Anyanyelvünk – jogunk van hozzá, mégsem használjuk – film

Törvény van rá, mégsem használhatják minden esetben anyanyelvüket a magyarok Romániában. A hivatalokban ugyanis csak román nyelvű nyomtatványok vannak, azokon a településeken is, ahol a lakosság legalább ötöde magyar.
Ügyintézés a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalban. A városban 90 százalékban magyarok élnek. A hivatalokban minden gond nélkül beszélhetnek magyarul, más a helyzet, ha írásban kell az ügyet intézni. A hivatalos okmányokat is ki lehet magyarul tölteni? Azokat románul töltjük ki – mondja egy ügyeit intéző ember.
A nyomtatványok ugyanis csak román nyelvűek. Aki igényli, hogy magyarul kitölthesse, az megkapja ezt a lehetőséget – teszi hozzá Mezei János,Gyergyószentmiklós polgármestere. „Mégpedig úgy, hogy ha kell, lefordítják magyarra. Ezt azonban csak ritkán kérik az emberek” – teszi hozzá.
Az Erdélyi Magyar Ifjak táborában is téma volt az anyanyelvhasználat a hivatalokban. A tapasztalatok szerint ott a legnehezebb, ahol kisebbségben élnek a magyarok.
Gyakorlatban nem működik. Legalábbis Marosvásárhelyen a hivatalokban gyakorlatilag mindenki románul beszél. Akkor is, ha mind az ügyfél, mind a hivatalnok magyar – mondja Brassai Attila professzor.
Mások szerint viszont ott sem mindig élnek a lehetőséggel az emberek, ahol az adott.
Kovács Lehel egyetemi tanár hozzátette: „Tehát mindenki fogadja meg azt, hogy magyarul beszél például, vagy először magyarul köszön, magyarul kéri a kenyeret, vagy ha bemegy a polgármesteri hivatalba, vagy akár a bíróságra is”.

Csata Orsolya

Duna Tv, Híradó

admin
 

>