165

Beleszólok Sarmaság 2010. évi költségvetésébe!

Mi van adminkám, átmentél börtönőrbe, hogy minden topic-ot bezársz?
Lekonnyadt a…vitázókedved?
Vagy csak kifogytál az érvekből meg az ötletekből?
Hogy lásd kikkel van dolgod, ingyen és bérmentve kisegítlek néhány topic-(korszakalkotó)ötlettel:
-nyiss egy külön topicot MALACKODÁS ERRŐL-ARRÓL címmel, azoknak akik ezt a témát és ezt a stílust kedvelik
-POLITIK(US)A MINDENEKFELETT-ebben a topic-ban oszthatnák az észt a “mindentudók”
Legalább a jövőben nem kell erkölcscsősz legyél (mondjuk, nem is áll jól Neked…), és marad időd normális-ha-ha-ha- véleménynyílvánításra.
Ennyit a jövőre nézve.
Azonnali felhasználásra is van a tarsolyomban egy topic-nyitó téma: Beleszólok Sarmaság költségvetésébe!
Már hogy nem csak én, hanem bárki, akinek épkézláb ötlete van ezzel kapcsolatban.
Adjuk fel labdát a tisztelt tanácsos uraknak és a mégtiszteltebb polgármesteri hivatalnak!
Mit szólsz?
Jár a sör?

admin
 

 • Joco szerint:

  menyi a zsozso?

 • ??? szerint:

  A költségvetésbe? beleszólni? mármint mi, sima polgárok?

  Hahaha.
  Szétosztva, már, ha van (volt) mit.
  A tisztelt vállalkozó hákátésok már rég elpilázták.

 • tanácsos szerint:

  Jocókám, ez hétpecsétes titok!
  Habár a közigazgatási törvény előírja, hogy a költségvetéstervezetet közvitára kell bocsátani, a primár meg a titkárnő b…nak rá.
  Annyit tudok segíteni, hogy idemásolok néhány adatot a tavalyi költségvetésből:
  -tervezett bevétel és kb.94 milliárd lej
  -tervezett kiadások is kb.94 milliárd, amiből 60 milliád fizetésekre (hivatali alkalmazottak, tanárok, segélyezettek), ami marad, egyébb mindenre.
  De azt hiszem, közelebb vannak a valósághoz a 2009-es év első 6 hónapjának adatai:
  -bevételek: 38,5 milliárd
  -kiadások: 38,4 milliárd. Ebből megközelítőleg 21 milliárd a pedagógusok fizetése, 10 milliárd a polgármesteri hivatali alkalmazottak és a segélyezettek járadéka. Tehát kb. 8,5 milliárdott tettek ki az egyébb költségek.
  Összegezve, Jocókám, a személyzeti költségeken kívűl, 2010-ben szerintem úhgy 16-17 milliárd lej költenivalója lesz a községünknek.
  Szép kis summa!
  Te mire költenéd?
  Várjuk az ötletedet és mindenki javaslatát, akit érdekel, hogy ebben az évben mire kellene költeni a közpénzeket.
  Csak bátran, mert nem lesz pusztába kiáltott szó,
  mert mi, MPP-és tanácsosok, beviszünk minden értelmes javaslatot a költségvetési tanácsgyűlésre.

 • postás szerint:

  NYAKKENDŐS MEGYEI TANÁCSOS URAK
  Mutassátok meg a bunkó Dombitoknak a Szilágyság utolsó számát.
  Nem hogy olvassa, mer nem ismeri a magyar irást, de hogy lássa meg, hogy a megyei költségvetés-tervezet ki van téve, mégpedig MAGYARÚL!
  A Hirmondóba nem fér belé a sok dicsekvéstü?

 • admin szerint:

  postás légy szíves vegyél vissza a személyeskedő hangnemből ha nem akarod leseperjem a blogfelületről hozzászólásaidat.
  Köszönöm a szíves megértést.

 • sarmasagi szerint:

  kene penzt fektetni abba hogy intravilanba tegyek a hegyeinket.

 • aszegi szerint:

  nem szégyeli a falu vezetősége a csergetéki ártézit?
  két órát kel sorbaálni télen nyáron ojan lassan fojik az ártézi.
  Furjanak egy uj csövet vagy ájanak ök sorba órák hoszszát esőbe fagyba!!!!!!!!!!!!

 • hahó ! szerint:

  aszegi-szerintem nem fúrnak,mert folyik a csapon a drága tiszta viz.Érted?Ha nincs időd várni akkor vegyél szóda vizet vagy igyál egy pohár kishegyi bort.

 • csobánka szerint:

  Vagy Kangen-vizet

 • hahó ! szerint:

  Ó-JEE!!!

 • salget szerint:

  tisztelt polgarok lehet nekunk otletunk,javaslatunk arra hogy mit is lehetne tenni a faluert ,ha a tanacsosok meg sem halgatnak,sajnos mindenki felti a funkciojat mindenki a polgarmester arnyekaban van,,tisztelet a kivetel,,

 • halihó szerint:

  Mi a pálya kedves “hahó!”-kám?
  Az egyik topic-on nagy komolyan kritizálod a bloggot, a másikon meg jópofiskodsz, hogy ne mondjam: komolytalankodsz?
  Döntsd már el hol alszol!

 • hahó ! szerint:

  Ez jóóóóóóóóóóóó

 • sarmasagi szerint:

  tanacsos hogy jol ertsem:
  1. az aszfaltozasi projekt plusz penzt fog jelenteni amit kesobb fognak beletenni a koltsegvetesbe?
  2. ha igen akkor a bizonyos 16-17 milliardot oda kolthetik meg olyan modon a primarok ahogyan csak akarjak?

 • Kerekes Edit szerint:

  Miért nem hívják meg a község népét a helyi tanácsosok egy fórumra költségvetés-ügyben???!!! Ott elmondhatnák az emberek, hogy mi fáj nekik, mit vegyenek figyelembe az általuk választott tanácsosok amikor a költségvetés szóba kerül. Egyelőre amig megyei költségvetés nincs, addig nem lehet helyi költségvetés. De arról biztosan Sarmaságon is hallottak sokan, hogy egy önkormányzat megpályázhat pénzeket különböző helyi beruházásokra (utak, kutak, csatorna- és vízhálózat, közösségi házak, stb, stb)! Sarmaság is nyert már pályázatokat, sőt tudom, hogy kiviteleztek ott egy-két dolgot ami nem a helyi közösség pénzéből volt! Félre ne értsetek, nem a sarmaságiak adóként begyüjtött pénzét akarom én bagatellizálni, hanem csak felhívnám a figyelmet arra, hogy a megpályázható pénzeket meg is kell pályázni! Sok közösség ilyen-olyan több évtizedes gondja úniós pénzekből oldódik meg! Persze szólni kell az úgynevezett “önrészről” is pályázatok kapcsán! De ezt a tanácsosok tudják! A pályázatok jórésze úgy van kiírva, hogy tételezzük fel vizet akarnak bevezetni uniós vagy kormánypénzből, és akkor ahhoz a helyi tanácsnak mondjuk 10-15-20 százalékkal hozzá kell járulni és csak a többit adják ők!
  Fenntebb valaki tizenmiliárdokról írt, hogy kb. annyit talán apró-cseprő dolgokra költöttek a tavaly. Nem lehetséges, hogy abban volt ilyen költség is, mint “önrész”, mondjuk csatornázáshoz??? Én csak kérdem!!! Miért kell mindjárt azt sugallni, hogy valaki esetleg “elmúlatta” a többi pénzt?!!

 • Kerekes Edit szerint:

  Megjegyzem, hogy a “primárok” nem költhetnek egy vasat sem a tanács határozata nélkül. Azaz a költségvetés nélkül!!! Mellesleg a számvevőszék azt meghatározott időközönként le is ellenőrzi, hogy úgy költik e a pénzt, ahogyan az jóvá volt hagyva. Úgy hogy ne féljetek, mert szerintem csak nagyon kevés “primár” meri másfele költeni a pénzt, mint ahogyan azt a helyi tanács elhatározta. Ha a saját feje szerint költekezne már rég dutyiban volna!!! Romániában az egyik legnagyobb “mumus” a számvevőszék, ami jól is van, mert közpénzekkel senkinek sincs jogában packázni!

 • ex-Tanacsos szerint:

  Tisztelt ex elnok asszony!Kicsit maskent mukodnek a dolgok mind ahogy azt a papirra vetett betuk meg szabjak!A tobsegi beruhazasok ugy szuletnek meg,hogy mar majdem,vagy egeszen be is fejezodnek mire egy tanacsi hatarozat szuletik az erdekukben!(de ezeket szerintem on is tudja!)A helyi esetben csak nehanyat emlitve:a kozseg minden utmenti fajanak ki irtasa(rendori karhatalmi felulugyelettel) bikareti sportpalya,Iskola udvari Kiosk berbe adasa 0,8 ron/mp/ev (a polgarmester komajanak), csergeteki ugynevezett park,a Polgarmester ”huseges kovetoi”-nek es a titkarno csaladtagjainak alkalmazasa a polgarmesteri hivatalnoz,a majd 40000 euros Skoda es a hokotro auto(sajat magatol vette meg a polgarmester) beszerzese, a majadi pompahaz megvasarlasa(kozvetitoktol) es meg sorolhatnam az utolagos endegejjel veghezvitt ”kozosseg epito ”terveket, de szerintem ezt a jelenlegi tanacsosok elhivatottsaga kelle legyen!Ez az ”epito” munka mind mind a funkcioban levo vezetoseg gyumolcse es hivalkodnak is vele minden kopkodoben azok akiknek,vakon,bizalmat szavazott egy kozosseg!
  Mi kovetkezik ebbol? Az,hogy a ”primarok” elobb el koltik a penzt utanna szavaztatjak meg,hogy mire is szamlazzak le(tisztelet a kivetelnek)!

 • hahó ! szerint:

  Szerintem ön, “ex-Tanacsos” úr a csáuseszkú regimben volt tanácsos,mert 20 éve mindent elkúrtak ,magával az élen,vagy az akkori polgármester a cimborája volt?
  Én nem pártolom egyiket sem ,egyik kutya másik eb.
  A TANÁCSOS URAK A LEGHIBÁSABBAK!!!!!!!!egytől egyig.
  Minek van az ,hogy mindegyiknek igy van jól,pedig tudják,hogy nem jól döntenek,mondjam meg minek,mert
  SUNYIK!!!

 • hahó ! szerint:

  Még azt akartam mondani,hogy az ilyen ex-tanácsos legalább fogja be a száját,vagy az fáj neki ,hogy nincs a CSÖCS melett.

 • optimista szerint:

  jol beszelsz haho ezek tudjak osztani az eszt,mintha ok olyan szentek lettek volna,igaz a piacot is most susmakoltak el nem 2-3 evvel ezelott,de igaz a gazda nem volt tanacsos ,lehetne meg sorolni.

