MPP: fogjanak össze a székely megyék

2010 augusztus 02., hétfő

A Székelyföld egységének kinyilvánítását szorgalmazza a Magyar Polgári Párt (MPP). Fazakas Tibor, a szervezet országos alelnöke tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, levelet küldött Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökének, amelyben a polgári párt arra kéri őket, hívjanak össze közös tanácsülést, ahol határozatban rögzítsék, hogy a Székelyföld egységes és oszthatatlan, és a három székely megye egy gazdasági régióba kell hogy tartozzék.
A Kovászna megyei önkormányzatnál a levelet hétfőn iktatták, Hargita és Maros megye önkormányzatának ajánlott levélben küldték el a felhívást. Fazakas Tibor szerint ezzel a lépéssel nem lehet tovább várni, a folyamatot el kell kezdeni, különben megállíthatatlan lesz a Székelyföld szórványosodása, elszegényedése és az elvándorlás. A székelyföldi régió létrehozásának időszerűségét növeli a gazdasági válság is, hiszen egyértelművé vált, hogy Romániát át kell szervezni, hogy hatékonyan működő állammá váljon – fogalmazott Fazakas.
Európában a gazdasági régiók azonos földrajzi, történelmi, kulturális alapokra épülnek, és ezek a feltételek a Székelyföld esetében is adottak. Ha létrejön a Székelyföld makrorégió, hosszú távú környezetvédelmi, katasztrófaelhárítási, gazdasági stratégiákat lehet kidolgozni. Ugyanakkor a mikrorégiók is adottak, hiszen a történelmi székek jelenleg is jól együttműködnek. Az MPP vezetője szerint a székelyföldi választottaknak kötelességük kiállni a térség egységéért. Ugyanakkor a megyei önkormányzatoknak törvény biztosította joguk, hogy ilyen kérdésekben állást foglaljanak.
Fazakas Tibor szerint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elhangzottakat és Tőkés Lászlónak az önrendelkezéssel kapcsolatos kijelentéseit követő bukaresti visszajelzések arra utalnak, hogy a román pártokban nincs politikai akarat arra, hogy a Székelyföld gazdasági régiót elfogadják. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke a Krónika megkeresésére elmondta, jelenleg az árvízkárok enyhítésére összpontosítanak minden időt és energiát. „Természetesen nem veszített fontosságából a Székelyföld fejlesztési régió megalakítása, az MPP beadványát is meg fogjuk vizsgálni, és eldöntjük, mit tehetünk az ügyben” – összegezte Tamás Sándor.

— Krónika/Biró Blanka

admin
 

>