SZÖN – Toró T. Tibor alelnök állásfoglalása

Ne engedjük, hogy a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés a pártpolitika áldozatává váljon

Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) egyik ügyvivőjeként értetlenül állok az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor kijelentése előtt, miszerint „a (székelyföldi önkormányzati) nagygyűlésre csak az RMDSZ és a független önkormányzati vezetőket hívják meg”.

Ez a nyilatkozat ellentétes az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács azon – többször is megfogalmazott – szándékával, hogy lehetőséget teremtsen az összes székelyföldi magyar választott önkormányzati tisztségviselőnek közösen elfogadott dokumentumban fejezni határozott igényüket a Székelyföld sajátos közigazgatási jogállásának kialakítására. Ugyanakkor Kelemen Hunor nyilatkozata ellentmond az EMEF júniusi ülésén született konszenzusos álláspontjának is, miszerint az autonómia ügye – és azon belül a Székelyföld területi autonómiája – az erdélyi magyarság közös célja és azt senkinek nem áll jogában kisajátítani, ezért az önkormányzati nagygyűlésre pártállásuktól függetlenül minden székelyföldi önkormányzati tiszségviselőt meg kell hívni. De nincs összhangban azon – az EMEF ügyvivői minőségünkben folytatott – tárgyalásaink szellemiségével és következtetéseivel sem, amelyeknek kifejezett célja a nagygyűlés kivonása a pártpolitika áldatlan befolyása alól.

Határozottan kérem Kelemen Hunor ügyvezető elnök urat szerencsétlen nyilatkozatának visszavonására, továbbá arra, hogy legyen az EMNT partnere az EMEF döntésének érvényesítésében, tételesen annak megakadályozásában, hogy a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés a székelyudvarhelyi időközi választási kampány vagy az őszi elnökválasztási kampány pártpolitikai szempontjainak áldozatává váljon.

Az EMNT továbbra olyan integráló megoldásra törekszik, amely lehetőséget teremt minden önkormányzati tisztségviselőnek a részvételre és autonómia-igényének megjelenítésére.

Toró T. Tibor
az EMNT alelnöke, az EMEF ügyvivője , erdely.ma

admin
 

>