 • optimistának szerint:

  most pedig mondd el magyarul fiam mert egy q szót se értek abból amit mondtál.

 • optimista szerint:

  ex-tanacsosra vonatkozik

 • tanácsos szerint:

  Na tegyü helyére a dolgokat, mert lassan eltérünk a tárgytól (vagy eltérítenek).
  Először Editnek egy pár szót: Aranyos, amit firkálsz a pályázatokról meg önrészről stb. azt mindenki tudja. Kár volt a billentyűdet koptatni.
  Tovább: én nem beszéltem költségvetésről, hanem csak tervezetről, ami már kész van a polg. hivatalnál, csak mint mondottam volt-titkolják. A tavalyi fél éves költségvetéssel nem sugaltam semmit csak a jocó névvel beírónak (meg bárkinek) próbáltam megközelítő adatot adni, hogy kb. mennyi pénzt oszthatunk.
  Ezzel az egésszel pontosan az a célunk, hogy legalább itt a blogon szóljanak bele a KÖLTSÉGVETÉSTERVEZETBE az emberek.
  Mert nálunkfele a dolog eddig úgy működött, hogy az eremdéeszes tanácsosok a hákátén eldöntik az egészet, a költségvetési tanácsgyűlésen pedig csak ők egyhangúlag megszavazzák. A három nemeremdéeszes tanácsos mondhatja a magáét, mert idő van, de megértés nincs.
  A kisasszony fekvése kb. úgy néz ki, ahogy az ex-tanácsos írja. Egy éve kérjük, hogy a gyűlések jegyzőkönyvét tegyék fel az internetre, hogy lássák a válsztók hogy működnek a választottjaik, vagy plakátolják ki a hírdetőtáblákra. Eddig hiába.
  Ez a udemerájos pártfegyelem, tisztelt Elkötelezett-Edit asszony!
  Az utóbbi mondat válasz “hahó!”-nak is. Ha kételkedsz, vedd a fáradtságot, és a szekretárnőtől kérd ki a jelenlegi tanács bármelyik jegyzőkönyvét.

 • sarmasagi szerint:

  ezek szerint a tavaly ,,szabadon elkoltott penz” a ketszerese az altalad jelzett felevinek tanacsos, vagyis ugy 32-34 milliard lehet regi lejben?

 • Kerekes Edit szerint:

  Aha, tanácsos úr, értem, legalábbis “kapisgálom”! Tudod, az itt Zilahon is úgy volt anno, amikor tanácsos voltam, hogy a sok-sok ilyen-olyan párti (PSD, akkor még PD, PUNR, APR, PNL, PRM) tanácsos együtt többségben voltak az 5 RMDSZ-es tanácsossal szemben (akkor még 23-ból volt 5 magyar), és nem igen akartak azok nekünk semmit sem adni, még az információt is ki kellett magunknak követelnünk, amihez pedig egy tanácsosnak törvényes joga van!
  Mi is mondtuk a magunkét a tanács ülésein,a többiek még bólogattak is, hogy úgy van, igazunk van, amikor pedig szavazásra került a sor, szépen leszavaztak! Bizony nem volt kellemes, mert a zilahi magyar emberek minket se azért küldtek oda, hogy nekik semmi se jusson a költségvetésből. (Mondjuk egy réteg aszfalt a Kraszna utca macskaköveire).
  Há’, persze, hogy első fázisban egy kissé begurultunk, dühöngtünk, aztán miután lehiggadtunk, elgondolkodtunk azon, hogy taktikát kellene változtatni! És persze, nem ment egyik-napról a másikra, de meggyőztük őket, a többéget. Szép szóval, lobbyval, húzd-meg-ereszd-meg “játékkal”, na szóval még azzal is, hogy nem voltunk hajlandók szavazni olyan határozattervezet felől, amit a gyülés előtt pár perccel tettek elénk. Ha a törvény azt írta, hogy a gyűlés előtt 5 nappal ki kell kézbesíteni a határozattervezetet, akkor azt be kell tartani, s ha valaki/k nem akarják, akkor azt be kell TARTATNI minden áron!!!!…Például kimentünk a teremből, amig azt a határozattervezetet tárgyalták, és hiába fenyegettek, hogy levonják tőlünk az üléspénzt, mert senkit sem érdekelt közülünk. Tudtuk, hogy igazunk van! Meg lett az eredménye a következetességnek. Az is igaz, hogy az akkori közigazgatási törvényt kívülről tudtuk már.
  No, de itt nem ez a téma! Talán Sarmaságon hamarabb lehetne “normálisan” működni, hiszen ott mindenki magyar a tanácsban, ha jól tudom!
  És kedves tanácsos úr! Ne várj megértést, mert ez nem arról szól! Győzd meg érvekkel a tanácsostársaidat igazad felől, mert ott az ököljog nem megoldás!
  És hát persze, igazad van: pártfegyelemnek lenni kell mégis, mert különben hogy a csudába lehetne eredményt elérni mondjuk egy szórványtelepülésen (hogy ne Zilahot említsem feltétlenül, mert van bőven más példa is!)Mert egy többségi településen, mint Sarmaság, nem nagy ügy magyarnak maradni (ezt azért lássuk be), de bizony ott, ahol a többségi közegben kell megmaradni magyarnak, bizony ott egy kissé másképp müködnek a dolgok!

  U.i.
  Ha nem öntené el az agyadat a vér, amikor a nevemet olvasod, talán még néhány tippet hasznosítani is tudnál a felvetett példákból! Csak az a baj veletek (tisztelet a kivétel!), hogy minden amit egy RMDSZ-es mondd, nos mindaz csak rossz lehet, avagy hazugság! Ha egyszer “kirugnak” az RMDSZ-ből, talán azért fog megtörténni, mert én itt tippeket adok az “ellenfélnek”! 🙂 🙂
  Uram Isten! Ti meg itt nem “ellenféleket” láttok, hanem “ellenséget” mindenkiben, aki nem tartozik közétek!

 • Kerekes Edit szerint:

  Sarmasági!
  Mire elég Sarmaságon 32-34 miliárd lej? Szerinted mit kellene vagy mit lehetne abból megoldani??
  Mi a legfontosabb teendő 2010-ben Sarmaságon???
  Szóval az érdekelne, hogy van-e egy priorítás-listátok? Felmértétek, hogy mennyi pénzbe kerülnének a dolgok?? Mit szeretnének az emberek, hogy megoldódjanak?

  Ne kapd fel a vizet, mert csak érdeklődöm! 🙂

 • SARMASÁGI szerint:

  Edit!
  Olvasd vissza légyszi a másik topic-on a fenti fedőnév alatt általam Tehozzád írt beírásokat.
  Nem reagáltál.
  Ezt a topic-ot azért nyitották, hogy SARMASÁG (nem Zilah) költségvetéstervezetét vitassuk.
  Remélem, kevés szóból is értesz…

 • Kerekes Edit szerint:

  Sarmasági!
  Hát eszméletlen!! Én is Sarmaság költségvetéséről érdeklődöm egy bejegyzéssel fentebb!!
  Idézem, hogy mit írtam:
  “Mire elég Sarmaságon 32-34 miliárd lej? Szerinted mit kellene vagy mit lehetne abból megoldani??
  Mi a legfontosabb teendő 2010-ben Sarmaságon???
  Szóval az érdekelne, hogy van-e egy priorítás-listátok? Felmértétek, hogy mennyi pénzbe kerülnének a dolgok?? Mit szeretnének az emberek, hogy megoldódjanak?”

  Mi a franc bajod van velem?! Nekem nem szabad beleszólnom??? Hát szóljál már, kérlek, ha ide csak született sarmaságiak írhatnak meg született kekeckedők!
  Azt a fűzfán-fütyölő-rézangyalát ennek a “Hajrá, Sarmaság”-nak!!!

 • Kerekes Edit szerint:

  Tisztelt mindenki!
  Ha netalán nem olvasnák ezután a bejegyzéseimet, az annak lesz “betudható”, hogy tulajdonképpen Sarmasági az Admin (vagy legalább is Admin barátja) és törölni fogja a bejegyzéseimet! Ugyanis azt írja, hogy: “Remélem, kevés szóból is értesz…”
  Tisztelt mindenki!
  Én még kevesebb szóból is értek, csak a rosszindulatot nem értem még most sem, meg ezt a nagy bazi félelmet!
  Az 54 kilóm nem lehet annyira ijjesztő ott ahol (átvitt értelemben) az “ököljog” a mérvadó!
  Ezekután merje valaki azt mondani, hogy ITT is én kezdtem a piszkálódást!!
  U.i.
  Nagyon kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

 • tanácsos szerint:

  Bocs “sarmasági”!
  A te kérdéseidre nem válaszoltam az előbb, pedig úgy látom egyedűl téged érdekel a téma.
  Azt hittem érthető voltam az első bírásomban: a tavalyi év első hat hónapjában kb.7,4 milliárd lejt költött el az önkormányzat (a “kötelező” személyi költségeken-cheltuieli de personal-kívűl). Ez hivatalos adat, a tanácsgyűlésen kaptuk.
  Mivel a második félévi elszámolást még nem kaptuk meg, csak feltételezem, hogy az is kb. annyi volt.
  Tehát egész évre összesen kb.15 milliárd lej.
  Nagy növekedést az idei évre nem tippelek, ezért írtam, hogy kb. 15-16 milliárd lej elosztására várunk ötleteket, javaslatokat a következő tanácsgyűlésig, mikor a költségvetést vitatjuk.
  Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, de nem tudom honnan szedted, kedves “sarmasági” a 32-34 milliárdot.

 • Nemecsek szerint:

  Na, és mire gondolta az MPP-frakció, hogy el kellene költeni azt a 15 miliárdot? Van már elképzelés?

 • tanácsos szerint:

  Másik “sarmasági”-nak:
  -semmilyen pályázati pénz nincs a költségvetésbe foglalva, az aszfaltozásé sem.
  Esetleg az önkormányzat önrésze, abban az esetben ha ilyesmit kérnek a közösségi hozzájáruláson felűl.
  Tudod, a családoktól összegyűjtött 5o-5o lej.

 • admin szerint:

  Kedves Kerekes Edit!

  Amennyiben továbbra is degradálni fogod a továbbiakban is fűzfánfütyülős szövegeddel a Sarmaságiak blogját akkor ki fogom seperni hozzászólásaidat!
  Kérlek tanúsits minimális tiszteletet a Sarmaságiak iránt!
  Köszönöm.
  Admin.

 • SARMASÁGI szerint:

  Edit, ne hisztizz!
  Nem akar senki lesöpörni a blogról.
  Csak arra kértelek, hogy ne ezen a topic-on oszd az észt, mert ezt a témát komolyan szeretnénk megvitatni, és a Te diverziós handa-bandázásod nem illik a keretbe.
  Ismétlem: írj a “plecsnis” topic-ba!
  Ott szívesen vesszük a lapot.

