Az SZNT bízik az új magyar külpolitikában

[ 2010. május 06., 13:13 ] [62]

Izsák Balázs

Elégedettségének adott hangot a Székely Nemzeti Tanács, amiért az új Országgyűlés valamennyi pártja aktívabb nemzetpolitikát hirdet. A Székely Nemzeti Tanács, az SZNT, közleményében ugyanakkor az is olvasható, bízik abban, hogy az új magyar kormány támogatni fogja a székelyföldi területi autonómia megvalósulását. Az SZNT elnöke, Izsák Balázs bővebben is kifejti álláspontját László Edit kérdéseire válaszolva.
„A Székely Nemzeti Tanács évekkel ezelőtt megfogalmazott egy olyan nyilatkozatot, amelyben kifejtjük azt az elvárásunkat az anyaországgal szemben, hogy az oltalmazó hatalomnak a szerepét töltse be, ugyanazt az oltalmazó hatalom státusát, amelyet Ausztria is vállalt a dél-tiroli autonómia ügyében, tehát a román-magyar kapcsolatokban, de a nemzetközi fórumok előtt is reméljük, hogy a székelyföldi autonómiatörekvést Magyarország kormánya nagyon határozottan és markánsan fel fogja vállalni.”
„Úgy gondolom, hogy az új alap elsősorban azt jelenti, hogy közösen megfogalmazott célokat kell támogatni. Tehát a Székely Nemzeti Tanács nem azt várja, hogy anyagi támogatásban részesüljön – ilyen elvárásunk soha nem volt – viszont azt elvárjuk, hogy az általunk kifejezett közösségi akaratot támogassa Magyarország kormánya!”

erdely.ma

admin
 

>