A honatyák elfogadták a költségvetést

A honatyák úgy döntöttek, hogy a 2010-es költségvetés megfelel a követelményeknek. Így a honatyák rábólintottak az Államelnöki Hivatal, a Képviselőház, Szenátus, a Legfelső Ítélő és Semmítőszék valamint az Alkotmánybíróság költségvetésére.

Egy nappal korábban, kedden este a kvórum hiánya miatt a parlamenti képviselők kénytelenek voltak felfüggeszteni a maratoni ülést. Hasonló helyzetbe került a gazdasági és pénzügyi bizottság munkája is, a Pénzügyi Minisztérium képviselőjének hiányában leálltak a munkálatok. A PNL vezető egyénisége, Teodor Melescanu kérte a parlamenti ülésszak felfüggesztését. Bár kérését elfogadták a PSD párt parlamenti képviselői nem értettek egyet Melescanu javaslatával. A capital.ro újságírói megjegyzik, hogy a hiányzó parlamenti képviselők jelensége nem új keletű, és a költségvetés megtárgyalásánál sem volt különb a helyzet. A parlamenti képviselőknek egyharmada 50 százaléknál is kevesebbet teljesített a szavazásokkor.

A tárgyalások során a legnagyobb problémát a helyi önkormányzatoknak leosztott pénzalapok jelentették. Relu Fenechiu, a nemzeti-liberális alakulat képviselője egy újabb javaslattal állt elő, mely szerint az önkormányzatok fele teljesen új rendszer szerint osztanák le az összegeket. Először is azokat az önkormányzatokat részesítenének előnyben, akik törlesztették adóságaikat. Másodsorban azok kapnának pénzt az infrastruktúrai fejlesztésekre és a beruházásokra, akik rendelkeznek vissza nem térítendő európai alapokkal. Harmadsorban pedig azok a helyi hatóságok részesülhetnek állami támogatásban, ahol biztosítani tudják a folytatáshoz szükséges összegeket. Javaslatát azonban nem fogadták el. Boc miniszterelnök azzal érvelt, hogy 40 milliárd euróra lenne szükség, hogy minden elkezdett projektet be lehessen fejezni.

Impulzus ,erdely.ma

admin
 

>