Fiatalos lendülettel Maros megyében

2010 július 14., szerda

Interjú László Györggyel, a Maros megyei MPP új elnökével
Első, alakuló ülését tartja a Magyar Polgári Párt Maros megyei szervezetének Önkormányzati Konzultatív Tanácsa.  Egy polgármester, egy alpolgármester és 62 tanácsos – ez a Maros megyei MPP önkormányzati tisztségviselőinek csapata. Indulásnak nem rossz, az RMDSZ- hegemóniáról híres, avagy hírhedt megyében – összegez a szervezet fiatal megyei elnöke, László György, aki ambíciózus tervekkel vállalta a kihívást. Pártépítés. Ez is meghatározott koncepció mentén; a fiatalokat megszólítva, bevonva a közéletbe, megkerülhetetlen erővé tenni az MPP-t Maros megyében a 2012-es választásokat követően.
– Milyen esélyeket lát terve megvalósítására, mire alapozza optimizmusát?
– Tudatában kell lennünk annak, hogy az emberek valami újat várnak. Tényleg megérett a helyzet a változásra, és ez nem üres szólam. Nagyon sok a fásult, kiábrándult polgár, akik már most fogadkoznak, hogy biztos nem szavaznak többet az RMDSZ-re. Persze ez most hatványozottan érződik a megszorítások miatt, de a tendencia nem újkeletű. Ha arra gondolok, hogy ’90 óta folyamatosan, hogyan nőtt a politikából kiábrándulók aránya bátran állíthatom, hogy van kit, kiket megszólítani. A jövőépítés szempontjából pedig feltétlenül szükségesnek tartom a fiatalok bevonását, motiválását.
–Az MPP-t folyamatosan az a vád éri, hogy megoszt, ezáltal pedig gyengíti a magyar érdekérvényesítést.
– Látja, én ezt épp fordítva látom. Nem azért vesztettük el a többségi magyar frakciót Marosvásárhelyen, mert a Polgári Párt indult, hanem azért mert sokan már nem szavaztak akkor sem az RMDSZ-re. Ráadásul a szövetség mindent elkövetett annak érdekében, hogy pártpolitikust indítson a polgármesteri tisztségre, az általunk javasolt, politika felett álló jelöltet, aki mellesleg minden marosvásárhelyi jelöltje lehetett volnam, nem akarták elfogadni. Innen kezdve azt is hibának, a mi kezdeti zöldfülűségünknek tudom be, hogy ezek után nem állítottunk saját polgármester-jelöltet.
Másik fontos szempontunk az erkölcsi tisztaság. Ennek érdekében kezdeményezte a marosvásárhelyi szervezet a vezetőinek az átvilágítását. Olyan kezdeményezés, melyet a megye is magáévá tesz. Az MPP Maros megyei szervezetében nem tölthet be vezető szerepet egyetlen személy sem, aki a múlt rendszer elnyomó apparátusának kiszolgálója volt.
– Hogyan zajlik a pártépítés?
–Célul tűztük ki egy alapszervezet létesítését minden olyan Maros megyei településen, ahol a magyarság aránya meghaladja az 5%-ot. Úgy gondolom, a szórványban is ott a helyünk. Sajátos problémáival mást jelent a Küküllő vagy Nyárád mente tömbmagyar vidéke, ahol már most is hangsúlyosan jelen vagyunk és mást a szórvány. Azt hiszem, az emberek mindenütt egyformák. Kiábrándultak élnek a szórványban is. Nem szeretném, ha őket a román pártok szippantanák fel, hiszen ez a beolvadáshoz vezető biztos út lenne.
– Mit tud elmondani a Fidesszel való együttműködésről?
–Amikor Kubatov Gábor személyében egy pártigazgató látogat meg minket, mint történt ez nem is olyan rég Gyergyóújfaluban, a Hargita megyei küldöttgyűlés alkalmával, illetve az azt követő baráti találkozón, akkor inkább beszélhetünk egy bennsőséges kapcsolatról, mintsem protokolláris találkozóról. Ilyen volt a Balaton -parti Kötsén lezajlott Fidesz – MPP találkozó is. Volt szerencsém ott lenni a magyar kormány beiktatásánál. Ha a kapcsolatoknál tartunk, talán jelzés értékű az is, hogy az RMDSZ – EMNT közös frakciója ugyanúgy négy helyet kapott a ceremónián, mint a Magyar Polgári Párt.
– Úgy tűnik, nem unatkozik a nyáron.
– Nem mondhatnám, hogy uborkaszezon van. A felsoroltak mind-mind olyan prioritások, amelyek őszire már eredményeket kell hozzanak. Persze, megvannak a nyárnak a kellemesebb pillanatai is. Most éppen a gyulakuti napokat készítjük elő. Amennyiben tudunk, segítünk ottani polgármesterünknek, László Árpádnak. Szeretnénk, ha a rendezvény egész Kis-Küküllő mente meghatározó fesztiváljává nőné ki magát. Gyulakuta példája igazolja, hogy az MPP-vezette önkormányzat Maros megyében is életképes.

— Jeney István / Polgári Élet


admin
 

>