Magyar iskola helyett ortodox templom ? – film

Ortodox templomot, vagy magyar iskolát? A Maros megyei Nyárádszeredán erről zajlik a vita. Kommunista kori vallásüldözés, demokratikus vallásszabadság, törvénytelen alapkőletétel, telekcsere, pártviszály – mindez egy szinte teljesen magyarlakta városban. A román ortodox hívők újabb, nagyobb templomot szeretnének, pontosabban az egyházi vezetők, méghozzá olyat, mint amilyen a főtéren áll.

Dászkel László RMDSZ-es polgármester szerint rendben van, hogy a Deák Farkas Általános iskola egyik még használatban lévő 140 éves épületszárnyát lebontsák, és ortodox templomot építsenek a helyére. A Duna Televízió stábjának még akkor sem nyilatkozott volna, ha nem lettek volna egyéb elfoglaltságai, mert mint mondta, az ügy sínen van, miért kell azt állandóan megbolygatni? A kisvárosban azonban élnek olyan, a magyarságért felelősséget érző vezetők is, akik ezt másként látják.

– Iskolaépület dolgában nagyon rosszul állunk, nagyon kevés termünk van és erre az épületre szükség van. Jó, hogy most romos állapotban van, de ne feledjük azt, hogy egy 140 éves épület sok helyen műemlék lenne és ha az illető közösség feljavítaná és büszkén mutatná azt, hogy milyen régi épülete van. Remélhetőleg a következő tanácsülésen leszünk tízen, akik arra szavazunk, hogy az iskola maradjon a helyén. Ugyanis kétharmados a törvény és tíz szavazatra lenne szükség ahhoz, hogy az iskolát megmentsük – nyilatkozta Csíki Sándor önkormányzati képviselő.

erdely.ma

admin
 

>