Mégis lesz Nagygyűlés

2010 február 25., csütörtök Nyomtat Email

A Magyar Polgári Párt tanácsosaival és a Székely Nemzeti Tanács küldötteinek részvételével Sepsiszentgyörgyön március 12-én megtartják a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést – jelentette be kedden Szász Jenő.

Az MPP és az SZNT közös döntése alapján megtartják a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést – közölte Szász Jenő. A polgári párt elnöke szerint a találkozóra március 12-én kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A nagygyűlés előkészítésének nehézségeiről, illetve az RMDSZ-szel és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal folytatott sikertelen párbeszédről Farkas Csaba számolt be. Az SZNT alelnöke szerint világossá vált, hogy az RMDSZ kihátrált az önkormányzati nagygyűlés terve mögül, például a határidő leteltéig nem nevesítette a kérdésben egyeztető bizottság tagjait. Farkas hangsúlyozta, hogy a nagygyűlést „nem lehet aktuálpolitikai kérdéseknek alávetni”, és bírálta az RMDSZ „hibás politikai filozófiáját”.

– Felrúgta saját korábbi határozatát az RMDSZ, és Tőkés László is megtorpant – fogalmazott Szász Jenő, ezúttal is hangot adva álláspontjának, amely szerint az RMDSZ feladta az autonómia ügyét, és a kisebbségi törvénnyel próbálja azt helyettesíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen kivétel nélkül jelen lesznek az MPP önkormányzati képviselői, és pártállástól függetlenül bárkit szívesen látnak. Kérdésünkre, hogy az RMDSZ és az EMNT kap-e meghívót, Szász igennel válaszolt.

A tervezett Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűléssel kapcsolatban Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, mérlegelni kell, hogy van-e értelme a nagygyűlésnek akkor, ha azon a választott önkormányzati képviselők kétharmada nem vesz részt.

– Az EMNT nem tartja most időszerűnek a nagygyűlés megszervezését. Viszont küldöttek útján részt venne az egyeztető bizottságban, amely döntene a megfelelő időpontról – közölte Toró. Hozzátette: reméli, hogy az RMDSZ is nevesíteni fogja az egyeztető bizottságban részt vevő személyeket, és a végleges döntés közös megbeszélés alapján születik majd. — Lázár Emese, Honline , www.polgaripart.ro


admin
 

>