Emlékező istentisztelet Menyőben – film

Hálaadó istentiszteleten emlékeztek meg a 20 évvel ezelőtti rendszerváltásról a szilágysági Menyőben. Ide hurcolták el a Securitate emberei 1989 decemberében Tőkés László református lelkészt.

Húsz évvel ezelőtt a település valóságos zarándokhellyé vált. Sorra érkeztek a hívők a környező falvakakból, rögtönzött istentiszteleten hallgatták Tőkés László igehirdetéseit. A szekuritate emberei azonban szinte naponta zaklatták a református lelkészt és feleségét.

„Nagy együttérzéssel, félelemmel vegyes ragaszkodással és aggodalommal fogadtak. Mindenkit megfélemlítettek, bedeszkázták a lelkészi lakás portájának a másik kapuját, körbe reflektorokat állítottak, az embereket lejárták a szekusok, hogy ügyeljenek a bőrükre, ne merjenek velem kapcsolatba lépni, mindenki érezte a vészterhes időknek a rájuk szakadó súlyát” – emlékezett Tőkés László.

Az istentiszteleten részt vett Tőkés László egykori védőőrségének tagja is. Ioan Chendeşt a kommunista rezsim bukása után, 1989 december 26-án 17 katonatársával együtt helyezték Menyőre.

„Miután átvettük Tőkés Lászlót, a feladatok bonyolódtak. Tőkés lelkészt számos helyre hívták igét hirdetni, nagy volt a tömeg. Mi uniformist viseltünk, és állandóan 3-4 lövész kísért minket, mert nem ismertük a terepet. Persze nagyon nehéz volt, erre igazából csak most jövünk rá” – mondta el Ioan Chendes.

Tőkés László beszédében azt is sürgette, hogy tárják fel és tisztázzák az egyház tagjainak titkosszolgálati múltját.

Duna TV , erdely.ma

admin
 

>