Elöljáróink és az önreklám

2010. május 04. kedd 13:09

Borboly kézből eteti a sajtót?

Ötheti késéssel, de válaszolt Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a Polgári Élet azon levelére, melyben a közérdekű információkhoz való hozzájutás törvényére hivatkozva adatokat kértünk arra nézve, hogy az elmúlt évben mennyit költött sajtóreklámra, különböző médiatermékek finanszírozására.

A részletes számadatok sokatmondóak: a bevallott összegek jól mutatják, hogy Borboly Csaba bőven költ a médiára, ugyanakkor – minő véletlen! – elsősorban azokat a sajtóorgánumokat honorálja, amelyekben „engedik kibontakozni”.
Nézzünk néhány tételt: az Udvarhelyi Híradó kft. (három kiadvány tartozik a konszernhez a megyében: a Csíki Hírlap, az Udvarhelyi Híradó és a Székelyhon ingyenes megyei lap) összesen több mint másfél milliárd régi lejt kapott (157.591 RON). A Digital3 kft. (szintén három médiaorgánum tulajdonosa: Csíki TV, udvarhelyi Digital TV, udvarhelyi Star Rádió) közel 700 millió régi lejt kapott (65.378 RON). De vannak itt még érdekességek! Az alig több, mint 1000 példányban megjelenő Adevarul Harghitei nevű román lap is megkapta a maga szűk százötven millióját (13.573 RON), de nem kell szűkölködnie a belső ellenzéktől megtisztított Hargita Népének sem: több mint 700 milliót kapott (72.385 RON), de a gyergyói sajtó RMDSZ-közeli része is jól járt, a Kelet Info cégcsoport (Fény TV) közel 250 milliót kapott (24.848 RON), míg a konkurrens Gyergyo TV 100 milliót. Hogy a régiólefedettség teljes legyen, a székelykeresztúri Vox Rádió (Hargita Line cégcsoport), ahol Borbolynak „nyílt adásai” vannak, 200 millióval gyarapodott. Szép summák ezek, ugye? Még szebb, ha összeadva látjuk őket. Összesen közel négymilliárdot tesz ki (370.646 RON). Így, a válság közepette nem is olyan kis összeg ez (ön)reklámra. Cserében Borboly szerepelhetett a tévében, rádióban, elmondhatta, micsoda emberfeletti munkát végez, az újságokban pedig reklámhírek, pályázati tájékoztatók, tanácshatározatok stb. jelentek meg.
Mondhatná a kedves olvasó, hogy nekünk, Polgári Életnek az is fáj, hogy ezek szerint mi egy fityinget sem kaptunk. (De nem kapott a szintén ellenzékinek számító Gyergyói Kisújság sem.) Igen, ez is fáj! Borboly úr széleskörű tájékoztatásról is, meg arról, hogy a megye minden lapjával jó kapcsolatot ápol és tejel, de a Polgári Élet és a Gyergyói Kisújság ebből valahogy kimarad…
Az elnök úr a Polgári Életnek küldött válaszlevele bevezetőjében cinikusnak is mondható körmondatokban vázolja: „a széles körű tájékoztatás” jegyében folyt a költekezés, hogy az emberek és szervezetek „anyanyelvtől, lakhelytől, sajtófogyasztói szokástól függetlenül hozzájussanak a számukra fontos és hasznos információkhoz”. Szép szavak ezek, a lényeg azonban az önreklám, az imidzsépítés, ezt mindenki tudja. Ugyanakkor az is tény, hogy a megyei tanácsnak számos közleményt, határozatot (állás)hirdetést kell közzétennie, ami kötelessége, a kérdés csupán az, hogy mely lapokban teszi közzé ezeket, és milyen áron. Mert amint látjuk, eme feladatteljesítés őrve alatt komoly anyagi támogatást nyújt az általa kedvelt médiaorgánumoknak. Borboly állítása szerint szándéka is a média finanszírozása (közpénzből), a kérdés csupán az, hogy ebből a finanszírozási rendszerből miért maradnak ki egyesek.

Polgári Élet , polgarielet.ro

admin
 

>