Kiegészítené a közalkalmazottak béreit az MPP

Szász Jenő mai sajtótájékoztatón költségvetés-átalakítási javaslatokat jelentett be.

Ma délután tartott sajtótájékoztatót a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója nevében Szász Jenő pártelnök. Itt először pár szóban értékelte a magyarországi választások hatását a romániai magyar pártok jövőjére, majd egy országos téma helyi megoldáskeresésére tért rá. Amint azt nemrég bejelentette Traian Băsescu pártelnök, július 1-től országos szinten 25%-os bércsökkentésre számíthatnak a közalkalmazottak az év fennmaradó hónapjaiban, valamint 15%-os megvonásra a nyugdíjasok.
Ezt a problémát próbálja helyi szinten orvosolni a Magyar Polgári Párt frakciója, a város költségvetési tételeinek átcsoportosítására vonatkozó javaslattal. Mint megtudtuk, a tanügyi szakszervezetek adatai szerint Székelyudvarhelyen 1016 tanügyi alkalmazott van, akiknek havi nettó átlagbére 1350 RON. Kiderült, az egészségügyben 714 fő dolgozik, ugyanekkora nettó átlagfizetéssel havonta, a nyugdíjasok számáról nincs pontos adat, így a NYÖP információi alapján 4-5000-el számoltak a polgáriak. A számítások szerint a megszorító-csomag bevezetése után a tanügyiek és az egészségügyi dolgozók havonta átlagosan 80 euró bértől esnek majd el, míg a nyugdíjasok átlagosan 25 euróval kapnak majd kevesebbet.

szasz_jeno_170510

Összesítve a számokat és az év fennmaradó hat hónapjára kiszámolva a fizetés kieséseket, a végösszeg 1.4 millió euró, az MPP szerint pedig városi szinten át lehetne csoportosítani ekkora összeget, ezáltal biztosítva a normális fizetéseket. Az MPP elnöke kifejtette, főként az útjavításokra szánt fejezetből (amire 5.4 millió euró van kijelölve) lehetne elvenni pénzt, ám fokozottan hangsúlyozta, hogy ez semmiképpen sem érintené a Rózsa és Szentjános utcák rendbetételét, hanem a többi utca nagy volumenű felújítását napolnák el (leszámítva a kisebb foltozásokat). Emellett a polgáriak úgy gondolják, a Polgármesteri Hivatal amúgy is „felfújt” büdzséjéhez is hozzá lehetne nyúlni egy kevéssé, annak érdekében, hogy ne kelljen minimálbéren tengődniük a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező közalkalmazottaknak.
Szász elmondta, egyszeri alkalomról lenne szó, ugyanis a kormány kijelentései alapján ezek a megszorítások csak idénre vonatkoznak, a városnak pedig érdemes lenne most félretenni a nem felétlenül sürgető utcajavításokat és a szociális problémák megoldására kellene koncentrálni.

uh.ro

admin
 

>