 • Nemecsek-nek szerint:

  Igen, van elképzelésünk, de szeretnénk kiegészíteni, megjavítani a Te javaslataiddal (is)

 • Kerekes Edit szerint:

  Hallod te SARMASÁGI !

  Nem hisztizek én egyáltalán, hanem most már, hogy ilyen jól “elvagyok” itt veletek, és tényleg, komolyan szeretnék beleszólni nem-sarmaságiként még a büdzsétekbe is, hadd mondjak egy-két dolgot!
  Nincs itt semmi handa-bandázás, sem pedig diverzió részemről! Ha hagynál, hogy beleszóljak ebbe a témába (IS), talán kiderülne, hogy nem vagyok hülye???!!!
  Mitől félsz? – kérdem újra!… Lásd én nem félek csak a Jó Istentől!!
  De a témára fordítva a szót és lehetőleg témánál maradva: volna egy ötletem! Miért ne lehetne csakazértis újra ültetni a szilvafákat a sáncpartjára?! Nem viccelek! Sokba nem kerülne és még EU-s előírásoknak is megfelelnétek, mármint annak, hogy hány négyzetméter/négyzetkilométer zöldövezetet ír elő az Unió x számú lakosság számára! Úgy tudom erre még pályázni is lehetne! (Lásd:Környezetvédelmi programok!) … És ha erre pályáznátok, még pénz is maradna a 15 miliárdból, sőt talán az emberek önkéntesen is beszállnának ebbe a programba a kettős haszon reményében! (El ne feledd a drága szilvóriumot, amelyet “levédtünk” nem régen!)
  Én itt csak tippeket adok segitő szándékkal, de ha nem akarod, majd elmondom a sámsoniaknak, kémerieknek, stb. Nagy ez a Szilágyság!!! … Akinek van füle hallja!
  Dugd a fejed a homokba, mint a strucc! Mit érsz vele??!!Hallgass már másokra is! Ha több ártézi kút kell az embereknek, akkor azon filózz, hogyan lehetne arra megoldást találni, hogy több legyen! Neked mi a lényeg?! Az, hogy velem vagy mással vitatkozz holmi plecsniken, vagy az, hogy javíts az emberek életén?! Hagyd a francba az értelmetlen vitákat, fókuszálj a lényegi dolgokra!!! … Én ezt éppen a sarmaságiak érdekében mondom, nem ellenük! Vagy te olyan értelmes ember, hogy a “hülyeségeken” felülemelkedj és túltedd magadat a nem kivánt bejegyzéseken meg a megjegyzéseken, ha a közösség érdekét előbbre valónak tartod a magadénál!… Gondolkozz higgadtabban is SARMASÁGI és azután beszélj! 🙂

 • Kerekes Edit szerint:

  Látom kedves Sarmasági – Admin, hogy egy-két bejegyzésemet töröltél! 🙂 Ezt csak a VALÓSÁG megállapítása érdekében mondom! Van tehát cenzura a demokráciában is! ITT is! 🙂 Na, jó, tudomásul vettem! 🙂
  Töröld csak ezt is! Tartsd meg csak azokat, amelyek neked megfelelnek a honlapodhoz! Ha ezt is törlöd, akkor is, TE legalább tudni fogod a véleményemet! 🙂

 • Kerekes Edit szerint:

  Persze, hogy nem akarsz “lesöpörni” a blogról, meg nem is tudnál, mert amióta ide írogatok, több a látogatód, tudom! 🙂

 • admin szerint:

  Kedves Edit! Nincs itt szó semmiféle cenzúráról, hanem arra vetemedtél hogy sértegetsz. Tudod mostanában érzékeny vagyok az ilyesmire. Annyira hogy azon gondolkodom teljesen kitiltalak a rendszerből. Látogatottság ide, látogatottság oda…

 • :D szerint:

  A szilvafak potlasat szolgalando diszfakra mar megtortent a befektetes!Palyazat ide vagy oda,a diszfak egy,a polgarmesterhez kozel allo, ember diszfaultetvenyen kotettek ki!
  A palyaztokat nem annak a hadseregnyi tanacsi alkalmazottnak kellene me irnia? Vagy ok csak ugy eloskodhetnek a kozosseg penzen?
  A koltsegvetes teren pedig: egy kicsit jobban korulneznek az iskola haza tajan,hogy mire is megy oda el az a tobb tiz milliard regi lej es megi az eretsegin alig 6 diaknak sikerulnek a vizsgak!
  Addig nyirbalnam a koltendo penzuket mig meg nem tanulnak,hogy amilyen a munka olyan a fizettseg! Nem csak azert kellene a tanugyi kadereknek munkaba jarni,hogy ott szervezzek meg a partgyuleseket,hogy orak alatt mobiltelefonon rendezze ceges ugyeit!

 • sarmasagi szerint:

  ha ez mind igaz,akkor mire koltottek el a primarok tobb mint 3o milliardot?tudomasom szerint csak egy hidat csinaltak ilosvan meg lekoveztek par utcat.valaki tud meg masrol is?

 • sarmasagi szerint:

  ugy ertve hogy tavaly

 • vallalkozo szerint:

  jaaaaaaaa hat nem eleg? valsag van,mikor alig lehet meg csinalni egy 1,5~2 milliardos munkat 5~6 milliardbol!
  Valamibl a ”mellekest” is ki kell hozni azoknak akik munkat kaptak sarmasagon!

 • KZI szerint:

  Szerintem Sarmaság jövőjére és az emberek boldogulására kéne elkölteni a 30-35 milliárd jelentős részét.

  http://sarmasagi.ro/2512/sarmasag-gyongye-projekt-beinditasa-avagy-mpp-s-javaslat-a-sarmasag-kozsegi-pug-proiect-urbanistic-general-%E2%80%93-altalanos-urbanisztikai-es-fejlesztesi-tervbe-foglalandokra

  Ebből a pénzből belterületnek kéne nyílvánítani hegyeinket, megjavítani az utakat, sáncokat és módszeresen népszerűsíteni a nagyvilágban Sarmaságot. Ebből a pénzből népszerűsítés által vendégeket kell szerezni ,,Sarmaság gyöngyszemét” látogatandó.
  Azoknak a pincésgazdáknak pedig akik beszállnak a projektbe adó és illeték kedvezményt vagy egyenesen adómentességet kéne biztosítani legalább 5 vagy 10 évre, ezáltal segítvén őket. Szívből remélem hogy ez lesz Sarmaság jövője, nem pedig egy jellegtelen, szürke hétköznapi település marad! Meg kell tennünk ezt falunk jövőjéért.
  Bízom benne az RMDSZ-es tanácsos kollégák is felismerik az ebben a projektben rejlő óriási lehetőségeket és támogatni fogják azt.

  Tisztelettel:
  Keresztes Zoltán István.

 • gazda szerint:

  Jo,jo! En meg ertem,hogy belterulette akarjatok nyilvanitani a szolost de! ahhoz,hogy epithess nincs szukseg ilyesmire,ugyanis a Megyei Tanacs ki allithat minden ilyen nemu dokumentumot! Sot! Annak,hogy kulteruleten fekszenek ezek az epitmenyek es szoloultetvenyek meg elonye is van! Megpedig az,hogy az ado sokkal de sokkal kissebb,nincs annyi fizetnivalo utanna! Erre is gondoljatok,meg arra,hogy nem mukodtethet mindenki pinceturizmus alapu vallalkozast,mert akkor mi benne az uzlet! Azoknak(es a tobsegrol beszelek)akiknek nincs sem tokejuk,sem idejuk,sem szandekuk ezzel foglalkozni,plussz kiadast jelent az igy is nagyon koltseges szolomuveles teren!
  Ne ertsetek felre!Nem az otlettel van bajom!Sot!Csak olyan dolgokat kell veghez vinni ami az emberek tobsegenek hasznos es nem csak egy szuk reteget segit elonyokhoz jutni! Mert ha nem…akkor egy bakarasznyival sem kulombozunk azoktol akik ma ezt muvelik kozosegunk elen!

 • yakari szerint:

  Tisztelt hozza szolok.Szeretnek en is irni egy otletet hogyan lehetne fellenditeni SARMASAGOT!!Vegyuk peldaul az alsoretet.Oda meg a CIAU-korszakban le furtak es tudomasom szerint talaltak meleg vizet.Abbol a 30-35 Milliardbol lehetne epiteni 1 vagy 2 strandot.Hogyha belehetne inditani ezt a PROJEKTET akkor egy kis furdozes utan fel lehetne ugrani a Pincekhez borozgatni ,italozni.

 • Nemecsek szerint:

  Ugye nem titok, hogy milyen elkepzelese van a sarmasagi MPP-nek a koltsegvetesre vonatkozoan? En is szeretnem elmondani az en elkepzelesemet, meg is fogom tenni, de nektek milyen elkepzelesetek van?

 • KZI szerint:

  Örülök hogy visszakérdezett kedves gazda:

  1. Igaz, a Megyei Tanács is kiadhat építési engedélyt külterületre, de az illető engedélyek korlátozzák az épület nagyságát egy bizonyos X négyzetméterig (ha valaki tudja beírhatja a mennyiséget) és rendeltetését (casa de vacanta), a belterületekre viszont itt helyben, Sarmaságon a Polgármesteri hivatalnál adják az építési engedélyeket és azok nincsenek sem méretben, sem pedig rendeltetésben korlátozva.
  2. A fizetnivalót illetően, csak ismételni tudom saját magam amikor azt javasolom hogy a helyi tanácsnak ösztönöznie kell ezeket a falufejlesztési terveket azzal hogy eltörli az adókat, illetékeket vagy szimbolikus értékű adókat kér azoktól a gazdáktól akik valamilyen formában ,,beszállnak” a Sarmaság gyöngyszeme projektve, egy bizonyos ideig, mondjuk 5-10 évig. Ne felejtsük azt kérem hogy a helyi adókat, nem más mint pont a helyi tanács határozza meg! Azért használtam azt a kifejezést hogy ,,valamilyen formában beszállnak” mert itt arról van szó hogy ha mondjuk Y mennyiségű pince ahol aktív faluturizmus folyik, az azt jelenti hogy mögöttük lennie kell legalább tízszer annyi bor és pálinka termelő gazdának. Tehát egy elég széles rétegről beszélünk, mert amint itt valaki előttem mondta, Sarmaságon legalább annyi pince van mint ház és az minimum annyi szőlősgazdát jelent akik pillanatnyilag nem tudják eladni a bort és pálinkát. A helyi termelésű bort túl olcsón adták, adják el a bortermelő gazdák az előállítási költségekhez és a beléjük fektetett munkához képest, amin úgy lehet változtatni hogy Sarmaság nevét híressé, vonzóvá kell tenni, csakis ez növelheti meg a sarmasági bor, pálinka ismertségét, elesmertségét és ezekkel párhuzamosan eladási árát is. Ebbe az úgynevezett ,,híressé tételbe”, ha úgy tetszik Sarmaság reklámozásába pénzt és munkát kell fektetnie pont a helyi tanácsnak és polgármesteri hivatalnak.
  3. A szükséges tőkét meg lehet szerezni különböző pályázatokkal. A lényeg az hogy minél többen foglalkoznak ezzel Sarmaságon, annál nagyobb és komolyabb pályázatokon lehet résztvenni. Az általam javasolt modellnek az a szépsége még hogy minél több helység száll be ebbe a tevékenységbe, ezek ún. klaszterekbe tömörülvén nagyobb – akár mikrorégiós – pályázatokat tudnak megcélozni, nyílván nagyobb eséllyel. Ha mondjuk hasonló projekteket indítanának be Krasznán, Sámsonban, Varsolcon, stb., akkor ezek közösen mikrorégiót alkotva sokkal komolyabb eséllyel kezdeményezhetnek pályázatokat, nagyobb vonzási, reklámozási erőt képviselnének mondjuk a turisztikai irodák irányába. Tehát a lényeg: minél több a gazda, minél több a helység akkor kis szervezéssel sokkal nagyobb sikert lehet elérni.
  A helyi tanácsnak és polgármesteri hivatalnak óriási szerepet kéne vállaljon ebben mert nekik az a dolguk, azért léteznek mint intézmények hogy segítsék a helyi polgárokat, életnívójukat javítsák.

