""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Megalakult az új szlovák parlament

Bugár Bélát alelnökké választották.

Szerző: Rudas Dóra/Cseke Márta
Forrás: Híradó

2010.07.08. csütörtök 18:59

Csak másodszorra sikerült megválasztani az új szlovák parlament elnökét, Richárd Sulíkot. A parlament egyik alelnökévé Bugár Bélát, a Híd elnökét választották képviselők.  Az alakuló ülésen kisebb botrányt kavart, hogy a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt alelnöke éppen a Kisebbségi és Emberjogi Bizottság vezetője lett.

A szlovák államfő jelenlétében esküdtek fel az alkotmányra az új parlament képviselői. A Híd listáján bejutott magyar képviselők elsősorban Dél-Szlovákia gazdasági fellendülését akarják elérni.

– Szeretnénk koncentrálni a déli régiónak a fejlesztésére, szeretnénk, ha a leendő államtitkárunk besegítene abba, hogy a gyorsforgalmi út építése elinduljon – mondta híradónknak Nagy József, a Híd képviselője.

Az elmúlt évek legnagyobb botrányait akarja minél előbb felgöngyölíteni a szintén a Híd listáján bejutott Polgári Konzervatív Párt képviselői.

– Azon leszünk, hogy minél hamarabb pont kerüljön a Malina Hedvig-ügyre, amiről elmondatjuk, hogy nem a megvert nyitrai lány botránya, jóval inkább a szlovák igazságszolgáltatásé – nyilatkozta Peter Zajac.

A szlovákiai magyarok számára az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a nyelvtörvénnyel. Bár a jogszabály módosításáról egyezség született az új kormánykoalícióban, a leendő kulturális miniszter ezt mégis cáfolja.

– Nincs semmilyen konkrét politikai egyezség ebben a kérdésben, de azzal a céllal lépünk be a politikába, hogy minél kevésbé nehezítsük  a szlovákiai állampolgárok mindennapjait illetve megélhetését, ebből a szemszögből fogjuk megvizsgálni a nyelvtörvényt is – ígérte Daniel Krajcer leendő kulturális miniszter.

Iveta Radicová Szlovákia új kormányfőjelöltje egy magyar hetilapnak azt nyilatkozta, hogy érvénytelenítené Szlovákia területén a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, ám visszavonatná a Fico-kabinet által már bevezetett retorziókat. Leendő külügyminisztere egyelőre óvatosan fogalmaz.  

– Biztos, hogy lesznek lépések, de akkor tesszük jól, ha egyelőre tartózkodunk attól, hogy ezt a médiával is megosszuk, mert bár szeretjük a sajtót, mégsem akarunk rajtuk keresztül üzengetni. A szándék helyett inkább cselekedni kell – fogalmazott Mikulás Dzurinda, a külügyi tárca várományosa.

Az elnöki palota tájékoztatása szerint Ivan Gasparovic még ma visszahívja Robert Fico kormányát, és ezt követően azonnal kinevezi Iveta Radicovát miniszterelnökké.

dunatv.hu

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák