Zöld kis mosómacik

A PD-L seperc alatt felszerelte Borbély László irodájában a sósavpermetező szer- kentyűt. Az RMDSZ környezetvédelmi mi- niszterének még arra sem volt ideje, hogy tisztességesen kitakaríttassa az ország első környezetvédőjének járó irodáját, a román koalíciós partnerek a permetező mellé bon- bonként egy időzített bombát is toltak bőr- fotele alá. A bomba neve: Verespatak.

És az időzítő megállíthatatlanul ketyeg rajta. Nem mondhatnám, hogy a sajnálat rózsa- bimbójának rejtett bibéi cirógatják szívemet, némi együttérzés azonban csak bóklászik sötét lelkemben, mert Borbély korábban is azon kevés magyar miniszterek közé tartozott, akik bármikor szívesen válaszol- tak kérdéseimre.

Na, de nem erről akarok én itt graffitizni, hanem hogy Borbély László most azt sem tudja, miként másszon ki ebből a dézsából minél kevesebb forradással politikai arcán. Az már tuti, hogy a verespataki biznisz zsebpénzt csepegtető hajszálgyö- kereit a PD-L tavaly átvette a PSD-től. Amely bizti átbőgött egy éjszakát, de hát a beruházást finanszírozó RMGC-nek tök mindegy, hogy hívják a kormánypártot, a lényeg, hogy az illetők legalább öt évre előre bebetonozzák kormányzati szere- püket. A PD-L körül már meg is száradt a beton.

Ezért az elnökválasztás után szinte azonnal bedobták a köztudatba a verespataki töltött káposzta felmelegítését, s az ügyletet a hallottak alapján maga Traian Bă- sescu vette kézbe, miután hajlandó lenne bármikor a Legfelsőbb Védelmi Taná- cson keresztül meggyújtani a zöld lámpát az RMGC-nek. Amennyiben Borbély László karóhoz köti a négylábút.

Tény, hogy Korodi Attila regnálásának idejében az akkor szintén társ PD-L-t nem érdekelte Verespatak, a magyar környezetvédelmi miniszter simán leállíthatta az egész hóbelevancot, mert a tulajdonosok szerintem még reménykedtek a PSD visszatérésében, nem akarták elölről kezdeni a karitatív levesosztást. Most viszont Borbély biomassza helyzetbe süppedt, mert vagy ügyesen kimászik, vagy bele- buktatják a PD-L-sek.

És mivel Borbélynak van annyi esze, hogy inkább válassza az ügyes kitaktiká- zását, mint a magyar környezetvédelmi pályázatok szempontjából tragikus távozást, máris elkezdett dekázni a minisztérium bejárata előtt.

Számomra tiszta sor volt, amikor bejelentette, márciusban Verespatakra utazik, hogy meggyőződjék, vizsgálóbizottságot alakít, szeretne meggyőződni, s ameny- nyiben meggyőzik akkor oké a dolog.

Íme az internetes boríték, aláírom, hogy Borbély László és az RMDSZ meg lesz győzve. Már a többi magyar csúcsvezető sem annyira Verespatak-ellenes, újabban ezzel védőpajzsoznak, hogy győzzék meg őket.

Ne szórakozzunk. Verespatakon az RMGC eddig dollártízezreket ölt meggyőzésbe, tapasztalatból tudom, hogy kurva profi hasbebeszélő-csapat örökmécses pénztár- cával felfegyverkezve fagyasztja a hőzöngők agyvizét.

Románia kasszája most kong az ürességtől, kell a pénz. Az arany világpiaci ára rekordokat dönt, nincs az a kormány – bárhol Európában –, amely ne csorgatná nyálát egy ilyen lehetőségért. Tőlünk nyugatabbra is csak azért zöldeznek, mert nem náluk van a vén kontinens megmaradt, legjelentősebb arany- és ezüsttar- taléka.

Úgyhogy, ha jól belegondolok, Borbély László még emelt fővel is kimászhat a slamasztikából. Mert ha már koalíciós kényszer Verespatak, legalább magyar szempontból is ciánmosson ki néhány kilót.

Tetszik vagy sem, a világ továbbra is csak pénzről és hatalomról szól.

Irházi János
www.nyugatijelen.com , erdely.ma

admin
 

>