Kövér Lászlóval találkozott az MPP

2010 augusztus 19., csütörtök

A Fidesz a következő hetekben dolgozza ki, hogyan viszonyul a romániai magyar politikai szervezetekhez, melyiknek milyen feladatot, szerepet szán az általa elképzelt egységes magyar nemzetpolitika megvalósításában — ez derült ki az MPP vezetőinek Kövér Lászlóval, a magyar országgyűlés fideszes elnökével lezajlott találkozóján.
A magyarországi politikus pártja elvárását is tolmácsolta: együttműködést és nem ellentétet kívánnak látni az itteni magyar politikai szereplők között.
Kövér ismét támogatásáról biztosította a polgáriakat, régi barátjuk, és következetesen kiállt amellett, hogy az erdélyi magyarságot is megilleti a választás joga — számolt be a megbeszélésről Bálint József, az MPP országos alelnöke. Tőkés László az egységes nemzetpolitikáért harcolt az elmúlt húsz évben, és senki nem becsülheti alá tevékenysége fontosságát, de be kell látni azt is, hogy az RMDSZ az a politikai erő, amely a bukaresti parlamentben képviseli a romániai magyarságot — hangzott el a tanácskozáson. Kövér László azt is jelezte, az MPP következetes volt nemzetpolitikai kérdésekben és szövetségeseit illetően is, a Fidesz értékeli ezt. Bálint József elmondta, a párt vezetői számára egyértelművé vált, engedményeket kell tenniük, a magyarországi kormánypártnak az az elvárása, hogy ne egymás ellen dolgozzanak az erdélyi magyar szervezetek, hanem egymást erősítsék. ,,Be kell látnunk, nekünk is csak egy rész, egy szerep jut ebben" — hangsúlyozta Bálint, aki szerint az érdemek, a politikai súly figyelembevételével lehet kidolgozni, kire milyen feladat vár a jövőben.
A találkozó nem volt vitamentes, az MPP vezetői is különbözően vélekednek például Tőkés Lászlóhoz fűződő viszonyukról, sem felejteni, sem megbocsátani nem tudják, hogy az RMDSZ-listán indult az EP-választásokon. A párt vezetősége azonban elfogadta Kövér László érvelését, és hajlandó esetleges engedményekre — derült ki Bálint József szavaiból.

— Farkas Réka, Háromszék, polgaripart.ro

admin
 

>