Megmenekült a koalíció

honline
2010.05.06. 08:32
A nyugdíjtörvény szenátusi szavazása és a képviselőház oktatási bizottságának döntései miatt veszélybe került a kormánykoalíció szolidaritása. Pár órára remegett a léc a koalíció alatt, és veszélybe került az oktatási törvénytervezet néhány, a kisebbségek számára előnyös paragrafusa is.
„Megállapítottuk, hogy ebben a pillanatban veszélyben a koalíció szolidaritása” – mondta Markó a szenátusi ülés végén, és rámutatott, a plénum nem szavazott a többség akarata szerint. Nem volt 100 százalékos szolidaritás a koalícióban, és a képviselőházban az oktatási bizottságban elfogadták az ellenzék anyanyelvi oktatásra vonatkozó módosításait, egy PDL- s honatya támogatásával. Ez idő alatt a szenátus plénuma előtt zajlott a nyugdíjtörvény vitája, ahol a szövetség konzultációs szünetet kért, így felfüggesztették a munkálatokat.
„Párhuzamosan zajlott a két procedúra, de mi azt mondtuk, hogy ebben a pillanatban meg akarunk állni, tárgyalni akarunk kollégáinkkal és visszaállítani a koalíció szolidaritását. Mi fegyelmezettek vagyunk, s ha valamiben megállapodtunk partnereinkkel, betartjuk az egyezséget” – jelentette ki Markó a szünetben.
„Tárgyalunk a koalícióban. A megoldás egyszerű: vagy betartja a többség azt, amiben megállapodtunk, vagy mindenki szavaz a feje után, kompromittáljuk a parlamentet, mert nem tud majd átlátható tevékenységet felmutatni” – fejtette ki az RMDSZ elnöke.
Az oktatási bizottság tízperces tanácskozás után szavazta meg 16 igen, 14 nem vokssal és egy tartózkodással a PSD+PC és a PNL módosító javaslatát, amely a kormány által beterjesztett verzióval ellentétben előírja, hogy az iskolai oktatásban kötelező módon románul kell tanítani Románia történelmét és földrajzát, kivételt csak az elemi tagozat képez, ahol anyanyelvükön tanulhatják a két tantárgyat a kisebbségekhez tartozó diákok. A szenátorok megszakították a vitát, az RMDSZ-es Verestóy Attila javaslatára tárgyalási szünetet tartottak. Verestóy azzal érvelt, hogy a koalíción belül kell egyeztetni néhány kérdést. A szünet után a szenátus ülése véget ért, és az RMDSZ bejelentette, nem sikerült megállapodniuk.
Korodi Attila Hargita megyei parlamenti képviselő lapunk kérdésére válaszolva arról tájékoztatott, hogy az esti órákra sikerült megoldani a koalíciós félreértéseket. Mint mondta, a RMDSZ határozottan a megállapodások betartását kérte koalíciós partnerétől. Ennek eredményeként az oktatási bizottságban helyreállt a rend. A testület elfogadott egy olyan paragrafust, amely összeférhetetlen a PD-L-s honatya támogatásával elfogadott ellenzéki javaslattal, így erre a paragrafusra, miszerint Románia történelmét és földrajzát csak elemiben lehet anyanyelven oktatni, vissza kell térni. Korodi Attila arról tájékoztatott még, hogy a történtek után az ellenzéki képviselők kivonultak a bizottság üléséről.

honline.ro

admin
 

>