Boc a kormányfőjelölt

Az állam elnöke úgy döntött, hogy Emil Bocot nevezi meg a miniszterelnöki posztra. Ő már a harmadik jelölt, akit Băsescu megnevez.

Băsescu bejelentése után elmondta, hogy ez volt az egyetlen lehetősége, amely által biztosítani tudja Romániának az új kormányt. Majd méltatásában kihangsúlyozta, Emil Boc olyan személy, aki odaadóan foglalkozik a köz szolgálatával. Ugyanakkor egy jó tárgyaló partner, aki nehéz helyzetekben felelősséget tudott vállalni olyan ügyekért, amelyek az ország javát használják, mint például a IMF-el és a Nemzetközi Bankkal kötött egyezmény. Végül pedig kihangsúlyozta, hogy a pártokra hárul az új kormány elfogadásának felelőssége.

Október 15-én Traian Băsescu Lucian Croitorut nevezte meg a kormányfői posztra, azonban a parlamenti képviselők nem bólintottak rá a Croitoru kormány összetételére. Ezt követően Băsescu november 9-én Liviu Negoiţăt bízta meg az új kormány kialakításával, azonban ezt az összetételt a Parlament meg sem hallgatta, és nem is szavazott róla. Negoiţă december 16-án pedig az új politikai helyzetre hivatkozva lemondott kinevezéséről.

Szerdán Băsescu még mielőtt megnevezte volna az új miniszterelnököt kijelentette, olyan Kormányt szeretne látni, amely meg tudja valósítani a nemzetközi kötelezettségeket, de ugyanakkor eleget tud tenni azoknak az ígéreteknek, amelyek a kampány ideje alatt elhangzottak. E két feladatnak az új végrehajtószerv úgy tud eleget tenni, – szögezte le Basescu – ha a háttérben a PD-L támogatása áll.

www.impulzus.ro , erdely.ma

admin
 

>