  Mégegyszer: örülök hogy feltette kérdéseit tisztelt gazda és amennyiben bármilyen más kérdés merülne fel, kérem azt feltenni.

  Tisztelettel:
  Keresztes Zoltán István.

 • MPP-s tanácsos szerint:

  yakari, mi minden itt elhangzó ötletet be fogunk vinni a tanácsba mint javaslatot.

  Ki a farbával Nemecsek, mondd te hogyan látod, mire- mikre kéne a legjobban, legeredményesebben elkölteni az ideáramló pénzeket úgy hogy az minél jobban a közösség és az itt élő emberek hasznára váljon.

 • Nemecsek szerint:

  Hat en arra gondoltam, hogy talan nektek van valami elkepzelesetek!
  Mert hiaba mondom en, hogy mit kene tenni, ha ti nem latjatok jonak, mert ti szavaztok majd
  Mondjatok egypar otletet, ugy gondoltam, s akkor ahoz hozza lehetne szolni, hogy egyetertunk vele vagy nem.

  Mert mondjuk en strandot akarok, de ti tudjatok jobban, hogy kivitelezhto vagy nem
  Ezer mondtam, hogy jo volna ha ti jonnetek otletekkel, elkepzelessel.

 • freddy szerint:

  mondjuk en is egyet ertek azzal az otlettel hogy strandot epitsen az neptanacs szamoljunk csak utanna menyit hozna a konyhara a neptanacsnak egy jegy most tasnadrol beszelek 8 lej /fo es abbol a bejovetelbol lehetne a szenyviz gaz halozatot finanszirozni ez egy plusz bejovetel lenne a kis kozsegunknek

 • sarmasagi szerint:

  mar megint a primariara iranyitani a penzt,a feneketlen zsakba mint inkabb az emberek vallalkozasat kene segiteni?

 • tanácsos szerint:

  Tisztelt beírók!
  Értékelendő a lelkesedés és az érdeklődés amellyel egyes beírók hozzászólnak a topic-hoz, de vigyázzunk, hogy ne hajítsuk el a súlykot, ne essünk túlzásokba, mert nevetségessé válunk.
  Megismétlem korábbi megállapításomat: szerintem, az idén a személyi és önfentartási költségeket leszámítva, kb. 15-16 milliárd lej marad minden egyébbre (kultúra, sport, út-járdajavítás, egyházak támogatása stb.stb.)
  Tehát ne valami nagy volumenű beruházásokra gondoljatok, mert az csak pályázati pánzekből tudjuk kivitelezni.
  Például: nagyon jó ötlet a “yakari” által javasolt termálstrand, de kiviteléhez több évi költségvetésünk sem lenne elegendő. De ez távolról sem jelenti azt, hogy elvetendő. Sőt!
  Javasolni fogjuk a tanácsgyűlésen, mert van benne fantázia. Annál is inkább, mert mint tudjátok, az önkormányzatnak már a terület is meg lenne hozzá, mert megvásárolta a majádi pompaházat a hozzá tartozó területtel. De, mint tudjuk, a termálstrand elengedhetetlen “kelléke” a termálvíz, ami, tudomásom szerint MÉG nincs. Én is hallottam olyan szóbeszédet, hogy a Papréten talán találtak, de erre nem lehet alapozni. Tehát, javasolni fogjuk, hogy az idei költségvetésből különítsünk el bizonyos összeget mélyfúrásokra. Nem nagyon értek a témához, de szerintem már csak ez több száz millió!
  Érted már “Nemecsek”? Nem lesz nagy megvalósítás, de legalább elindulunk egy irányba.
  De ez csak abban az esetben, ha az RMDSZ-es tanácsosok is így látják, és ők is megszavazzák a javaslatot…
  Másik példa: már régebben javasoltuk a járdák díszkövezését és a sáncok lebetonozását.
  Persze, ezt sem lehet egyszerre, csak szakaszonkét, amennyi pénz van rá. Meg is szavazta a tanács, hogy kezdjük a Crizantemelor utcán (a primariától a B.Zolika-bárig).
  Megcsinálták?
  Nem.
  Miért nem?
  Mert a primár urunk-semmibe véve a tanács határozatát-az ide szánt pénzt a bányatelepi templomhoz irányította át (Nehogy Markó Béla meg a kűldöttsége összeporozza a cipellőjét a templomszentelésen), az Rmdsz-es tanácsosok cinkos beleeggyezésével. De ez már más tészta…
  Összegezve az eddig beérkezett javaslatokat, az MPP-frakció az alábbiakat fogja előterjeszteni:
  -a PUG kibővítése a szőlőhegyen
  -egy új ártézikút furása a nem megfelelő Csergeték utcai helyett
  -mélyfurások finanszírozása termálfízforrások felkutatásának céljából
  -legalább egy kilóméter járda és sánc felújítása (betonozás, díszkövezés) a falu központi utcáiban
  A lista nyitott: várjuk a további ötleteket, javaslatokat.

 • lajos szerint:

  Ha mán szóba kerűlt itt a templom meg az egyház segitése, nekem is lenne egy meglátásom evel kapcsolatba.
  Tuggyuk hogy a telepi pap két miliárdot a lompérti meg egy miliárdot kapott az államtu az eremdéesz segiccségéve mi a sarmaságiak meg semenyit.
  Pedig sokka többen vagyunk meg sokka több adót fizetünk a kösségnek.
  Mik a Solvadkertiek adományából meg saját pénzből csináltuk meg a ravatalozónkat. Legaláb anyit pótolhatna a kösségháza hogy lekövezzük diszkövekke a ravatalozó előt a placcot.
  Majdnem minden hetre esik egy temetés osztán csak dagaszuk a sárt.
  Gondoják meg emberek mer mindenkinek lehet halottya

 • aso kapa meg minden szerint:

  Itt a lakodalmi szezon.Mostanaba mar az a divat hogy Somjora meg Zilahra jarunk lagzit tartani,de nem azert mert annyira vagyunk a varosra,hanem mert olyan korulmenyek vannak a kulturhazunkba hogy utalattal fogyasztjuk el a vacsorat.Elkene mar dontse valaki hogy kie a kulturhaz vagy csinalni egy ujat.Szerintem ezt is be lehetne foglalni javaslatokba

 • sarmasagi szerint:

  vagy renovalni.nem?

 • lulu szerint:

  Allitolag 20 eve van demokracia. Miert csak az ellmult ket ev hianyossagait firtatjatok. Csak ez allat a ket ev alatt kerdeses a kozpenzek eltunese.Ezt a ket evet megelozo 18. evben minden rendben,besuletesen tortent.Vagy a multat kar emlegetni elv alapjan, minden mulasztast az elmult ket evre akarjatok roni.

 • salget szerint:

  TISZTELT KZI ES KEREKES EDIT
  LENNE EGY KERDESEM NEKEM IS ONOKHOZ;espedig az hogy van e olyan palyazat amivel a fiatalsagot lehetne segitenni(egy olyan sport teremre gondoltam ahol a fiatal lanyok es fiuk edzhetnenek ez lehetne akar fitnesz testepites,harcmuveszet)?
  valjuk be a valosagot ha a fiatalsagot nem tartsuk ossze nincs jovoje a falunak.nem dohanyoztam soha de latom hogy tizeneves gyerekek mar uzik az ipart.a vegzetsegem is sporthoz kot es a munkam is.szeretnek mi hamarabb valaszt kapni,elore is koszonom.

 • salget szerint:

  tanacsos urnak
  miert van az hogy majdnem minden telepulesnek van foci csapatja nekunk nincs?
  pedig tudnak neveket mondani akik sarmasagiak es mas kozseg csapataban jatszanak,erre kernek valaszt koszonom elore is

 • optimista szerint:

  van itt tornatanar is ,aki meg tanacsos is volt tudomasom szerint 1 jo par evig ,de nem sok latszik utana!!!

 • optimista szerint:

  visszaterve a dolgokhoz ,egy jo sportcentrum ok-s lenne,meg az idosebb korosztalynak is ,igaz focizni lehet haaa, sor kerul rad,de valami mas is jo lenne.

 • x szerint:

  meg jo lenne ha nem csak Sarmasagra gondolnanak a tanacsosok,de Lompertot sem kellene elfeledni…foleg a sportot…de mit szamit ez valakinek,csak mindenki halgasson es ne varjon a polgarmester segitsegere

 • hahó ! szerint:

  Két napja gondolkodom,de semmi ötletem nincs,ez a falu már megszokta ezt a helyzetet,ami 20 éve kialakult.
  Amit más eddig elpuskázott, Dombi és a tanácsosok nagyot kell alakitsanak,hogy a helyzet változzon a civilizáció felé,vagy nem.

 • optimista szerint:

  Lompert, csak Sarmasag es Ilosva utan kovetkezik ,tudtad X.Szerintem meg kell varjatok,igaz volt onnan alpolgarmester is ,nem is egyszer,de van is szep kulturhazatok ,vagy nem?Focizni lehet a legelon is.

 • lulunak szerint:

  kisügyes!
  Te vagy az n+1-edik aki a blog alig egy éves működése alatt ilyen számonkérő stílusban teszi fel ezt a kérdést.
  Először is,nyisd ki a csipásod, és nézd meg hova tévedtél.
  Írja nagybetűkkel az oldal tetején: a Magyar Polgári Párt sarmasági szervezetánek blogja.
  Mint említettem, alig két éve alakult a párt, utána indítottuk a blogot. Világos?
  Másodszor: te is meg a pártod is csak csak két évesek vagytok? Igaz, hogy nem?
  Akkor miért nem inditottál egy blogot, ahol megírhattad volna, hogy mindennel tökéletesen meg vagy elégedve?

 • Kerekes Edit szerint:

  Kedves Kerekes Edit!

