Közös tanácsülés az egységes régióért

[ 2010. július 29., 07:17 ] [45]

Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsának közösen összehívott gyűlésen kellene kijelentenie: egy fejlesztési régióba kívánnak tartozni, Székelyföld egy, és nem felosztható — nyilatkozta Fazakas Tibor, a Magyar Polgári Párt alelnöke. Hétfőn levélben is felkereste a három tanácselnököt, és felhívta figyelmüket: „kötelesek kiállni Székelyföld egységéért".
Fazakas szerint a kérdés sürgetővé vált, a hatalmas gazdasági válság is igazolja, Romániát át kell szervezni, hatékony, működő állammá alakítani. A Tusványosi Szabadegyetemen elhangzottakra érkezett román vá lasz azonban igazolja, nagyon sok román politikus megkérdőjelezi az egységes székelyföldi régió létjogosultságát, nem fogadják el az Európában már bizonyított és bevált módszert: elsősorban az egységes történelmi múlttal, közös hagyomá nyokkal, hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező térségekből kialakított régiók képesek hatékony fejlődésre. Fazakas szerint, ha most nem tesszük meg a szükséges lépéseket, csak esélytelenségünk, elszigeteltségünk növekszik, folytatódik az elmúlt húsz év politikája.
Az MPP-s politikus kitért arra is, hogy bizony nem csak a román politikum és média okolható az elmúlt hét végi hisztériáért, az RMDSZ is felelős, kettős beszédével csak erősítette a tájékozatlanságot, „elmaszatolta az autonómia lényegét". Szükséges lenne a román társadalom felé egyszerű, érthető megfogalmazásra és arra, hogy minden magyar politikus ugyanazt mondja, képviselje, akkor talán az egyszerű emberek is megértenék, egész pontosan mit akar a székelyföldi magyarság, és nem manipulálhatná őket a politikum, a sajtó.

Farkas Réka, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>