Valódi kétnyelvűséget az iskolákba! – film

A vegyes tannyelvű iskolák valódi kétnyelvűségét kérik az érintett tanintézmények vezetőségétől a marosvásárhelyi szülők. Az a tapasztalat, hogy ezekben az iskolákban nincsenek, vagy hiányosak a magyar feliratok. A gyerekekben, a magyarokban és a románokban is az tudatosul, hogy a magyar nyelv, és így a magyarság is másodrendű.

A marosvásárhelyi kéttannyelvű iskolákban tanuló diákok nyelvi jogait az anyanyelven való tanulásra korlátozzák. Az iskolák faliújságai, feliratai ugyanis csupán román nyelvűek. Ezt kifogásolva szülők egy csoportja kétnyelvű beadvánnyal fordult néhány tanintézmény vezetőségéhez.

A szülőket leghamarabb a gyerekek szembesítik azzal, hogy nem értik, nem tudják, miért kell nekik egyszer egyféle, máskor meg másféle nyelven beszélniük.

Nézze meg Fazakas Imola, Bartha Zoltán és Barabás Ede összeállítását, valamint Izsák Ildikó beszélgetését Szigeti Enikővel, a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetőjével, amely a Duna Televízió Térkép Reggel című műsorában került képernyőre:

erdely.ma

admin
 

>