  Annak ellenére hogy megsértetted admint, úgy döntöttem, (egyelőre) nem foglak kizárni rendszerünkből, viszont megint csak egyelőre soron következő tíz (azaz 10) bejegyzésedet törölni fogom.
  Vigyázz!!! Már csak azért (is) mert a következő (esetlegesen előforduló !!!) Szilágysági magyar közösségünkre nézve (szerintem nagyon is) destruktív hozzászólásaid miatt a következő alkalommal már 20-at fogok törölni, aztán meg 30-at, stb…!

  Kevesebb handabandát meg több realitást Kerekes Edit! Utoljára figyelmeztetlek: ne próbáld bántani Sarmaságot, ne próbáld bántani a sarmasági népet, legkevésbé pedig engem!

  Na minden jót!
  Admin.

 • tanácsos szerint:

  -Válaszféle “salget”-nak-
  A jelenlegi tanács alig másfél éves, a mostani összetételben csak fél éve működik, úgy ahogy…
  Azóta a mi frakciónkat senki nem kereste meg ilyen igénnyel. Az előző tanácsok, tanácsosok nevében nem illik beszélni. ezért nem tudok választ adni a hozzám intézett kérdésedre.
  Más kérdés?

 • focista szerint:

  Edit néni, hát nem tuggya, hogy nekünk mán van sport csarnokunk?
  Maga is itt vót a szilveszteri kupán, vagy efelejtette?
  Utána még koccintotunk is.

 • lulu szerint:

  Kisugyes ide vagy oda, tudom hogy M.P.P.-s oldalra mertem irni.Nem vagyok elragadtatva az R.M.D.SZ.-tol sem.Sot, nem is vagyor R.M.D.SZ. parti sem, mert oda minimum valakozonak (hogy egyebet mar ne is emlitsek) kell lenni. Azt is tudom hogy az M.P.P. csak ket eve alakult meg. De azt is tudom hogy eggyes M.P.P. tagok reggeb nagy R.M.D.SZ.-es tanacsosok, vezetok voltak.Az emlitett elmult 18 ev az o munkassagukat is dicseri.Ok nem akartak, vagy nem tudtak tenni valamit a Sarmasagiakert , akiknek a sorsukert hirtelen erdeklodni keztek? En nem azt akartam elerni hogy valaki vagy valakik hibasnak erezzek magukat. Csak jo lenne mar a sok askalodas helyett tennenek is valamit.

 • sarmasagi szerint:

  lulu te tod mit jelent az a szo hogy egypartrendszer?tudod az amikor mindenki a fonok parancsat teljesiti es aki ellentmond neki mar ki is rugjak.
  a masik jellemzoje az egypartrendszernek hogy mivel csak egy part letezik,annak nem kell megdolgoznia a szavazatokert meg nem kell versenyeznie senkivel mert nincs ,,konkurrenciaja”.
  az erdelyi magyarsag eddig egypartrendszerben elt mert nem az rmdsz tudta rajta kivul nem szavazhat mas partra a magyar ember es azok akik benne voltak nem mertek mondani semmit meg akkor sem ha rosszat lattak.mert egyszeruen nem letezett alternativa az rmdszre.

 • salget szerint:

  koszonom szepen a valaszt a tanacsos urnak.
  De ha megengedik en is mondanak valamit:nem kell lenezni lompertot legalabb nekik van foci csapatjuk nem mind nekunk,pedig ok legelon jatszanak nekunk ket palyank is lehetne de erre nincs ,,penz??????,,
  minden kornyekbeli roman falunak van a megyei szinten csapatja, mi hol allunk kerdem en?ahoz hogy csapatunk legyen?

 • salget szerint:

  OPTIMISTAnak
  minden tiszteletem a tied nem tudom hogy melyik parthoz tartozol es nem is erdekel,de annyit szeretnek mondani neked(maganak)hogy fontos lenne egy sport centrum amit barki elerhet.
  hol tud a mai gyerek futbalozni ha nincs penze hogy minden nap a terembe menyen?nics egy olyan helyunk ahol a gyerekek jatszhatnanak .ezzen gondolkozatok el ti optimistak!!!!!!!!!!

 • xxx szerint:

  korupt az egesz rendorseg szarmasagon.ezt be bizonyitottak.csak azt ertik h uljenek a “peconal”

 • optimista szerint:

  xxx,mit akarsz pontosan mondani?

 • yakari szerint:

  Tisztelt blogra irok nem szabad lenezni Lompertot,Ilosvat sem Majadot mert ok is Sarmasaghoz tartoznak es jogokban al beleszolni a koltsegvetesbe.Tisztelt K Z I-tol szeretnem megkerdezni az ANL-es lakasokat miert nem epitik a banyatelepi kulturhaz helyebe.Mert az a helyseg ugy nezki mint a horrorfilmekben. A teto beszakadva az ablakok kitorve a falak felazva.Az a helyseg idealis lenne az ANL-lakasoknak.En szemelyszerint oda epitenem nem a piacterhez mivel oda nem lehetne kialakitani szep zoldovezetet,mert ha egy kicsit is korulnezunk eggyikoldalon a vonat zakatol a masikoldaon a piac wc-je hatrebb a benemfejezett focipalya.

 • foci szerint:

  Volt nekunk focipajank a bikaretben! Annyira volt jo csak,hogy a polgarmester egy csomo agyagot hordjon a sajat autojaval meg a haverja legyen hol dolgoztassa a buldozeret!Ha meg most is tudnank ott jatszani ingyen,akkor ki a franc tomne meg a zsebuket,hogy a tornateremben jatszhasson! igy,hogy nincs paja,aki jatszani akar az fizessen!
  Na ki is vagott zsebre egy csomo lovet ezert is a koltsegvetesbol?Akkor mibe is lehet sarmasagon bele szolni?

 • optimista szerint:

  foci-nak,lessz ott fu nemsokara!
  yakari,jo otleted van ,ez *10-es!

 • focinak szerint:

  Tudod az en nagyapam bolcs mondasat idezem.KI MIJEN VIRAGOT SZAKIT OLYAT SZAGUL.Na mi meg ket evig ezt a viragot kell szaguljuk .optimistanak pedig csak annyit hogy ahogyan ezek sietnek a zoldovezettel (lazsd a tujafak telepiteset)egyhamar nem zoldul az a fu

 • KZI szerint:

  Kedves yakari!

  Nagy a gyanum hogy erre vonatkozólag már meghozta döntését az RMDSZ-es többségű helyi tanács még akkor amikor én még nem voltam tanácsos. Az MPP-nek abban az időben csak két tanácsosa volt ezért a szavazataink aránya az aktuálisnál (is) kisebb volt.

  http://sarmasagi.ro/1054/anl-es-sztori-sarmasagon

 • rekis szerint:

  “salget”-nak
  Nem néz itt le senki senkit!
  SőT! Csak tiszteletet és megbecsülést érdemelnek azok, akik egy lépést is tesznek egy közösségért, netán még pénzt is áldoznak a köz érdekébe.
  Én úgy tudom Lompérton Vas meg Dimény Sanyi hozta össze és támogatja a focicsapatot.
  A kicsi fociban nincs pénz, ezért úgy látszik a sarmasági vállalkozók nem látnak benne fantáziát, se a primárok, mert onnét nem jön nyereség saját zsebbe.
  Az egyetlen aki próbálkozott csapatalakitással az báros Zolika. Mikor látta, hogy senki nem támogatja: feladta.
  A megoldás az lenne, hogy az érdeklődők fogjanak össze és az ifjúsági szervezettel-Ölvedi Árpi, a Dombi fia stb. szervezkedjenek. Nem kell mindig másra várni!
  Ha van mozgás a primár is kell segitsen.

 • lulunak szerint:

  Csüpa szem és fül vagyunk, lulukám, és várjuk, hogy sorold fel, hogy TE mit tettél az utóbbi X évben ezért a közösségért.
  Vagy legalább sorold fel azokat a tanácsosokat, akiket
  8-12-16 éve beszavaztál a sarmasági tanácsba. Nem inkább őket kellene elszámoltatni?!…

 • x szerint:

  rekis baratom oszinten megmondom hogy az egyetlen segitseg a Lomperti csapatnal az Vadas Robert volt es a fiuk a sajat penzukkel fizetek sokszor,es valamenyire Demeny Sandor is,ezuton megkoszonyuk nekik.

 • rekis szerint:

  Vadasnak is gratula!

 • halgatag szerint:

  nekem egy kerdesem lenne foleg azokhoz akki temaba vannaka sarmasagi polgarorsegel! es a kerdesem az lenne hogy: A polgarorseg irodaja a Snack pizzazoba van vagy csak ott gylekeznek hogy beszeljek meg egy sormelethogy mit is fognak csinalnima meik barba menyit ulnek es hany sort fognak meginni? Ezert kelet sarmasagr hogy 3 egyenruhas helyet mostmar 11 uljona barba? es igyak el az emberek penzet! Mert tudomasom szerint az emberek fogjak a fizetesukekt ki fizetni adoemeles es kotelezo taxak kifizetesenek emelesevel.

 • halgatagnak szerint:

  Ebben mi annyira furcsa?Ok itt ulnek s az igazi rendorok pedig a pecoba.Lehet hogy itt beszelik att hogy kit sugjanak be??’

 • felszegi szerint:

  mondja man meg valaki nekem hogy minek kell belemaszni az emberek kertjeibe a szenyvizcsatornaval.igy ocsobb?

 • !! szerint:

  Van sarmasagon egy polgarmesteri hivatal ahol vannak benfektesek es a kerdesedre valaszt kabsz!
  Itt nem kapsz valaszt ezen a blogon mindenki kakan bokot keres!!!Vagy te is???

 • picor szerint:

  talan a szemet szallitas dragulasabol illetve az hogy ugyanugy beszamolnak egy gyereket is 40 lejes gyerekpenzel mint egy 150-200 -lejes nyugdijast ez igy igazsagos? SZERINTETEK?

 • admin szerint:

  felszegi – nek vigyázz off-topic vagy!

  !! – nek –
  1. enyhe túlzás szerintem amit írsz, mert azért nem mindenki csak a kákán a csomót keresi amikor hozzászól a blogfelülünkön (hál’Istennek)!
  2. abban viszont legyél biztos hogy az amit a polgármesteri hivatalnál tudnak, azt a blog olvasói közösség valamelyik tagja is tudja, nem kéne az embereket semmisnek tekinteni…

  Köszönöm a megértést.
  Admin.

 • egy sarmasagi szerint:

  tehat megdragult a kuka penz mert vett a primaria egy kukasoltot .

 • egy sarmasagi szerint:

  csak nem tudom hol van itt a jo gazdalkodas hogy a sarmasagi lakosnak is jo legyen.

 • picor szerint:

  szamoljatok csak utanna hany gyerek van a faluban ha a gyerekekert is fizetunk kukat lassan ossze jon a polgarorseg fizetese , es sorre valoja.nem igy kellene osszeszedni azt a penzt, hogy azt a kicsit is amit kapnak[40] lej 10% at is lehuzzak.

