2

Előremenekülés

Még a politikához hozzáedződöttek is nehéz szívvel szemlélik az RMDSZ gyors pálfordulásait.

Pár hete még habzó szájjal szidták Traian Băsescut, két hónapja hozzájárultak Emil Boc kormányának leváltásához, melyet az elmúlt húsz esztendő leggyatrábbjaként minősítettek, holnap-holnapután pedig boldogan szavazzák meg újra csaknem ugyanazt a kabinetet; még az is megtörténhet, a menesztett kormányfővel az élen. Apró különbség talán csak annyi, hogy két-három magyar miniszter is helyet kap a kormányasztal körül.

Lassan tíz éve már, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség elindult a teljes balkanizálódás útján. Addig következetes, megbízható partnernek tekintették, aztán 2000—2004 között a Năstase-kormány támogatása során megkezdődött a sokszor demokráciaellenes, olykor erkölcstelen kompromisszumok sorozata. Gyorsan kötötték és rúgták fel a szövetséget, hol bal, hol jobb lábbal, annak függvényében, ki tűnt éppen esélyesebbnek a hatalomra. Percek alatt elárulták korábbi partnerüket, ha az érdek ezt kívánta. Így történt 2004-ben, 2008-ban, no meg most, 2009-ben. Az elmúlt napokban már senki sem lepődött meg, amikor látta, elsőként kilincsel a győztesek kapujában Markó Béla. A román politikusok, elemzők számára ez már szinte természetes, az RMDSZ illeszkedett a román pártok sorába, ahol már mindenki mindenkinek volt szövetségese és ellenfele egyaránt. Nem jelentett gondot a gyors váltás Markóéknak sem, a szövetségi elnök rezzenéstelen arccal nyilatkozott Románia érdekeiről, szükség van rájuk, sürgős a kormányalakítás, csak így tud az ország kilábalni a válságból.

Gyorsan és különösebb magyarázat nélkül döntöttek Markóék a kormányzati szerepvállalás mellett. Vitára nem nyílott lehetőség a szövetségen belül sem, elmaradt a számvetés, az elmúlt időszak kudarcainak elemzése, no meg az ígéretek számbavétele. Pedig az elnökválasztást semmiképp sem könyvelhetik el sikerként, a magyarság számottevő része javaslatuk ellenére voksolt.

Lehetnek előnyös vonzatai a hatalomból politizálásnak, hisz az elkövetkezőkben jelentős kérdésekben születik döntés, nem mindegy, milyen lesz a regionális átszervezés, a decentralizáció, de az sem, hogyan alakul az oktatási reform. Ám ha nem néznek szembe az elmúlt időszak hibáival, ígéreteivel, akkor előremenekülés lesz csupán, néhányan kielégíthetik személyes ambícióikat, és a hatalom egy icipici szelete is az övék lehet, de a lényeg elsikkad: jelentős előrelépést a magyar közösség szempontjából nem remélhetünk.

Farkas Réka, Háromszék , erdely.ma

admin
 

 • újságos szerint:

  Ügyes vagy Rékuci!
  Csak túl finom. Ezeket ütni kell úton-útfélen, mert másképp azt hiszi az olvasó, meg a világ, hogy mi, a többség, az erdélyi magyarság is olyanok vagyunk mint ők.
  Azt hiszik ott a csúcson, hogy már sikerűlt teljesen elhűjíteni bennünket.
  Nem úgy verik a cigányt, Narkó úr! Figyelünk, akár hogy próbál ködösíteni!
  Íme két újabb gyöngyszem az udemeráj pártlapjából (Új magyar szó-ha valaki nem tudná):
  1.”Nem látom realitását annak, hogy a PNL és a PSD oldalán a korábbi többségben részt véve alkothasson kormánykoaliciót az RMDSZ”.
  Magyarra forditva: még meg sem száradt a tinta az aláírásokon, az UDMR elsőnek rúgta fel az egyezményt!
  2.”Személy szerint továbbra is fenntartom, hogy a liberálisoknak helyük van mellettünk”
  Mikor előzött az UDMR?
  Eddig (még az ÚMSZ is megírta!) csak a liberálisok segg-vizében fuldokoltak.
  Vigyázzon elnök úr. figyelünk!

 • Csiki szerint:

  Hát az a helyzet, hogy UDMR – ileg lassan lekörözzük a szocikat, Oprisan, Dragnea és a többi “baron local” – (elnézést, erre nem találtam magyar kifelyezést)majd Borbolyhoz és Tamás Sándorhoz jár tanfolyamra, Hrebenciuc meg Verestóyhoz. Még “prostanac” – unk is van Hunorka személyében. Szóval nem csak megtanultuk a Dambovita – i politizalast, hanem tökélyre is fejlesztettük azt.

  Szebb jövőt elvtársak!

 • >