Döntött az SZKT: az RMDSZ kormányra lép

Kormányzati szerepet vállal az RMDSZ: a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) jelentős többséggel, mindössze két ellenszavazattal elfogadta, hogy a Szövetség kormánykoalíciós megállapodást kössön a Demokrata-Liberális Párttal.

– Az RMDSZ-nek egyetlen nagy kötelezettsége van: az, hogy érvényesítse a magyar közösség érdekeit, és megtalálja az ehhez szükséges politikai eszközöket. Közös felelősségünk, hogy eldöntsük, a hosszú és nehéz ellenzéki szerepet vagy a kockázatos, és nem tudni, mennyi ideig tartó kormányzást választjuk – hangsúlyozta az SZKT ülésén Markó Béla szövetségi elnök.

Közölte, a döntésben nem csak az államelnökválasztás eredményét kell figyelembe venni, hanem elsősorban azt, hogy a 2008-as parlamenti választásokon az RMDSZ arra kapott mandátumot az erdélyi magyarságtól, hogy a programjában foglalt célok, a közösség érdekeinek érvényesítéséhez találja meg a politikai eszközöket – szögezte le.

Az elnök szerint az RMDSZ-nek – akárcsak húsz évvel ezelőtt – ma is az az alapvető célja, hogy cselekvő módon hozzájáruljon az ország általános demokratizálásához, és az etnikumközi viszonyok radikális javításához, ugyanakkor mindent meg kell tennie annak érdekében is, hogy megvédje az eddig elért eredményeket és megakadályozza az általános demokrácia leépítésére irányuló törekvéseket. Ez indokolta azt, hogy miután az RMDSZ – a PNL-vel összefogva – mindent megtett, hogy a román politikában végbemenjen egy szemléletváltás, vállalva a PD-L kormány megbuktatását is, az államelnökválasztások után egy lehetséges kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljon ugyanezzel a politikai alakulattal. A szövetségi elnök – aki részletesen ismertette a kormányzati többség kialakítását célzó tárgyalások konklúzióit, valamint az RMDSZ kormányzati szerepvállalása mellett szóló érveket, de az ellenérveket is, kifejtette: azt a döntést, hogy vállaljon-e kormányzati szerepet vagy sem az RMDSZ, az SZKT-nak kell meghoznia, ami nem könnyű, hiszen, mint fogalmazott, egy nehéz és hosszú ellenzékiség vagy egy kockázatos és jelentős áldozatokkal járó kormányzás között kell döntenie.

Mint mondta, az államelnökválasztás után intenzív tárgyalásokat folytattak a parlamenti pártokkal, és arra törekedtek, hogy a megkötött megállapodásnak megfelelően, a Nemzeti Liberális Párttal közösen járuljanak hozzá egy kormánytöbbség megalkotásához. És bár a liberálisok az ellenzéki szerepet választották, abban megegyezés történt, hogy a két szervezet továbbra is szorosan együttműködik, és nem enged teret az egymás közötti konfrontálódásnak. – Az RMDSZ teljesítette a PNL-vel szembeni kötelezettségét, nekünk a legfőbb kötelezettségünk a magyarsággal szemben van – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Úgy értékelte, az RMDSZ-nek és a PDL-nek egymással szemben számos negatív tapasztalata van, ám most, az említett célok megvalósítása érdekében „félre kell tenni az érzelmeket, a sértettségeket”, és úgy látszik, a két szervezetben van kölcsönös és tisztességes érdek arra, hogy közösen kormánytöbbséget alkossanak. Bejelentette: a napokban lezajlott tárgyalásokon az RMDSZ és a PD-L koalíciós szerződést dolgozott ki, amelynek értelmében a két alakulat egyenjogú partner, amely a kormányzati döntéseket konszenzussal hozza meg. A demokratákkal kötött másik megállapodás tartalmazza a magyarság számára fontos elvi célokat, többek között a kisebbségi törvény elfogadását, az alkotmánybíróság által elutasított oktatási törvényben foglalt kisebbségi célkitűzések „beemelését” az érvényben lévő jogszabályba, a decentralizáció folytatását, a gazdasági fejlesztési régiók átszervezését, a magyar szakembereknek a dekoncetrált állami intézmények vezetésébe történő visszahelyezését, de helyet kaptak az egyházak támogatásával és a Sapientia Tudományegyetem finanszírozásával kapcsolatos igények is.

Markó Béla az RMDSZ súlyához mérten jó aránynak tartja a Szövetség által megszerezhető három tárcát, valamint a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, és áttörésként értékelte azt is, hogy a tárgyalások eredményeként az RMDSZ megszerezhetné a kulturális minisztérium vezetését, ez –emlékeztetett- tíz-tizenöt évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Leszögezte: az RMDSZ csak abban az esetben vállal kormányzati szerepet, ha ezeket a célokat sikerül bevinni a kormányprogramba, az RMDSZ nem fél az ellenzéki helyzettől sem – mutatott rá.

Kelemen Hunor szerint a Szövetség helytállt a választási kampányban, és köszönetet mondott mindazoknak, aki segítették, támogatták az RMDSZ választási kampányát.

Az ügyvezető elnök úgy látja, bár az ellenzéki szerep a jelen körülmények között jóval több kockázattal jár, a kormányzás is igen nehéznek ígérkezik. A felszólalók többsége is úgy vélekedett, a fenntartások ellenére az RMDSZ-nek kormányra kell lépnie, és meg kell próbálnia kormányzati eszközökkel javítani a magyar közösség helyzetén.


RMDSZ-tájékoztató

admin
 

>