Sikerült Székelyföld autonómiájára irányítani a figyelmet

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozottabb lépéseket kíván tenni az erdélyi magyar érdek-képviseleti szervezetekkel való együttműködés érdekében – hangzott el az SZNT hétvégi, marosvásárhelyi ülésén.

Izsák Balázs, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az SZNT készen áll az autonómia ügye iránt elkötelezett szervezetekkel való szoros kapcsolatépítésre. Politikai beszámolójában üdvözölte a Katalóniában megszervezett, sikeres függetlenségi népszavazást.

Izsák szerint ennek több tanulsága van: Európában nincs megoldva a kisebbségbe került népek sorsa, másrészt a katalánok igazolták az SZNT népszavazásra vonatkozó kezdeményezésének a helyességét. Az autonómiareferendum a Székely Nemzeti Tanács szemszögéből a népakarat hiteles kinyilvánulásának tekinthető – szögezte le továbbá felszólalásában Izsák Balázs.

Az SZNT-elnök hangsúlyozta: a szövetség felhívására néhány ezren az elnökválasztás második fordulója alkalmával a szavazólapra ráírták az autonómia szót, és ezt a magyar és román hírügynökségek közfigyelemre méltó hírként kezelték. Ezért utólag is hasznosnak tartja az indítványt, mert „ez volt az első olyan elnökválasztás Romániában, amelynek során a Székelyföld autonómiájára sikerült ráirányítani a közfigyelmet”.

A marosvásárhelyi ülésen ugyanakkor kiosztották a székelység méltó képviseletéért járó Gábor Áron-díjakat is. A székelyföldiek közül idén Tulit Zsombor hegymászó vehette át a díjat, aki hét kontinens legmagasabb pontján tűzte ki a Székelyföld lobogóját.

Az intézmények közül elismerést kapott a Székelyföld folyóirat szerkesztősége, míg Friedrich Klára és Szakács Gábor a székely rovásírás hagyományának ápolásáért kapott kitüntetést. Díjazták továbbá a francia Bernard Le Calloc’h földrajztudóst is, Körösi Csoma Sándor életútjának és tudományos tevékenységének vizsgálatáért.

Kitekintő/kronika.ro , erdely.ma

admin
 

>