Martonyi János szerdán Pozsonyba látogat

A leendő magyar külügyminiszter nem hivatalos megbeszélést folytat Miroslav Lajcákkal.

Martonyi János leendő magyar külügyminiszter szerdán Pozsonyba látogat, ahol nem hivatalos megbeszélést folytat Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel – közölte a szlovák külügyminisztérium hétfőn.

"A találkozó célja kapcsolatot létesíteni a magyar diplomácia jövőbeni vezetője és annak szlovák partnere között, megerősíteni a jószomszédi kapcsolatok, illetve a szomszédok és szövetségesek rendszeres párbeszéde iránti igényt" – jelentette ki Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő.
Martonyi és Lajcák munkaebéd keretében a pozsonyi külügyminisztérium épületében fognak találkozni és tárgyalni – pontosította Stano.
Diplomáciai forrásokból úgy tudni, hogy Martonyi szerdán délután rövid látogatást tesz a Magyar Koalíció Pártja székházában is, ahol Csáky Pállal, a párt elnökével találkozik. Dunajsky Éva, az MKP szóvivője a találkozó hírét megerősítette.
Pozsonyban úgy tudják, hogy a Híd polgári párt képviselőivel való találkozó nem szerepel Martonyi János programjában. "Egyelőre nem tudunk róla. De a helyzet minden pillanatban módosul" – mondta Czuczor Nóra, a Híd szóvivője.
Martonyi Jánost az áprilisi országgyűlési választás győztese, a Fidesz jelöli a külügyminiszteri posztra, amelyet már Orbán Viktor első kormánya (1998-2002) idején is betöltött.
A Fidesz választási győzelme bizonyos aggodalmakat váltott ki Szlovákiában. A rövidesen felálló új magyar kormány nyilvánosságra került szándékai, – hogy határozottabban lép fel a szlovákiai magyarok érdekeinek védelmében, illetve hogy magyar állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak – a szlovák oldalon bírálatot váltottak ki.

dunatv.hu

admin
 

>