 • picor szerint:

  az hogy nem dragult a kuka csak szemejre fizetunk, es ebbe bele szamoljak a gyerekiket talan ugyan az.vagy nem?

 • picor szerint:

  egyepkent a kukas autot nem vettek,hanem a vadkertiek roncsat kapta,vagy nem igy tudjatok?

 • yakari szerint:

  Hiaba adtak a Vadkertiek a kukasautot mert nincsen sajat szemetdombunk, ahova letudnak uriteni.Mert tudomasom szerint az AVE-ceg aki idaig horta a szemetet nem fogja megengedni hogy oda vigyek a szemetet.Ha netan meg is engdne hogy oda vigyek akkor olyan nagy penzt fog kerni es nem erimeg hogy oda vigyek.

 • optimista szerint:

  mindenkinek legyen sajat szemetdombja!

 • info szerint:

  Fiuk, más a szitu!
  A kukapénzt csak azoknak növelik akik fizetnek.
  Azoknak meg azért mert ki kell fizesse valaki azokét is
  akiknek derogál fizetni. Élenjárók a primárunk telepi rokonsága. Kapisgáljátok mán?
  Még egy ingyenes infó: a vizsilent bárrendőrök piáravalóját ugyancsak tik fogjátok kipengetni.
  Mégpedig a pázapénzből amit sokszorosra emelnek-úgy
  6-7oo.ooo lej környékire.
  Na teszik, fiukáim?
  Lehet tovább tapsikolni!

 • hali szerint:

  nekem csak most ajanlottak ezt a bblogot es mar nagyon kivancsi vagyok tobb kerdesre? .peldaul lattam 1 par nevet a polgarorseggel kapcsolatban de szerintem meg tobben vannak felveve .kik azok?/
  en csak most kapcsolodok be ebbe a temakorbe de amit eddig olvastam az csak azt eredmenyezi hogy ha (m
  egdoglott az en lovam dogoljon meg a szomszede is) pedig nekem nincs is lovam.
  ugy latom hogy itt rengeteg okostojas van csak nem tudom mikor keltek ki a tojasbol?
  vagy lattatok mar olyan polgarmestert aki nem a sajat malmara hajtotta a vizet?
  ez eddig is igy volt
  de ha ti tudtok olyan nevet aki 100% akkor hajra
  szerintem meg a mostani polgarmester is csinalt annyit 2 ev alatt mint masok 4 ev alatt
  na csa

 • na csa szerint:

  Marmind sajat zsebre, igaz te is ugy ertetted<

 • !!!---- szerint:

  Büköském-neked teccene ha hernyák a te virágos kertedbe szar gödröt csinálna?
  Az én kertemhez semi köze a primárnak meg senkinek
  Baszák meg a projektást aki jó csubukot adot nekik

 • na na szerint:

  ugy beszelik hogy a szargodorprojekt a kertek alatt bokre ment mert bakterek nem engedik att a kertukon.lehet hogy valamirol nem tudok?

 • yakari szerint:

  Jartam mar sok faluban es lattam tobb helyen szep fabodekat ahova az emberek behuzodnak mikor varjak az autobuszt vagy alkalmit.Nalunk ilyen nagy kozsegben ahol minden 2 oraban jar a ”CENTO”miert nem csinalnak legalabb 1-2 es Lompertra.

 • ww szerint:

  Ha nem Hernyak asna a kerteket hanem Kolozsvarrol Vasile akkor jo lenne!

 • freddy szerint:

  igen vasile jobb lenne ,mert azert valasztottuk meg dombit hogy ne csaladi valalkozas legyen mint a volt polgarmesternel de most az van itt a baratok komak vannak az eloterben a malmosokrol nem is beszelve(az o kis peksutemenyes kioskokkal ami egy jo betyaros abc lett)megkoszonhetjuk a tanacsosoknak hogy 2 sarmasagi abc be zar nem is sok ido mulva a szomszedcsagaban)erdekes emberek elnek itt sarmasagon el asdjak az ordognek is a falut csak penzt lassanak!

 • ww nek szerint:

  tudod ww egy kicsit szokatlan hogy hernyak csinalja nert minden TOBBI munkakat a faluban Vasile csinalja.Lazsd primaria,sancok asasa,stb

 • ww nek szerint:

  de miert is vasile csinal minden melot?

 • na na/nak szerint:

  Tévedsz vagy félre vagy informálva.
  Pont a bakterek álnak szembe a primáral!
  Öregtü a fiatalig a Dombi segnyalója!

 • admin szerint:

  Figyelmeztetlek titeket emberek, az olvasói nagy többség érdekében és saját magam miatt (is), akik a normális hangot kedveljük hogy a személyeskedő hangot nem tűröm!
  Előre kösz a megértést az esetleges hozzászólás mellőzéséért!
  Admin.

 • optimista szerint:

  suket duma az egesz!mondjatok mar valami okosat is,mit Vasileztek meg Hernyakoztok,meg valami bakterrol beszeltek!!!es hol van Sarmasagon Snack bar???

 • yakari szerint:

  Figyelj ide Freddy.Vasile is a PRIMARELVTARS jo baratja akit Agostonek hoztak ide.

 • omage szerint:

  Egy kis szünetet javasolok a túl heves bloggreknek.
  Kérem mindenki álljon fel, és egy perc néma csenddel tisztelegjünk azok előtt a sarmaságiak előtt, akiket emlékplakettel jutalmazott az RMDSZ Szilágy megyei Szervezete közképviseleti szervezetünk megalakulásának huszadik évfordulóján.
  Akikre büszkék lehetünk:
  Dombi Attila János (országos kitüntetett)
  Szőnyi Levente
  Lucza István-Attila
  Bajogh Zoltán
  Berki Edit
  Dari Tamás
  id.Dull József
  Horváth József
  Spurigán Géza

 • hip-hip hura szerint:

  hat mit is mondhatnek!hianyolok egy par katonat,akik meg ide kerulhettek volna .Az teny hogy ezek itt az elit nyaligatorok csapatat erositik

 • optimista szerint:

  Visszaterve az Agostonek uj ABCjehez,sajnos,hogy Sarmasagon nincs egy arravalo ember aki 20 ev alatt egy ilyen ABC-t epitett volna,lenyegtelen ,hogy hol helyezkedik el.
  Sok szulo csak orul,hogy a gyereke civilizalt modon vehet egy szendvicset,ami mindeg friss.
  Egyszer mar le volt vitatva,hogy Sarmasagon az a baj ,ha az ember csinal valami jot,vagy ha jo kocsija van ,vagy ha valamivel ki valik a tobbi ember kozzul,es akkor jonnek a nagyokosok(akik semmire nem kepesek)es osszak a lapot,hogy igy meg ugy….

 • sulis szerint:

  mi keresnivaloja ebbe a gaskaba Horvat tanarnak<

 • optimista szerint:

  A strandot pedig nagyon el kell felejteni,ott van Tasnad ,20 eve majdnem semmi ujitas ,csak a nagy monstrum epuletek nottek ki,medencek a regiek,igaz jobb mint a semmi.

 • hahó ! szerint:

  sulis-kám ,magass ez neked mint pipének a zongora.

 • sarmasagi szerint:

  Igazad van. Egyszer mar le volt vitatva. Sot, tobbszor is. Akkor miert osztod az eszt, ha neked is keves van

 • sulis szerint:

  Igen? Akkor összetévesztették a feleségével?

 • hahó ! szerint:

  nem tévesztettek itt senkit össze.

 • optimista szerint:

  Szerinte te sarmasagi azok koze tartozol akik a zarojelben vannak leirva,ha nem akkor is egy nagy paraszt vagy ,bocs!

 • sarmasagi szerint:

  Há’nem éppen olyan nagy (mint te), de ha a te beírásaidon kell művelődjek, akkor megette a fene az általános műveltség nevezetű valamit.
  Azért még lehetsz “optimista”…

 • rokon szerint:

  Info Hany telepi rokon an alkalmazva a tanacsnal

 • optimista szerint:

  Hallod te nagy sarmasági,ahogy vissza olvastam hozzászólásaidat azt vettem ki,hogy te ki szeretsz osztani mindenkit,de ezt csak azért teszed,vagy teheted,mert a civil életben ez nem jön össze neked.
  Az én be irásomon ne müvelődjön senki,mindenki irányitsa saját életét ahogy csak akarja,az általános műveltséget pedig,nehogy már ezen a blogon vitassuk.
  Szép vasárnapot!

 • admin szerint:

  Off-topic vagytok és személyeskedtek!!!
  Még egy ilyen és visszafele is seperni fogok!
  Köszönöm a megértést.

 • optimista szerint:

  javitok,nehogy mar a blogon.ok?

 • optimista szerint:

  Admin,úgy elszeretnék önnel egyszer beszélgetni,de minden hülyeség nélkül,persze nem a neten.De ez komoly.

 • admin szerint:

  Kedves optimista!

  Nagyon úgy érzem hogy jelen blogra ha halványan is, de negatív utalást tettél…
  Ezért erősen gondolkodom azon hogy téged is kizárjalak rendszerünkből.

  Előre is köszönöm a megértést!
  Admin.

 • admin szerint:

  Kedves optimista!

  Ezt nagyon könnyen megteheted amennyiben elküldöd ímélben telefonszámodat a Magunkról címszó alatt megadott postaládáink valamelyikébe. Alkalomadtán fel foglak hívni.
  Figyelmeztetnélek viszont hogy megint off-topic vagy, szándékodat az imént megadott módon kellett volna közölnöd velem.

 • hahó ! szerint:

  yakari ki az a Vasile?

 • R szerint:

  Elolvastam a fentebbieket:
  Sajnos Sarmasagon meg mindig a kommunista diktatura nyomai az emberek agyaban 90% -ban meg jelen van.
  Mi az hogy a “primaria” letesitsen strandot meg a primaria vasaroljon kulturhazat, stb.
  A kulturhaz peldaja , na ez nagyon jo es tisztan ertheto dolog.

  Ezelott husz evvel a “Nagytestver” visszaadta az embereknek, azt mondva bocsanat ez a tietek “sarmasagiak” ti dolgoztatok erte, visszaadom legyen a tietek.
  Most az emberek vissza akarjak adni “Allambacsinak” mert minek is az nekunk?? Hogy is van ez? Sarmasagon mindent visszaallamositunk? Azt is tudom hogy ez egy kicsit komplexebb dolog, de el lehet rajta gondolkodni. Azt is tudom hogy a mostani ugymond “tulajdonos” sem a legjobb valasztas, de ez ugyben is ki lehetne talalni valamit.
  Ez esteben is meg mas esetekben is (strand, futbalpaja, stb.) befektetoket kellene talalni es nem visszaAllamositani a sarmasagiak javait. Mert ugye aminek mi ugy mondjuk hogy a “mienk” az nem biztos hogy ugy is van. Ha nem is lenne befekteto lehetne egy alapitvanyt letrhozni addig, de ne ma visszallamositani, vagy odaadni Dombi kezebe es annak adja oda bagoert akinek o akarja (lasd iskolai bufe).
  A bufevel semmi gond, nagyon szep es illik is oda, csak a kivitelezessel van gond, szerintem ilyesmiert meneszteni lehetne barkit a vezetosegbol. Licit nelkul semit nem lehetne ertekesiteni, legyen ez berleti dij vagy barmi.

