Kövér László székely kaput avatott Gyulakután

    Falunapok zajlanak a Kisküküllő menti Gyalakután. A szombati nap azért volt különleges a falu életében, mert ellátogatott oda a magyar országgyűlés frissen megválasztott elnöke. A székely-magyar közösség apraja-nagyja ünneplő viseletben várta Kövér Lászlót. A fideszes politikust a helybéliek mellett a községházára frissen kitűzött székely zászló is üdvözölte.

A magasrangú vendéget elsőként László Árpád polgármester köszöntötte, kissé meghatódva. Az MPP elnökéből, az SZNT-elnökből, a polgármesterekből és az önkormányzati képviselőkből összeálló elöljárócsoport a vendéget kultúrház elé kisérte, hogy ott felavassa a frissen felállított székely kaput.

A polgármester minden falustársának megköszönte azt a munkát, amit e nagy pillanat érdekében kifejtett. Szász Jenő MPP elnök, a jelállítás súlyát fejtette ki beszédében. Izsák Balázs SZNT elnök azt emelte ki, hogy magyarnak lenni dicső dolog, de székelyként élni még több. Ez nem azt jelenti, hogy a székely különb, csak több feladata van. 

Beszédében Kövér László elmondta, hogy azt a sebet, amit a nemzetárulók 2005 december 5-én ejtettek a székelyeken, azt ők megpróbálják begyógyítani. Azt is elmondta, hogy neki annak idején, amikor Tamási Áronról tanult az iskolában, senki nem mondta el, hogy a nagy író egy másik országban született, és élte az életét. Kiemelte, hogy kedvenc Tamási-idézetét, hogy „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” köszöni a székelyeknek. Elmondta, csodálja a székelyeket, s valahányszor erre jövet e kaput megpillantja majd, biztos nagyot dobban örökké a szíve.

Csíki Sándor  , erdely.ma

admin
 

>