""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Az egységes fellépésre megvan a lehetőség – Interjú Izsák Balázzsal –film

[ 2010. július 02., 12:35 ] [451]

Az ezredforduló óta új szelek fújnak Székelyföldön, ami az autonómia kérdését illeti. A székely városok az elmúlt években egyre szorosabb együttműködést építettek ki egymással, megalkották saját címerüket, zászlajukat, és levédették a székely termék védjegyet. Összeült a Székely Nemzeti Tanács (SzNT), amely szervezői szerint előfutára lehet a 140 település küldötteiből álló Székely Nemzeti Parlamentnek.
A tanács nyíltan autonómiát követel, amely önálló oktatást, adópolitikát, környezet- és rendvédelmet jelentene.
Az SzNT elnöke, Izsák Balázs a Magyar Televíziónak nyilatkozott arról, hol tart ma a székelyföldi autonómia ügye, amelyet szerinte előbb el kellett fogadtatni a közvéleménnyel, így most már nem tabu téma.
Székelyföld számbeli fogyatkozását az elnök szerint csak úgy lehet megfékezni, ha a székely nép a saját sorsának irányítását a kezébe veszi, hisz a román hatalom sokáig úgy kezelte ezt a területet, mintha gyarmat lenne, ma is folyamatban lévő gazdasági kifosztása, hátrányos megkülönböztetése, az elvándorlás egyik oka. Ezt az önrendelkezés intézményeivel lehet megakadályozni – mondta többek között a tanács elnöke.

Nézze meg a Székely Nemzeti Tanács elnökével, Izsák Balázzsal készült interjút, amely a Magyar Televízió Ma reggel című adásában hangzott el:

erdely.ma

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák