RMDSZ – EMNT: szakítás a láthatáron?

Írta: Polgári Élet

2010. március 02. kedd 12:37

Ismét reflektorfényben Tőkés: szekuslista, magánélet

Mit akar EMNT
Irodákat nyit Erdély-szerte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – adja hírül a sajtó. Bravó. És mit akar? Óvatos, ám mégis sokatmondó megfogalmazásuk szerint „civil politikával” kívánnak foglalkozni. Meglátásom szerint pedig pártszerűsítik magukat, hogy majd a következő választások idején erős belső koalíciós partnerként felajánlkozhassanak valamelyik félnek, ütőkártyával rendelkezve. Úgy tűnik, a polgári vonal bázisából próbálnak kiszakítani, de ez sem egyértelmű. Mint ahogyan az EMNT és az RMDSZ viszonya sem az, sőt.

S hogy miért éppen most nyílnak ezek az irodák, miért most, 20 évvel a rendszerváltás után kíván mentőövet nyújtani az EMNT a civil szférának? Az egyik ok a már említett: így diktálja a politikai érdek. A másik pedig a pénzügyi törvényszerűség: Magyarországon – ha minden igaz – rövidesen kormányváltás lesz, Tőkés Lászlónak pedig hírhedten jó Fidesz-kapcsolatai vannak…
RMDSZ – EMNT: szakítás a láthatáron?
Az EP-választások idején mentőöv, a parlamenti választások idején partner volt az RMDSZ számára az EMNT, de most, hogy az RMDSZ kormányra került, kényelmetlenné kezd válni számukra. És fölöslegessé. Úgyhogy meglátásom szerint szakítás van körvonalazódóban. Sokatmondó ez a mostani csörte a vásárhelyi megemlékezés kapcsán. Kísértetiesen emlékeztet a székely önkormányzati gyűlés szervezése körüli hajcihőre: külön szervezzük, nem szervezzük, nem megyünk el a másik fél rendezvényeire, stb. Leegyszerűsítve: az RMDSZ – EMNT közti kapcsolatról azt mondhatnánk, hogy a párbeszéd folytatódik, de egyezség nem születik.
Az igazi letisztulásig talán mégis meg kell várni a következő helyhatósági választásokat: azt követően talán eldől, hogy az EMNT merre dől. Ha az MPP überelni tudja a mostani teljesítményét, akkor talán az MPP felé, ha nem, akkor az RMDSZ felé. Ezért kapálózik most az EMNT: mert nem mindegy, hogy milyen erőként lesz számon tartva az egyébként elkerülhetetlen betagozódás pillanatában. Az MPP-s forgatókönyv pár meglepetést is tartogathat: az egyik terv ugyanis feltételezhetően az, hogy Tőkés László vegye át az MPP-ben a vezetést. Kíváncsi vagyok, a mostani RMDSZ-es vesszőfutása után ehhez mit szól a korábban egyértelműen Tőkés-fan MPP-tagság?!
Tőkés szekuslistája
99 személyből álló szekuslistát hozott a nyilvánosságra Tőkés László. A listán azon szekustisztek találhatók, akik Tőkés Lászlót és családját, valamint a Református Egyház szolgáit és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg, szervezték be. Több mint tíz éve hivatalosan is hozzáférhetők a szekusdossziék (a Szekuritaté Irattárát Átvizsgáló Bizottság – CNSAS 1999-ben jött létre!). Kérdem én, miért csak most kerülnek nyilvánosságra a nevek? Egy lehetséges magyarázatot tudok – de ez vélhetően nem fog tetszeni a képviselő úrnak: hogy a neve ismét közszájon forogjon, mégpedig ilyen pozitív kontextusban, mint a szekusok leleplezése. A képviselő úr egyértelműen úgy érezheti, hogy az utóbbi idők politikai ficánkolódásai nem tettek jót hírnevének, a csorbát pedig egy ilyen lista meglobogtatásával némiképp ki lehet köszörülni. A névsor egyébként nem tartalmaz meglepetést: ugyanis kivétel nélkül a belügyminisztérium alkalmazottait sorolja, nem az igazi „besúgókat”, a háttérembereket. Úgyhogy a lista így ebben a formában inkább porhintés. Az érintett személyek többsége azóta egyébként is nyugdíjas, vagy meghalt, így igazi számonkérésről esetükben már nem beszélhetünk.

A Szeku kereszttüzében Tőkés?

Tőkés válik a feleségétől – híreszteli a CanCan színes román bulvárlap. A lap idéz Edith asszony állítólagos leveléből, amelyet a KREK presbitériumának és az egyházközségi elnökségnek küldött, a levél valódisága viszont heves vitát váltott ki egyházi és civil körökben. Tavaly Tőkés László egy nagyváradi sajtótájékoztató keretében kijelentette, hogy a hamisítvány levelet egy támadássorozat részének tekinti. Edith asszony állítólagos levelében azt írja: „A jelenben maradék családi életünket is felszámolta, magamra hagyott, a magányba taszított, kiköltözött külföldre, és saját különutas életét hivatalosan megalapozta.” Arra a kérdésre, hogy tervez-e konkrét lépéseket a levelet közzétevő kuruc.info ellen, Tőkés László akkor nemmel válaszolt. A román bulvárlap szerint a hír valódiságához nem fér kétség, miszerint Tőkés László és felesége között régen megromlott a családi viszony.
A CanCan felvetéseit firtató kérdésre Demeter Szilárd, Tőkés László EP-képviselő sajtófőnöke a következőket válaszolta: „Amikor nyilvánosságra hoztuk a szekus-listát, számítottunk arra, hogy valamilyen úton-módon visszaütnek a leleplezettek. És mivel ezen szocializálódtak, hát ilyen aljas eszközöket vetnek be. Más diverziós eszközökkel is élnek, például rossz magyarsággal megírt elektronikus leveleket köröztetnek egy temesvári lelkész nevében, amelyben már megint pénzlenyúlással vádolnak (ez, mondhatni, két évtizedes „vád”). Azt hiszem, minden ép erkölcsű ember tisztában van a magánélet szentségével. Mivel Tőkés László EP-képviselő szeretné megvédeni a gyermekeit és a feleségét, a továbbiakban nem fog reagálni a román bulvárlapokban megjelenő rosszindulatú pletykákra. Ennél nemtelenebb támadásokra is fel vagyunk készülve” – olvasható a válaszlevélben.
ÉK: Az EP-választások idején mentőöv, a parlamenti választások idején partner volt az EMNT az RMDSZ számára, most, hogy kormányra került, már nyűg.

Balázs Árpád, Zsidó Ferenc , polgarielet.ro

admin
 

>