonosok

[ 2010. október 13., 08:07 ] [79]

Pécsi szakmai találkozón vettek részt háromszéki panziótulajdonosok azzal a céllal, hogy tapasztalataikat a székelyföldi falusi turizmus területén is hasznosítsák. A Klaszterek Házában tartott rendezvényen a szakemberek ismertették, a Dél-Dunántúlon számos turisztikai ágazatban eredményes a klaszterekbe való tömörülést, melynek lényege, hogy a résztvevők nem versenytársai egymásnak, hanem mindannyian a térség idegenforgalmi erősödésében érdekeltek.
Gonda Tibor közgazdász, az ökoturisztikai klaszter vezetőjének definíciója szerint
„a klaszter független gazdasági szereplők közötti hálózatszerű együttműködés, melynek lényege, hogy a gazdasági szereplők egymásnak vevői és beszállítói legyenek. Te hát, a gazdasági kap csolatokból amennyit csak lehet, oldjanak meg ezen a hálózaton belül, mert így válik mindenki számára előnyössé a hálózaton belüli együttműködés.
Egyénileg pél dául nagyon sokat költenek marketingre, de ha ezt a feladatot együtt végzik, ugyanazt a hatásfokot lényegesen kevesebb pénzráfordítással el tudják érni. Hasonló, közösen elvégzendő feladat lehet a szakmai továbbképzés megszervezése, vagy az innováció kérdése, azaz együtt kitalálni — akár a turizmus, akár az ipar területén — új típusú terméket, amellyel eredményesen be tudnak kapcsolódni a piacba, és pozíciójukat erősíteni tudják.” Székelyföldön sem kell újra feltalálni a spanyolviaszt, a minta, a módszerek adottak, követni kell azokat: „mi is előszeretettel járunk tanulmányutakra máshova, és mi is nagy örömmel továbbadjuk azokat a tapasztalatokat, amelyekre szert teszünk.”

Dr. Szabó Géza egyetemi tanár szerint a turizmus szakma termékekből áll, a klaszterek pedig termékkategóriákat jelentenek (falusi, bor-, gyógy-, aktívturizmus stb.), és a terméknek erősnek kell lennie. A termék azt jelenti: több szereplő adja össze a saját tudását, több szereplő együttműködéséből származik az igazán vonzó kínálat. „Amikor gyógyturizmusról beszélünk, abban hat-tíz szereplő dolgozik együtt, és mindenikük jó valamiben, még jobbak lesznek, ha összefognak. Tehát a termék megalapozásához kell a klaszter, ez a minőségi fejlesztés alapja. A dél-dunántúli régiónkban ebben működnek együtt a borászok, a kulturális turizmus szereplői, a termál- és gyógypiac szereplői, akik többfélék, és egymással konkurensek is, de igazán az a konkurencia, hogy el tudunk-e csalogatni más régiókból vendéget, képesek vagyunk-e felvenni a versenyt más térségekkel? Ebben az itteni szereplők nem versenytársak, hanem együttműködők, azonosak az érdekeik.”
A Háromszéki Panziók Egyesületének elnöke, Szabó Tibor kijelentette: céljuk létrehozni Háromszéken is egy szakmai együttműködésen, partnerségen alapuló, falusi turizmussal foglalkozó klasztert, amellyel pályázni tudnak, és e szakmai szövetségben a panziótulajdonosok közös célokért dolgozzanak.

Mózes László, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>