Nyárádszereda: nincs előrelépés

Írta: Csíki Sándor

2010. május 11. kedd 14:40

Az esztendő elején a következő, optimista tudósítást írtam Nyárád parti kisvárosunkból:
“2010. január 27-e emlékezetes napként vonulhat be Nyárádszereda városának történelmébe. Az ellenzékben tevékenykedő 2 független és 4 MPP-s tanácstag 3 indítványa sikeresen ment át a 9 RMDSZ-es tanácsos által uralt városi tanácson. Bocskai tér: 15 mellette, 0 ellene. Csaba királyfi mellszobrának főtéri parkban való elhelyezése: 15 mellette, 0 ellene. Az iskolabontásról és az alatta levő terület ortodoxoknak való odaadásáról szóló határozat visszavonása mellett 8 szavazat, ellene 7 voks. (Ez utóbbi határozat-tervezet sajnos kétharmados.)”
Kötelességemnek érzem újból tájékoztatni azokat, akik érdeklődéssel figyelik kicsi településünk küszködéseit:

Bocskai terünk mai napig nincs. A 2010. április 28-án lezajlott tanácsülésen a jegyző közölte a városi tanács tagjaival, hogy mintegy 3 hónap késéssel adta le a névkérést a névadó bizottsághoz, fittyet hányva tettével a tanács határozatára.
Cselekedetét azzal indokolta, hogy a tiltakozók miatt nem iktattatta idejében ezt a fontos átiratot. Ha elvégezte volna a munkáját, máris használhatnánk a nevet, hiszen a törvény kimondja, hogy a névadó bizottság 60 napon belül véleményez.
Csaba királyfi szobra – miként ugyanezen az ülésen kiderült – nem állhat a téren. Az történt ugyanis, hogy a szobor felállításáról szóló tervezetet a végrehajtás átírta, és egy szoborpark-tervvel jött elő, amit természetesen megtámadott a prefektus. Csaba királyfi szobrának felállítását egy szoborcsoport kivitelezéséhez kapcsolta a polgármester, amivel sikeresült megbuktatnia az ügyet. Nem nevezte meg azt a helyet, ahol a szobrok állnának, és a szoboralakok neveit se írta be a tervezetébe.
Az ellenzék kérte, hogy az eredeti, vagyis a kizárólag Csaba szobráról szóló terv kerüljön elfogadásra, de a kérdésben döntetlen eredmény született. Az RMDSZ időt kért, behívatta hiányzó tanácsosát és 8-7 arányban elvetette a szobortervet.
Az erőszakos, ortodox templomépítés ügyében szintén elmaradt az előrelépés. A 2 függetlenből s a 4 MPP-s tanácstagból álló kezdeményezők határozat-tervezete megvitatásra sem került, mert a város polgármestere nem tűzette napirendre azt.
A tanácsosok több mint egyharmada által aláírt tervezetet a végrehajtás feje – a törvény értelmében – köteles lett volna tárgyaltatni, de ő ezt elhanyagolta, pedig a javaslat műemlékvédetté tehetné az ortodoxok által ostromolt, szeredai főteret.

Csíki Sándor , polgarielet.ro

admin
 

>