Karácsonyi szokások – régen és ma

Míg az amerikai és egyéb külföldi ünnepek egyre inkább beszivárognak a köztudatba Székelyföldön, addig a karácsonyi ünnepkör hagyományos szokásai – főként a fiatalok körében – kevésbé ismertek. A hagyományok közösség-összekovácsoló szerepe viszont számos területen új szokásokba mentődött át. A régi időjóslásokat, egy-egy névnaphoz kapcsolódó népi bölcsességeket pedig gyakorlati foglalkozásokkal próbálják újra bevinni a köztudatba.

A Katalin-napi időjóslást, Luca széke-készítést, gombócfőző-jóslás és a többi hagyományos – adventi és karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokat ma már főként az idősek és a faluhelyen élők ismerik és őrzik. A hagyományosnak nem mondható Halloween vagy a Valentin-naphoz hasonló külföldi eredetű ünnepek eközben egyre inkább hódítanak Székelyföldön is a fiatalok körében.

Dologtiltó napok a női névnapokon, férjjóslás, időjárásjóslásra készített hagymanaptár – a történésekben gazdag karácsonyi ünnepkör a régi falusi közösségekben főként a mulatságokra éleződött ki. A jelenlegi városi környezetben, sőt, a mai faluközösségekben is általában családi körben ünneplik a karácsonyt. Ám egy sorozat új szokás is született: az udvarhelyszékeik, a háromszékiek és a szászok gazdag hagyományaira épül rá ugyanis a fogyasztói társadalom, a Márton-napi lakoma például azért éledt fel újra, mert gazdasági vonzattal bír – mondja Miklós Zoltán néprajzos.

A régi hagyományokat ugyanakkor egyre több családban élesztik fel: iskolákban, közösségi foglalkozásokon a gyerekeket gyakorlati ismeretekkel látják el: csuhéból karácsonyi díszeket készítenek, saját maguk öntenek gyertyát, képeslapokat varrnak.

A karácsonyi ünnepkör szokásai mindenekelőtt az ünnepekre való testi-lelki felkészülésben játszanak fontos szerepet. A közösségi élményt ma már inkább a karácsonyfa-díszítő versenyek, művészeti iskolák tárlatai, ünnepi hangversenyek, karácsonyi vásárok jelentik.

Nézze meg Farkas Krisztina, Ferencz Hunor és Szabó Attila összeállítását, amely a Duna Televízió Térkép című műsorában került képernyőre:

erdely.ma

admin
 

>