Székely tartománynév – valakik fúrják?

Hetek óta nem lehet aláírni a http://www.pontsic.org/ honlapon a .SIC legfelsőbb internetes tartománynév működtetésére vonatkozó petíciót — számolt be a Háromszék érdeklődésére Gazda Zoltán, aki a kezdeményezés durva megtorpedózásának minősítette a szerver blokkolását.

A Székely Nemzeti Tanács tavaly kezdeményezte az önálló internetes tartománynév — a székelység latin megnevezéséből, a siculitasból származó .SIC rövidítés — kérését, az akció célja, hogy a virtuális térben is önálló entitásként jelenítsék meg Székelyföldet. A doméniumnevek kiosztását és felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet, az ICANN tavaly jóváhagyta a kérést, de a hivatalos elfogadás feltétele, hogy bizonyítást nyerjen: az illető térségben van igény a tartománynévre. Ezért kezdeményezték az aláírásgyűjtést, az elképzelés szerint idén márciusig háromszázezer aláírást kellett volna összegyűjteni.

A kezdeti hatalmas érdeklődés után csökkent az aláírásgyűjtés ritmusa, mintegy három héttel ezelőtt ötvenötezer felé közelített a támogatók száma. Jóllehet jelenleg igen csekély a valószínűsége annak, hogy néhány hét alatt összegyűl a háromszázezer támogató, Gazda Zoltán szerint mégsem reménytelen a tartománynév megszerzése, hiszen a nagyszámú aláírás csupán egyik feltétele az odaítélésnek, ráadásul szerinte halasztást is lehet kérni a szerver blokkolása miatt.

erdely.ma

admin
 

>