2

Toró T. Tibor: Nem egy új párt, hanem autonomista párt a cél

[ 2010. október 08., 07:27 ] [517]

A november 27-i EMNT-közgyűlés tiszte lesz dönteni az új erdélyi magyar párt bejegyzéséről, s ha a testület jóváhagyja az elképzelést, három hónapon belül összegyűjtik a törvény által kért 25 000 aláírást — mondta el Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke, az új párt egyik kezdeményezője tegnapi, világhálón keresztül lebonyolított sajtótájékoztatóján.
Ezt követően még legalább három hónapot vesz igénybe a politikai alakulat jogi bejegyzése, felkészültek a román és magyar gáncsoskodásra is, és bíznak benne, időben hivatalos szervezetté válhatnak, amely 2012-ben megmérettetheti magát a választásokon.
Toró elismételte a vasárnapi bejelentést követő álláspontját: szükség van az új magyar autonomista pártra, mert sem az RMDSZ, sem az MPP nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem teljesítették a magyar közösséggel szembeni vállalásukat. Leszögezte, a pártalapítást nem az új párt létrehozatalának kedvéért tartják fontosnak, „úgy hiányzik nekünk ez, mint ablakosnak a hanyatt esés”, mondotta, és hozzáfűzte, ha az RMDSZ vagy az MPP meggondolja magát, ők szívesen tárgyal nának a közös célokról. „Az RMDSZ képtelen megújulni, a fiatalabb generáció politikusai ugyanúgy gondolkodnak, mint az idősebbek, hogyan lehetne Bu karestből minél több pénzt hazahozni, nem a helyi struktúrák megerősítésén, az autonómia kereteinek megteremtésén dolgoznak. Az MPP-vel könnyebb lenne tárgyalni, hisz még ki sem alakultak teljesen szervezetei, ha egyesítenénk erőinket, sokkal eredményesebbek lehetnénk, de ismervén a polgári párt jelenlegi csúcsvezetését, erre nincs túl sok esély” — fejtette ki Toró T. Tibor. Elmondta, ajánlatot még egyik szervezettől sem kaptak, érdeklődve várják az esetleges javaslatokat, mert: „a cél nem az, hogy egy harmadik pártot hozzunk létre, hanem az, hogy megjelenjék egy autonomista párt. Ha az RMDSZ vagy az MPP hajlandó az átalakulásra ennek ér dekében, akkor azt mondom, az a járható út. Tapasz talatunk szerint azonban ennek a valószínűsége nagyon kicsi.”

Toró T. Tibor szerint nem túlzottan nagy kihívás három hónapos határidőt szabni a 25 000 aláírás összegyűjtésére. „Ha nem sikerül ennyi idő alatt, akkor hosszabb idő sem lenne elegendő” — mondotta, s emlékeztetett, 2004-ben a jobb sorsra érdemes Magyar Polgári Szövetség néhány hónap alatt 57 000 aláírást gyűjtött össze választásokon való indulása támogatására.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

 • fogarasi szerint:

  Ha sikerülne végre kimozdítani a dolgokat a holtpontról, ha közös belátásra lehetne jutni a mostani bejegyzett pártokkal, az volna a legjobb.
  De ha az RMDSZ ez alkalomból sem képes a polcról lenézni, akkor hajrá az új párt alapításával, de akkor aztán minél sürgősebben, hogy legyen idő a választásokra is felkészülni.
  Ez annál is inkább, mert a magyar államfő is azt mondja, hozzatok már végre létre egy szervezetet/pártot, akivel le tudunk ülni tárgyalni a romániai magyarok kérdésében.
  Hajrá, Toró úr, én őszintén drukkolok önnek !

 • valaki szerint:

  az emnt-t az rmdsz vezeti.amen

 • >