El Punt : Nem vitatható Katalónia nemzeti egysége!

[ 2010. július 01., 08:51 ] [196]

Négy évvel azt követően, hogy a katalóniai tartományi parlament megszavazta az autonómiát kinyilvánító alkotmányt, a spanyol alkotmánybíróság meghozta ítéletét, mely alkotmányellenesnek nyilvánította a dokumentum néhány kitételét. Ám a katalán újság úgy véli: a tartomány lakosságának szava előrébbvaló, mint némely jogászkodás, elvégre az alkotmányt egyértelmű többséggel fogadta el a barcelonai tartományi parlament.
A Madridban székelő magas testület mostani döntésének legalitása megkérdőjelezhető, jogilag inkompetens, így politikailag elfogadhatatlan – írja a lap. Nem szabad feledni, hogy katalán részről elébe mentek mindenféle kompromisszumnak. A szöveget, hosszú egyeztetés keretében, a spanyol parlamenttel megvitatták, egy referendum alkalmával a lakosság elfogadta, a király pedig alá is írta.
A demokratikus eljárás minden szabályát betartották, amit most az alkotmánybíróság elfogadhatatlan módon lesöpör az asztalról. Katalónia területe egységes, ezt a tényt pedig nem befolyásolhatja semmilyen bírósági döntés – zárja indulatos cikként az El Punt.

globusz.net,erdely.ma

admin
 

>