  Visszaterve, az elejere befektetoket kell talalni, megmutatni hogy erdemes ide befektetni, es persze aztan beszedni az adot amibol infrastrukturat, ovodat, iskolat kell finanszirozni. Ez kellene legyen a tanacsosok elsodleges feladata.
  Amit meg kernek a tanacsosoktol, szanjanak ra egy orat es latogassak meg sorba a sarmasagi ovodakat, erdekelne a velemenyuk.
  CSak Elore!!! 🙂

 • optimista szerint:

  R,hogy is kerhetsz olyat a tanacsos uraktol,hogy valamit latogassanak meg.Szerinted mi lessz a velemenyuk?Csak kifogas!!!Ez azert igy,az azert ugy,mint altalaban.

 • tanácsos szerint:

  Két hírem van: egy rossz és egy mégrosszabb.
  Az egyik az, hogy megkaptuk az anyagot a tanácsgyűlésre, amely tartalmazza a költségvetés tervezetet is: nem igen találkozik a mi elképzeléseinkkel.
  A másik rossz, hogy helytálló az “info” nevű beíró infója, mely szerint csakugyan meg akarják növelni a pázapénzt 6o lejre családonként.
  Hihetetlen!
  Bővebben, ha admin felrakja az egész anyagot.

 • hai szerint:

  Basszatok meg….gyenge logikaval….1000 csalad=60000 ron azaz 6oo millio regi lej! Na igy konnyu maganhadsereget fentertani!
  A kuka, a viz ara is a csillagokat veri!
  Forradalmat! Forradalmat!Forradalmat! vagy Dombi is a tomegbe lovetne mind Ceausescu?

 • freddy szerint:

  hallod R egyet ertek veled hogy jo volna maganszemelykent meg epiteni azt a strandot de honnan birsz akkora toket ossze szedni amibol ez kivitelezheto lenne csak a furas 800 euro metere es a termal viz 870 tol lefele van es ez csak a furas !

 • fredynek szerint:

  ne torodj semmivel fredykem,majd dombi szalitja a befektetoket.Lehet hogy egy se lessz magyar de az mar csak hab a tortan.

 • optimista szerint:

  csak zarojelbe,sajnos a magyarok elrendeztek Magyarorszagot is,inkabb jojjon Nemet vagy Francia.

 • REALISTA szerint:

  tobb a mellebeszeles mint a tett,ez a legjobb,mint a roman parlamentben ,vorbe nu fapte!

 • cfr szerint:

  szep!!!!

 • ...irta szerint:

  mindenki csak beszel ,igaz hogy sok benne az igazsag de annyival marad.

 • admin szerint:

  Kedves …irta!

  Kötelességem felvilágosítani téged arról hogy előbbi hozzászólásodban véleményem szerint nem is kicsit, de… tévedsz. Már csak azért is mert minél több vélemény hangzik itt el, minél több ember szól itt hozzá, minél többen olvassák itt a topic-nyitókat, annál nagyobb lehetőségünk nyílik arra hogy községünk erősödjön és igazi öntudatos, szabad, hagyományaira és sajátos értékeire büszke, szellemiekben és anyagiakban gazdag közösséggé fejlődje ki magát.
  Nem beszélve arról hogy ennek a(z egyesek által) sokat szidott, mindenki számára szabadon használható blogfelületnek köszönhető az (nem kevésbé a ti hozzájárulásotoknak) hogy Sarmaságon nincs, nem létezik tökéletesen abszolút diktatúra, úgy mint az RMDSZ által kormányzott ezernyi más magyarajkú településeken Erdélyben.
  Nem is lesz többé soha…
  Hajrá Sarmaság! Hajrá Sarmaságiak!
  Tisztelettel:
  admin.

 • 1990-1992 volt tanacsos szerint:

  A KUTYA UGAT A KARAVAN HALAD

 • R szerint:

  “Minel nagyobb igazsag,
  Annal tobben vitatjak!!!”

  :)(Mondj igent!) 😛

 • R szerint:

  Tudja valaki hogy Ceau hany evig volt elnok, me Marko lassan megkozeliti. Mar 20 eve elnok. 🙂

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Nem azért kedves optimista, de válaszolva erre “van itt tornatanar is ,aki meg tanacsos is volt tudomasom szerint 1 jo par evig ,de nem sok latszik utana!!!”. Tegyük fel hogy így van,nem sok látszik utána(mégegyszer,ez feltételezés).Ennek több oka is lehet:
  1. Elvárják hogy ingyen szolgáltatást nyújtson,nem fizetik meg,tehát ingyen kellene csinálja(a gyermekekből sporthajlamot kiváltani a mai computer előtti életmódban művészet)
  2. Időígényes foglalkozás az edzősködés
  3. A gyermekeknek nincs ambíciójuk a sporthoz(épp a számítógép,tv miatt-ellustultak)
  4. Miért nincs ambíciójuk? a szülők nem tudatosan nevelik a gyermeket,hanem mindent megszeretnek adni nekik,ami jó.ez manapság kimerül az édességben és a számítógépes játékokban.előbbitől cukorbetegek és túlsúlyosak lesznek,utóbbitól hátgerincferdülést,lumbágót kapnak,nemebszélve a szemüvegről…
  5. az emberek tudatlanok és járatlanok mint te,nincsenek tisztában adatokkal és ezért nem tudnak eredményekről melyeket ez a “tornatanár” elért

  De mint mondtam ez csak feltételezés volt,neki magyarázkodnia nem kell,épp ezért íme néhány dolog,melyekről esetleg nemtudsz -> az utóbbi 30év eredményeit tekintve, a falusi közösségek viszonylatában Sarmaság(általámos iskolai sportképviselete):
  – nyerte meg legtöbbször a zonális versenyeket(összpontszám).
  – nyerte meg legtöbbször a röplabda versenyeket (mellesleg ez a volt tanácsos tornatanár szakiránya)
  – nyerte a legtöbbször az atlétikai versenyeket
  – és hogy hadd ne beszéljek a megyei versenyeken elért dobogós helyek számáról és a legutóbbi, Alexandriában rendezett röplabda versenyről,ahol ORSZÁGOS 4ik helyezést ért el. Te hol értél el országos 4ik helyezést?Legfeljebb a “Ki a legbunkób” versenyen.
  Ez a tornatanár nevelt egy szinte profi kosárlabdást, három tornatanárt és sok más olyan embert akik később valamilyen szinten űzték a sportot. Ha továbbra is kérdőre vonod a sportban elért eredményeit, akkor azt jobb lesz megtartanod magadnak, mert tudod sok nézőpont létezik,de : AZ IGAZSÁG EGY ÉS OSZTHATATLAN !!!

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Helyesbítek,nem minden ember tudatlan,csak akik hozzád hasonló véleménnyel vannak ebben a témában:) Az aki tisztában van az eredményekkel az soha nem mondana olyat mint te.

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  És persze az eredmények Szilágy megyére vonatkoznak, nem globális szintűek :)) (ezt csak azért,ha nem lenne világos, mert a tanusított IQ-alapján előfordulhat)

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  A topic-hoz szorosan csak annyit, hogy ha valaki személyeskedik, tehát baja van az adminnal,Hernyákkal,Dombival,a rendőrökkel,a volt polgármesterrel,a vol tanácsosokkal,a mostani tanácsosokal és bárkivel akinek a neve a blogon felmerül, az legyen szíves elmenni hozzá személyesen és megmondani, hogy: “Uram/Hölgyem nekem ez és ez a bajom!”. Ne bújjon senki ilyen álruhába és húzzon le másokat vagy döngesse a mellét, mert ez gerinctelenségre vall.
  Ötletek/meglátások: – hiába nincs minden évben falunapok, ha az arra szánt pénzt értelmetlen dolgokra fordítják.
  – javasolnám, hogy egy “standardot” szabjanak ki a járdák magasságát illetően és egyszintre hozni a meglévőket(hogy az ember ne csetledjen-botlodjon az úton)
  – illene már az aszfaltozást/útbetonozást megkezdeni
  – a szilvafák 2éve kivágva-na de hol vannak a tuják?
  – a fiatalok “nem haragudnának” meg, ha visszakaphatnák a focipályájukat(bikarét)
  – kukákat elhelyezeni(minden 100m-be legalább),mert rengeteg a szemét. ha már van faluőrség, ők kellene figyeljék a rongálókat-ezekre bírságot szabni
  – folytatni az ifjúsági mozgalom támogatását-bennük van a jövő
  – oktató/nevelő programok (mivel manapság nagyon elterjedt a cigaretta,egészségtelen életmód és a kicsik körében a pornó)

  Megjegyzés: az embernek ki kell nyitnia a szemét és azokat a dolgokat csinálni amelyek mindennapi életünket meghatározzák és nem kell fellengzős tervekbe belefogni

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Általános meglátás: az emberek sajnos hozzászoktak ahoz a tipikus román jelenséghez, mely szerint mindent csak ismerettséggel(“pilával”) és csúsztatott boritékkal lehet elintézni.Ez a CEAU rendszer hagyatéka. Ha mindenki azt csinálná amihez ért és tisztességes lenne, nem itt tartanánk, mert csak szabályok betartásával lehet szabályos világot kialakítani. A másik dolog az, hogy nem értem miért fáj az egyeseknek,hogy falunkbeliek kapnak helybeli munkákat? Persze most jön az,hogy jó de egyes befektetők nem helybeliek…pl az ABC az iskolaudvarán.az is miért szúrja valakinek a szemét?mert az ő rokonjáé befuccsolt?ez máris személyes érdek és azzokká teszi őket,akiket lenéznek…Mi a bajuk van az embereknek Hernyákkal,meg Europannal és a többi vállakozókkal addig,amíg helybelieket foglalkoztatnak?Kiszámolták-e már hogy hányan dolgoznak ezekben a vállalkozásokban?Csak az europan 135embert foglalkoztat…135 ember,az valószinűleg ugyanennyi háztartást érint.Miért nem tudják felfogni az emberek, hogy ha egy itteni cég megkap egy munkát, akkor az a nyereségből továbbra is itt fog befektetni és ha gyarapszik új alkalmazottakat fog felvenni,akik több mint valószínű szintén helybeliek? Miért nehéz ezt megérteni?talán egyesek irigyek vagy bosszantja őket hogy nekik nincs annyi?kérem tessék a dolgokat a nevükön nevezni és ne mellédumálni!! vegyék már észre hogy a sarmasági vállalkozások/vállalkozók nélkül az életszínvonal az alsó határ alatt lenne!!!

