Fellépnek a magyarellenesség ellen – film

Fel kell lépni a magyarellenesség ellen mondta a külügyi tárca várományosa.

Szerző: Szondi Vanda
Forrás: Híradó
2010.05.27. csütörtök 14:20

A miniszterjelölt a külügyi és határon túli magyarok bizottsága előtt kijelentette: a kormány egyetlen alkalommal sem fogja szó nélkül hagyni a magyarellenességet. A nemzetpolitika pedig egyetlen egy rövid mondattal kifejezhető.

A politikus elmondta: véleménye szerint alkotmánysértő a pozsonyi parlament azon döntése, amely a magyar állampolgárságot kérelmezőket automatikusan megfosztja a szlovák állampolgárságtól. A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról szólva Martonyi János bizottsági meghallgatásán közölte: az elmúlt kilencven év történetében szinte példátlan, hogy egy ilyen fontos nemzetpolitikai döntést a hét közül csak egy szomszédos állam kifogásoljon.

A külügyi tárca várományosa az állam és a nemzet érdekeinek összeegyeztetését nevezte a külpolitika fő feladatának. Elmondta, hogy a kormány nemzetpolitikája egy mondatban összefoglalható: „Egészen egyszerűen annyi, hogy ne bántsd a magyart! Ahol bántják a magyart, ahol magyarellenesség jelentkezik, azt mi soha nem fogjuk szó nélkül hagyni, és mindig meg fogjuk tenni azokat a lépéseket, kétoldalú, többoldalú keretek, nemzetközi szervezetek előtt, amelyeket adott esetben meg tudunk tenni.”

Martonyi János sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása nyomán „Szlovákiában ismét felszínre jött a magyarellenesség”. Hangsúlyozta, hogy ez ellen fel fognak lépni, a megfelelő fellépéshez azonban nemzeti konszenzus szükséges.

A leendő külügyminiszter elmondta: helyesli, hogy a Magyar Koalíció Pártja a szlovákiai alkotmánybírósághoz fordul a pozsonyi parlament szerdai döntését kifogásolva. Martonyi János hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot kérelmezőket a szlováktól automatikusan megfosztó határozat véleménye szerint alkotmányellenes és az 1997-es strasbourgi állampolgársági egyezményt is sérti.

dunatv.hu

admin
 

>