A Siculicidium 246. évfordulójára emlékeztek

Tavaly még levetették a magyar zászlót a házakról a madéfalvi rendőrök, csütörtökön ugyanők már villogó felvezető autóval segítették a haladásban a Siculicidium megemlékező ünnepségére vonuló tömeget.

Akkor többen tiltakoztak, és kérték az incidens kivizsgálását, köztük az ellenzékbe lépett RMDSZ is, kormányzati pozícióból viszont a tegnapi rendezvényt követően már nem volt szükség ilyen lépésre. Jó apropót szolgáltatott viszont az emlékmű lábánál mikrofonhoz lépő szónokoknak ünnepi beszédük felépítéséhez. Az elsőként felszólaló helyi polgármester, Szentes Csaba, miután felidézte a 246 évvel ezelőtt történt mészárlást, amikor a császári seregek mintegy kétszáz székelyt gyilkoltak meg, arról beszélt, „ma is vannak nagyobb hatalmak, zsarnoki erők, akik próbára teszik kisebbségbe került nemzetünket”. „Nem dőlhetünk hátra – figyelmeztetett beszédében Becze István megyei tanácsos –, mert ma is vannak, akik le akarnak csapni Székelyföld népére. A székelyek össze tudtak fogni 1764 elején, és erre van szükség ma is. Túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy a széthúzás luxusát megengedhessük magunknak.”

Összefogásra és határozott kiállásra buzdított Korodi Attila parlamenti képviselő is, aki szerint a madéfalvi veszedelem üzenete, hogy a történelem csapásai ellenére a székelyek mindig talpra álltak. „A székelyeket nem lehet csak úgy ide-oda rángatni, igazgatni. Konokok, büszkék vagyunk. Akkor is kiállunk jogainkért, ha ezzel zavarjuk a mindenkori vezetést. Minden kornak megvannak a maga zsarnokai, akikkel szemben a székely közösségnek fel kell emelnie a hangját” – hangoztatta Korodi.

A mintegy kétszáz megemlékező részvételével lezajlott ünnepség végén koszorúk kerültek az emlékmű talapzatára, este pedig bemutatták a Madéfalváról nemrég készített dokumentumfilmet.

Mihály László
Hargita Népe , erdely.ma

admin
 

>