Kampányt a kettős állampolgárság felvételéért

2010 augusztus 22., vasárnap

Ágoston András fogadta dr. Farkas Csabát, a Magyar Polgári Párt (MPP) alelnökét
Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke tegnap Temerinben fogadta dr. Farkas Csabát, a Magyar Polgári Párt (MPP) alelnökét.
A találkozó részvevői – a VMDP részéről jelen voltak Guszton András, alelnök és Csorba Béla, a VMDP temerini szervezetének elnöke is – egyetértettek abban, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének kiépítésében minden magyar politikai szervezetnek van feladata.
Ágoston emlékeztetett rá, hogy július elején a Kárpát-medencében működő magyar pártok elnökeihez címzett levélben hangsúlyozta, hogy „a kettős állampolgárság megadása bizonyítja: a második Orbán-kormány és az Országgyűlés ráléptek arra az útra, amely elvezethet a Kárpát-medencében zajló politikai korszakváltás magyarokat érintő dilemmáinak feloldásához”.
A VMDP vezetői megerősítették, hogy a párt fontosnak tartja az autonómia ügyében zajló kétoldalú megbeszéléseket. A VMDP a tényleges magyar (perszonális) autonómia modelljét szorgalmazza, de szükségesnek tartja, hogy a Vajdaságban csakúgy, mint a Kárpát-medence egészében, megvizsgálják a létező más autonómia-elképzeléseket is.
Ágoston rámutatott az elmúlt húsz év tapasztalataira. Arra hogy az eredményes nemzetközi fellépés érdekében az ütköztetés helyett, ha kell Budapest segítségével, időbeli lehetséges megvalósítási sorrendet kellene megállapítani például a területi és a perszonális autonómia között. Az eszmecserék során a szórványban élő magyarok érdekeit nem tanácsos háttérbe szorítani.
VMDP üdvözli az MPP levélben is kifejezett készségét a párbeszédre. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) októberre jelezte egy kétoldalú eszmecsere lehetőségét.
Dr. Farkas Csaba szükségesnek tartja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) őszi értekezletére a részvevők az autonómiával kapcsolatban minél több, egyeztetett javaslattal álljanak elő.
A részvevők egyetértettek abban, hogy a kettős állampolgárság felvételére a Kárpát-medencében mozgalmat kell indítani. A kettős állampolgárság fontos eszköze a nemzeti integrációnak, de egyben lehetőség arra, hogy a nemzet minden tagja sikeresebben bontakoztathassa ki belső, eddig ki nem fejtett energiáit, s új távlatokat nyisson magának és környezetének.

(A VMDP közleménye), polgaripart.ro

admin
 

>