1

Erdély.ma, avagy a hírportálos manipuláció?

Írta: Fülöp D. Dénes

2010. április 20. kedd 13:41

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy hónapok óta az önmagát jobboldalinak becézett Erdély.ma hírportál szerkesztője módszeres manipulációval beállt azok sorába, akik tűzzel-vassal a Magyar Polgári Párt és annak elnöke lejáratásán munkálkodnak. Azt sem értettük igazán, hogy az RMDSZ-t bíráló a Polgári Élet hetilapot miért tiltotta, iktatta ki hírportáljáról? Viszont tudjuk azt, hogy előszeretettel vezető helyen közli az olyan írásoknak, amelyek az MPP-t mocskolják, vagy egybemossák annak felelősségét, hogy az RMDSZ nem képes a párbeszédre, vagy saját ígéretét megszegve, nem jelenik meg egy olyan fontos eseményen, mint a sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlés, stb.

Látszatra függetlenséget színlel a hírportál, de fontos események alkalmával „kilóg a lóláb”s kiderül a szerkesztő szándéka. Például, több napon át lehet olvasni a portálon az MPP-t szapuló cikkeket, bő teret biztosítva a hozzászólásoknak, viszont Tőkés László nyilatkozatát csak napokkal később lehet véleményezni. Érdekes az is, hogy rendszeresen sokkal kevesebb azon megjelentetett vélemények száma, amelyek pozitívan vélekednek az MPP-ről, mint amelyek bírálják. A hírportál hű szószólója lett az EMNT-RMDSZ paktumnak, amelynek fő célja az MPP holtvágányra való terelése, besározása. Suttyomban anyagi háttere van a dolognak, mert még mindig a Communitas Alapítvány kezeli a közpénzeket, a magyarlakta megyék RMDSZ-es önkormányzatai, például tavaly a Hargita megyei Tanács ötvenmillió régi lej támogatást utalt át a portálnak. Egyébként bárki bármelyik oldalra állhat, lelkiismerete szerint, de ezt nyíltan fel is kell vállalnia, s nem trükkökkel megtéveszteni a közvéleményt és az olvasótábort. Milyen „jobboldali” szerkesztő az, aki az RMDSZ lapjait naponta szemlézi és az egyetlen, igazán jobboldali hetilapot, a Polgári Életet kitiltja portáljáról? A napokban csitult az MPP-kongresszus körüli porverés, végleg meghiúsult az a szándék, hogy a pártfegyelmet diktatúrának nevezők szűk csoportja az EMNT „szárnya alá terelje” az MPP-t. „Csemegeként” idézek az Erdély, ma portálon szemszúrásból megjelent, kevés, de találó igazi „jobboldali” véleményt: „(…) Tőkés nem MPP tag. Tőkés RMDSZ tag. Sőt, RMDSZ képviselő! Miért szól bele más dolgába? Lett volna helye az MPP oldalán, sőt az MPP és RMDSZ felett. Ott volt a bérelt helye. Csakhogy elkövetett egy-két böszmeséget. És úgy tűnik ő húzza a kurtát. Tudja jól, hogy az Udemeráj nem sok helyet szorít az "eszementének", – bocsánat, ezt így a legutóbbi SZKT-én fogalmazták meg – tehát jól jönne az MPP listája. Na és a „lé” is kellene, ami a jobboldalnak dukál odaátról Osztozkodáskor a Köcsög utca nem lesz bőkezű, az biztos”
A politikai forgatókönyv legrosszabb változata szerint vajon előfordulhat, hogy a képviselő a két szék között a földre ül?

Fülöp D. Dénes , polgarielet.ro

admin
 

>