Dadogós aszfalton luxusautóval

2010 augusztus 20., péntek

Nagy István baróti polgármester esete Borbély miniszterrel
Borbély László környezetvédelmi miniszter a napokban népes RMDSZ-es kísérettel ment Barótra meglátogatni az árvíz sújtotta zónát és a baróti-köpeci gátat, de a nagy sietségben mindkét cél az útirányból kimaradt. Az erdővidéki kisvárost többször is megjárták az idei áradások, de a szaktárca egyetlen vasat sem adott az említett védőgát megerősítésére akkor, amikor a Kovászna megyében harmincmillió lejt osztottak szét ilyen célra. Borbély László miniszter azzal „nyugtatta” a polgármestert, hogy tisztázatlan a gát tulajdonviszonya, így nem finanszírozható ennek megerősítése. A lakók viszont árvíz esetén a polgármestert kérik számon, mert honnan is tudnák, hogy a gát a bányavállalat tulajdona, innen át kell utalni egy kormányrendelettel a vízügyhöz, addig nem kaphat állami támogatást. A regionális vízügyi hatóság viszont Rimnicu Valceán székel.
A dolog érdekessége, hogy a bányavállalat Baróton gyakorlatilag nem létezik, az is tisztázatlan, hogy került hatáskörébe a gát, amíg ezt fent letisztázzák, addig alsó szinten mindent elönthet az ár. Hiába dolgoztak sikeresen a megoldáson, a pénzt csak csepegtetik. Érthető Nagy István polgármester kifakadása, aki részrehajlással vádolja Borbély László minisztert. Hiába nyert a város még 2008-ban egy 20 millió lejes vízvédelmi pályázatot, eddig valamivel több mint 10 százalékot fizetett ki a minisztérium, jóllehet a kiírásnál leszögezték: a munkálatokat három év alatt be kell fejezni. A pályázat folyósítása hiányában nem munkahelyek születtek, hanem munkanélküliséget idéztek elő azok, akik kézjegyüket adták a nyertes pályázatokhoz, állítja a polgármester.
Visszatérve a baróti villámlátogatáshoz: a miniszter és népes küldöttsége a városi ülepítő állomáshoz érkezett, ahol a sok kísérő alig tudta leparkírozni személygépkocsiját. A csoport arra volt leginkább kíváncsi, miként leckézteti meg az MPP-s polgármestert az RMDSZ minisztere. Igen ám, de Nagy István sem hagyta igazát, azt sem rejtette véka alá, hogy sorozatos támadások érik a várost azért, mert nem volt hajlandó beállni olyan életképtelen megyei elképzelésbe, amelyekből a mai napig sem lett semmi. Barót egy sikeres kisváros lehetne, hiszen megvannak hozzá a nyertes pályázatai, ha a működő, engedéllyel rendelkező szolgáltatásait nem próbálnák felső szinten ellehetetleníteni. Nagy István úgy véli, nem tudják elfogadni, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet, a román miniszterek sokkal kedvesebbek szoktak lenni, ha Erdővidéken járnak, de ők sem szakítják le a városbejáratot. Nem kioktatni kell itt az embereket, hanem segíteni, láthatta, mennyit fejlesztették a vidéket, hogy abból koldul a régió. Úgy jött hozzánk a miniszter, hogy nem vette észre a sok kormányzás után, milyen útjai vannak Erdővidéknek, összegezte a polgármester.

— Balázs Árpád, Polgári Élet, polgaripart.ro

admin
 

>