 • sarmasagi szerint:

  te nem ordibalo sarmasagi,neked ugye fogalmad sincs arrol hogy az emberek pont azt csinaljak amit a vezetoseg.azert szemetelnek,lopnak,hazudnak,csalnak mert azt latjak a vezetosegtol,primaroktol,tanacsosoktol,primariai alkalmazottaktol.
  arra kell a fokozott rendorsegi szigor mert felelemmel probaljak elnyomni a sok disznosagot leplezendo amit a primarian megengednek maguknak a vezetok .

 • KZI szerint:

  ,,Megjegyzés: az embernek ki kell nyitnia a szemét és azokat a dolgokat csinálni amelyek mindennapi életünket meghatározzák és nem kell fellengzős tervekbe belefogni”

  – mondja kedves Nem ORdiBáló sarmaságI! Amennyiben arra célzott hogy az általam javasolt Sarmaság községi mikrogazdasági fejlesztési projekt ,,fellengzős” lenne és esetleg még arra hogy az nem határozná meg a mindennapi életünket, magyarul az nem életképes, akkor nyugodtan kérdezzen, tegyen fel konkrét kérdéseket a tervvel kapcsolatban, én szívesen válaszolok. Nem szeretném ha szándékosan vagy szándéktalanul de félreértene néhány alapvető dolgot.

 • Másik sarmasági szerint:

  http://sarmasagi.ro/2566/beleszolok-sarmasag-koltsegvetesebe-2/comment-page-4#comment-4629
  itt azt mondod hogy inkabb dolgozzon a sarmasagi ember masnak mondjuk a karasztelkieknek meg masoknak is mint sajat maganak?

 • admin szerint:

  ,,A topic-hoz szorosan csak annyit, hogy ha valaki személyeskedik, tehát baja van az adminnal,Hernyákkal,Dombival,a rendőrökkel,a volt polgármesterrel,a vol tanácsosokkal,a mostani tanácsosokal és bárkivel akinek a neve a blogon felmerül, az legyen szíves elmenni hozzá személyesen és megmondani, hogy: “Uram/Hölgyem nekem ez és ez a bajom!”.”

  Kedves ,,Nem ORdiBáló sarmaságI” nevű hozzászóló !

  Engedd meg hogy ne értsek veled egyet, ugyanis a nevemben beszéltél anélkül hogy előzőleg megkérdeztél volna.
  Igenis ha valakinek problémája van velem, mondja csak el nyugodtan álnév alatt ha úgy tartja jónak, itt a blogfelületen.
  A másik dolog ami számomra zavaró hogy egy mondatban említesz olyan személyekkel, akikhez semmi közöm. Sem így, ebben az összefüggésben amit sejtetni próbáltál, sem pedig semmilyen más formában.
  Tisztelettel: admin.

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Kedves Admin! nem azért került ön egy mondatba a személyekkel mert bármiféle köze is lenne hozzájuk vagy nekik egymáshoz,hanem önről is írtak ezen a felületen úgy rosszakat(pl cenzúra),mint jókat(maga a blogfelület,amit létrehozott).Ennyiben hasonlítanak.Szerintem épp arra volna jó a falugyűlés(ahol sokan kellene megjelenjenek), hogy az itt állnévvel írt gondolatokat azokat értelmi szerzőik nyíltan is vállalják. Mert hiába osztja az eszet valaki ebben a virtuális világban, ha valóságban a buzdításon kívül nem tesz semmit. Igenis egyenesség és gerincesség kell ahhoz,hogy névvel vállald amit írsz(ha jól megfigyeled én névvel vállalom), lásd KZI.Ő is vállaja hogy kicsoda és mit mond.

  Kedves KZI! Az ön álltal javasolt gazdasági jellegű projekt igenis helytálló és a pinceturizmus is az egyik alapvető helyi lehetőség amit ki lehetne használni(emellett még az a nagymennyiségű szén,amit felbecsültek a szakértők és az eredmények szerint a mai legmodernebb tehnológiával is legalább 200évig lehetne itt bányászni,borkúltúra,stb.). Egy kicsit álomszerű(ha tetszik “fellengzős”) számomra a strand,ugyanis nagyvonalú számítások szerint is olyan pénzeket kellene bevonni,melyeket évek alatt,több pályázattal és sokéves költségvetéssel is nehéz megszerezni(lásd: a tasnádi strand még mai napig sem felel meg rengeteg kritériumnak,pedig “nem ma” kezdte üzemelését)

  Kedves Másik sarmasági!
  1. a “kárásztelki” nélkül egy mallommal,modern markettel és modern abc-vel szegényebbek lennénk
  2. meg kell becsülni hogy pénzét ide fektete és nem pl. kárásztelekre
  3. nem dolgozhat minden sarmasági saját magának, nem lehet mindenki vállalkozó
  4. ha mindenki saját magának dolgozna,valószínű hogy senki sem lenne alkalmazott és mindenki főnökösködne(anyagi dolgokat kevesen termelnének)
  5. nem védem a vállalkozókat, de ha elindulunk az abc-ktől kezdve a kárásztelkiig, a legtöbb ember vállalkozóknál dolgozik és innen kapja a mindennapi kenyerét
  6. a vállalkozónak ha több van, biztos több jut az alkalmazottainak is(ha nem is arányosan,de több jut,van honnan adnia)
  7. a pénz helyben(faluban) forog
  8. megnézném azt,hogy ha csak a 10 legnagyobb helybeli vállalkozó kivonulna a sarmásgi “piacról”, mennyivel esne az életszínvonal(esetleg kimennének németbe,de ugye az nem megy munkakönyvbe és nem lehet hosszútávon csinálni)
  9. kérem ne tessék hülyének nézni, amit írok nem azért írom mert nincs mivel foglalkozzak,hanem vannak meglátásaim és csak olyan témákhoz szólok, amelyekhez értek is

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Kedves sarmasági!
  Válaszolva a te hozzászólásodra is, ha tegyük fel egy ember édesapja alkoholista és veri a családját, a gyermekei az ő példáját kell kövessék vagy megmutassák hogy ők jobb emberek?szerintem utóbbi és pont ez a helyzet velünk és a vezetőkkel is.az hogy valaki lop,nem ad indokot másra annak hogy szegény lélek “elkeseredettségében” ő is lopjon…

  “amíg valaki nem mutat példát,addig nem lesznek követői”(Mahatma Ghandi)

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  És igenis fogalmam van arról, hogy az emberek mit csinálnak.de tegyük fel,hogy ha minden polgár “jó” lenne és csak a vezetőség lenne “korrupt”, akkor a legelső választásokkor a korruptak kiesnének és biztosan jók kerülnének helyükre:) ez ilyen egyszerű.itt mentalitásbeli probléma van.ilyenkor az ember két dolgot tehet:kimegy külföldre vagy itthon marad,de mindkét esetben homokba dugja a fejét.Vagy itt marad szülőföldjén és megpróbál olyat teremteni, amilyen világban utódainak csakis jobb lehet,mint neki. az igazság az, hogy le vagyunk maradva(természetesen én is) pár száz évvel Európától, nem volt időnk szokni a demokráciát, vártuk,hogy a kezünkbe adják a szabadságot és mikor megkapjuk nem tudunk kezdeni vele semmit.És itt nem arra célzok,hogy butábbak lennénk,vagy munkaképtelenebbek sőt!Csakis arra,hogy rosszabbul gondolkozunk sajnos

 • 1x1 szerint:

  Kedves Admin én meg veled nem értek egyet,ha neveket említünk akkor személyeskedünk.Az pedig hogy leírjunk valakit nem helyénvaló,ezt a szenylapok szokták!Igen is vállalja magát az aki személyeskedni akar!!!
  Kedves SARMASAGI,ne már!!!Nehogy már azt próbáld megmagyarázni,hogy az emberek a vezetőség után mennek,és róluk vesznek példát,szerintem ez nem jellemző az itteni emberekre.Különben is a szemételdobás nevelés kérdése,amit elsősorban a szülőtöl lát a gyerek!
  Kedves nem ordibáló,nekem is tanárom volt az említett személy és teljesen egyet értek veled!!!!Jó pár évig a gyermeknapi sportversenyt is ő szervezte,és a versenyekről ne is beszéljek!!!!Azért megkérdezném én azt az OPTIMISTÁT,hogy hány tanácsos után látszik valami is:))))))))))))))))))))))))))))Szerintem valaki nem azért tanár ,mert tanácsos,és nem azért tanácsos, mert tanár.Ne keverjük össze a két foglalkozást!!!!
  Optimist!Te véletlenül nem egy pesszimista vagy?

 • Dr Bubo szerint:

  Kedves Nem ORdiBalo sarmasagl orulok,hogy a cukorszinted normalizalodik,hala a Jo Istennek

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Eddig is az volt,talán kicsit irónikusan fogalmaztam.Ahogyan elindult a téma,várjuk a költségvetéssel kapcsolatos gondolatokat, mondja csak el mindenki, hogy mit szeretne látni, milyen változásokat szeretne.
  Kedves 1×1, örülök hogy hasonló nézőponton vagy velem.

 • Nem ORdiBáló sarmaságI szerint:

  Hogy mi van Sarmaságon?Elmondom.viszonylag jó klíma,szép fekvése van,rengeteg szén,szőlő és gyümölcskultúra, turisztikai potenciál,főút és vasút,sok tehetség és kevés összetartó ember:(

 • 1x1 szerint:

  Még szép,hogy nem hagyom az egyik legjobb tanárt így leírni!Még a gyerekeimet is tanította,és akár ki akár mit mondjon az egy rendes becsületes ember!!!!!!!!!!!!!!!

 • admin szerint:

  Kedves ,,Nem ORdiBáló sarmaságI” nevű hozzászóló.
  Már nagyon sokszor jeleztem azt hogy a személyeskedéssel egyáltalán nem értek egyet, ezért indítványoztam a blog önmegtisztítását. Vonatkozó információk itt:

  http://sarmasagi.ro/29/szemelyeskedesek-es-nyomdafesteket-nem-turo-bejegyzesek-kezelese-a-blogfeluleten

  Segítsetek ebben nekem!

  Vannak viszont nagyon sokan akik az őszinte véleménynyílvánítás miatti félelmükben nem merik vállalni nevüket saját hozzászólásukhoz, erre (is) jó a blog. A blog mint műfaj erről (is) szól.
  Soha nem állítottam azt hogy nem kell(ene) falugyűlést szervezni, de az már egy másik kommunikációs műfaj.

  Aktuális topic-ot bezárom, további (konkrét) véleményeket a csatolt topic-on várok, ahova feltettem a tanácsi dokumentumokat (majdnem) teljes egészében, mégpedig ide:

  http://sarmasagi.ro/2609/sarmasag-kozseg-2010-ik-evi-koltsegvetes-tervezete

  Tisztelettel: admin.

 • >