Stratégiai gyümölcsök és energianövények

 

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/45882

Új lehetőségek vidéki mezőgazdáknak

Hat Kolozs és Szilágy megyei településről harminc mezőgazda vett részt azon szakmai-tanulmányi úton, amelyet az Ecorural szövetkezet és a Magyar Polgári Párt szervezett a magyarországi Nyíregyháza környéki ültetvényekre. A cél a tapasztalatszerzés volt két olyan tevékenységi területen, amelyek Erdélyben alig ismertek, de amelyeket, a kedvező természeti feltételeknek köszönhetően, érdemes a jövőben felkarolni.

Keizer Róberttől, az MPP kolozsvári szervezetének elnökétől megtudtuk: az Ecorural az első azon erdélyi szövetkezetek közül, amelyet az egykori Hangya szövetkezeti mozgalom mintájára nemrég hoztak létre. Már huszonöt tagja van, és eredményesen működik Kolozs megyében. Az általa szervezett tanulmányúton kétféle befektetési lehetőséget vettek célba a részvevők. Az egyik a stratégiai gyümölcsültetvények témája, amely különleges rendeltetésű növények termesztését szolgálja. Ilyen például a mogyoró, amit Nyíregyháza környékén a nagy múltú szerencsi csokoládégyár vásárol fel, vagy olyan növényi termékek, amelyeket az amerikai gyógyszeripar igényel. Utóbbi az ilyen típusú termelés 90%-át hasznosítja. Ennek a külön ágazatnak a beindításához egy év szükséges a talaj előkészítésére, viszont nagyon sok munkaerőt köt le, mivel muszáj gyorsan és kizárólag kézi munkával boldogulni. Mert a megrendelőktől folyamatosan érkeznek a hűtőládák, amelyeket huszonnégy óra alatt kell megtölteni frissen szedett gyümölccsel. Ilyen munkához hektáronként körülbelül 10 dolgozóra van szükség, és az erdélyi lehetőségek több száz hektáros beruházásban való reménykedésre jogosítanak fel. Számítások szerint egy 10 hektáros gyümölcsültetvénnyel rendelkező gazda évi jövedelme elérheti az évi 30 000 eurót.

A másik céltéma az alternatív energianövény-ültetvényeké. Kétségtelen, hogy jelenleg Magyarország a biomassza dolgában megelőzött bennünket. Viszont azt is tudni kell, hogy a 28 fajta energiafűz közül, amely az anyaországi talajban megterem, nálunk csupán kettőt-hármat érdemes felkarolni. Igaz, ezek kiemelkedő hozamra képesek az erdélyi feltételek közepette. Az Ecorural már egy hónapja agrárszakemberek bevonásával kísérletezik ebben a kérdésben. Becslések szerint Kalotaszegen több mint 7000 hektárnyi ültetvényre lehet húsz évre szóló szerződést kötni az erre vállalkozó gazdákkal. Sürgető és biztató tény, hogy az Európai Unió elvárása szerint hamarosan a villamos energia megtermelésének 20%-át kell alternatív úton biztosítania az országnak. Az ismétlődő árvizek ellen is hatásos védekezés az ilyen ültetvény, amely az esővíz 80%-át "szivacs"-ként nyeli el gyorsan, amit aztán fokozatosan enged ki magából. Szék, Magyarlapád és társai ily módon pótolhatnák a tarvágásokkal megsemmisített erdős területeket, amelyek miatt mostanában annyi kárt szenvedtek. Az energiafűzzel történő beruházás két év után hozhat nyereséget. Az Ecorural keddtől péntekig délután 5–7 óra között a 0264-583-305-ös telefonszámon, illetve az ecorural@yahoo.com elektronikus postacímen ad bővebb felvilágosítást az érdeklődőknek.

A lezajlott tapasztalatszerző út után még további öt megyéből érkeztek jelzések gazdáktól, hogy szeretnének megismerkedni ezekkel a fejlesztési lehetőségekkel। Az MPP Kolozs megyei gazdasági szakosztálya más terveket is fontolgat a vidéki vállalkozók megsegítésére. Ilyen a svájci kecskék betelepítése, amelyek a helyi faj napi 2,5 literes tejhozamával szemben 6–6,5 literre képesek, vagy a méhészet fejlesztése, amely kiegészíti a stratégiai gyümölcs és az alternatív energianövény-ültetvények sorozatát – mondotta Keizer Róbert. ÖIB

BEJEGYEZTE: MPP.KOLOZS.BLOGSPOT.COM DÁTUM: 23:10

admin
 

>