1

Erdély.ma: balra el?

Írta: Polgári Élet

2009. május 12. kedd 00:00

Ezidáig úgy tudtuk, az internetes portálok közül az erdély.ma az, amelyik nemzeti, jobboldali értékeket képvisel. Az utóbbi időben azonban néhány olyan esemény történt, amelyek arra engednek következtetni, hogy a portál már nem hű régi önmagához, értékrendjében 180 fokos fordulat látszik beállni.

Miért gondoljuk ezt? Például néhány napja a főszerkesztő, Kovács Csaba kitiltotta a csíkszeredai dr. Papp Kincses Emesét a portálról. A botrány, illetve a kitiltás „Az Autonómia lova” című cikk megjelenése kapcsán keletkezett. Az ominózus cikkben Papp Kincses arról értekezik szellemes, csöppet sem sértő, inkább áttételes, metaforikus stílusban, hogy sajnos az RMDSZ nem igazi elkötelezettje az autonómiának, csupán időről időre meglovagolja a témát, amikor választások közeledtével az érdeke megkívánja. Kovács Csaba “kizsigerelve”, a csípősebb mondatokat cenzúrázva tette közzé az eredetileg a Háromszék napilapban, majd a Polgári Élet hetilapban megjelenő írást. Ez ellen a szerző apellált, de a tény felháborodást váltott ki a portál olvasóinak körében is, akik egy tiltakozó levelet fogalmaztak, melyet a Polgári Élet szerkesztőségébe is eljuttatták. Az alábbiakban ebből idézünk: „Nagyon sokan keresik, keressük, az erdely.ma portálon Papp Kincses Emese cikkeit! (…) Szerintünk ez (vagyis a kitiltás – szerk. megj.) nagyon sokat árt a lapnak, csökken a népszerűsége, kevesebben olvassák, ugyanakkor megkérdőjelezik a „sajtó szabadságát”. (Mészáros Zoltánné, Poszert Piroska, az erdely.ma hűséges olvasója, a Partiumból.)
Az ügy folytatásaként még annyit kell tudni, hogy Kovács Csaba levette a portálról az előzőleg kizsigerelt cikket, Papp Kincses Emesének pedig jelezte, hogy több írását nem kívánja látni. A jelzés pedig közel sértőre sikeredett: "Kérlek, ne írj többet, sem nekem, sem az ügyeletre, a címedet visszaküldősre állítottam". (Az idézet egy magánlevelezésből való, de a címzett fél ezt annyira arogánsnak találta, hogy úgy vélte, ezek után nem vét nagyot, ha publikussá teszi).
Mi, a Polgári Élet szerkesztősége azért nem hagyhatjuk szó nélkül ezt, mert Papp Kincses Emese szerintünk hitelesen képviseli a jobboldali értékrendet, kitiltása azt jelenti, hogy az erdély.ma elárulja azt. A történethez még az is hozzátartozik – bár ennek eredetileg nem kívántunk sajtónyilvánosságot adni –, hogy Kovács Csaba néhány hete a Polgári Életet is kitiltotta portáljáról: a lapot, mint olyant, minden szerzőjével együtt, és indokként valami olyasmit fogalmazott meg, hogy mi elfogultak lettünk jobboldaliságunkban. Ezt még lenyeltük volna, ha nem azt látnánk, hogy az erdély.ma újabban az RMDSZ-pártiságban jeleskedik. A Magyar Polgári Pártról már csak elmarasztalva ír, viszont az RMDSZ minden kis akciója bő reklámot kap, az sem véletlen, hogy az EP-kampányról is “bő lével” ír a portál. Nem tudom, ígért-e, adott-e pénzt az RMDSZ az erdély.mának, hisz tudjuk, pénzen jár a világ, pénz a taligája, az mindenesetre tény, hogy az internetes médiapiacon épp jobboldaliságával űrt betöltő portál átpozicionálta magát (ezzel szerintem megkérdőjelezi létét, hisz balos portálból van elég), így a jobboldali médiapiac tovább szűkül. Az RMDSZ-ről tudjuk, hogy régen felismerte a médiában rejlő erőt, hatalmi tényezőt, nem tudhatjuk, hogy az erdély.mára is kivetette-e hálóját, mindenesetre fájlaljuk a portál pálfordulását.

Polgári Élet , polgarielet.ro

admin
 

>