Ősszel lehet MÁÉRT-ülés, Bugárékkal is felvették a kapcsolatot

[ 2010. július 15., 17:55 ] [92]

Répás Zsuzsanna

Átvilágítják a határon túlra irányuló támogatási rendszert, egyelőre teljes a káosz, átláthatóbb rendszert és nyilvántartást szeretnének. Ezen túl az egyes államtitkárságokat is bevonják a nemzetpolitikai kormányzati munkába – nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A Magyar Állandó Értekezlet legkorábban ősz elején ülhet össze.
Van a Szülőföld Alap és vannak különböző költségvetési fejezetek, ezek között átcsoportosítanak összegeket. Van, aki kap normatív támogatást, miközben máshonnan tízszer annyi összegre kell pályáznia, hogy a működését biztosítani tudja – nyilatkozta a Közbeszédnek Répás Zsuzsanna.
A határon túlra menő támogatások nagy része a nemzetpolitikai államtitkárságnál található – ezeket szeretnék egyetlen alapba összevonni. Ezen túl az egyes tárcáknál is vannak határon túlra fordítható összegek. Erre szükség is van, hiszen az egyes tárcáknál van meg az adott területre szükséges szaktudás – mondta Répás Zsuzsanna.
Többek között ezért is vonják be a kormányzati nemzetpolitikába a többi államtitkárságot is a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság révén – ez a testület államtitkári szinten évente kétszer ülésezik, a munkacsoportok viszont havonta tanácskoznak majd.
A támogatások felállítandó új nyilvántartási rendszerének áttekinthetőnek kell lennie, amely minden egyes támogatást nyilvántart. A cél: a duplázások elkerülése, a hiányosan ellátott területekre való rálátás. Ezért az egyes tárcák és a tárcaközi bizottság között folyamatos kölcsönös információcsere zajlik majd, nem csupán a konkrétan kiutalt támogatásokról, hanem az adott területre vonatkozó tervekről, szakmai elképzelésekről, koncepciókról is.
"Azt szeretnénk, ha a nemzetpolitikai gondolkodás áthatná a kormányzati munka egészét. Tehát minden tárcánál, mikor a saját terveiket elkészítik, figyelembe vennék a határon túliak érdekeit is. Ezért kérjük, hogy minden tárca készítse el a saját nemzetpolitikai stratégiáját és jelölje ki az ezért felelős személyeket" – szögezte le a helyettes államtitkár.
A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) összehívásának folyamatával kapcsolatban azt mondta: szeretnék, ha minél hamarabb, még az ősz elején összeülhetne a MÁÉRT.
Már elküldték a leveleket azoknak a szervezeteknek, amelyek valaha is részt vettek a MÁÉRT munkájában, melyben véleményüket kérik a magyar kormány és a határon túli szervezetek együttműködésének struktúrájáról.
"Ezt a levelet elküldtük Bugár Béláéknak is. De azt tudni kell, hogy a MÁÉRT statútuma szerint abban a magyar szervezetek vesznek részt. Nekik (Bugáréknak – a szerk.) kell elmondaniuk, milyen a viszonyulásuk, az elképzelésük ehhez az együttműködéshez." – szögezte le Répás Zsuzsanna.
A Magyar Koalíció Pártjával kapcsolatban a helyettes államtitkár azt mondta: hozzá régi kapcsolat fűzi a Fideszt, ideológiai alapon is közel állnak egymáshoz.

erdely.ma

admin
 

>