Nem ellenzi Ceausescu szobrának felállítását a román néppárti delegáció

A Ceauşescu házaspár szobormakettjei Scornicești-ben (forrás: www.romania-actualitati.ro)

A napokban zajló kongresszusán az Európai Néppárt határozati javaslatban szándékozik elítélni a kommunista önkényuralmi jelvények újbóli használatát, és a kommunista diktátorok emléke előtt való hódolást. Tőkés László EP-képviselő javaslatára a határozattervezet eredetileg két romániai vonatkozású eseményt is elmarasztalt, nevezetesen a Scornicești-ben felállítandó Ceauşescu-szobor és a marosvásárhelyi Guşă-szobor felállításának tervét.

Tőkés László meglepődve vette tudomásul, hogy a Román Néppárti Delegáció vezetője, Marian-Jean Marinescu döntése nyomán kivették a Nicolae Ceauşescu volt kommunista diktátornak, illetve a Ștefan Guşă temesvári mészárosnak állítandó szobrok ellen tiltakozó bekezdést.

Ennek kapcsán az erdélyi magyarok európai képviselője levélben fordult Wilfried Martenshez, az Európai Néppárt újraválasztott elnökéhez, illetve Joseph Daul néppárti frakcióvezetőhöz: „Döbbenettel értesültünk arról – írja –, hogy a román néppárti delegáció vezetője, Marian-Jean Marinescu nyomására a román vonatkozású rész teljes egészében kikerült a határozati javaslat szövegéből. Természetszerűleg vetődik fel a kérdés: Marinescu úr ekképpen kívánja támogatni a diktátor és tábornoka kultuszát?” A Guşă-szobor marosvásárhelyi felállítása végletesen aggasztónak tartja Tőkés László, hiszen az 1989-es események után épp Marosvásárhelyen követelt halálos áldozatokat is a magyarellenes erőszakhullám 1990 márciusában. „Éppen ezért félreérthetetlen magyarellenes provokációként kell tekintenünk a szobor felállítására, és aggodalmunknak adunk hangot, hogy ismét magyarellenes agressziót szít a szobor felállításának ügye” – figyelmeztet levelében Tőkés.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke levelében kéri a Néppárt vezetőit, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel tegyenek lépéseket a román néppárti delegációnál és a nemrégiben újraválasztott Traian Băsescu elnöknél – aki egyébként 2006 decemberében elítélte a kommunista rezsimet a Tismănenu jelentés alapján –, hogy a két véreskezű kommunista vezetőnek ne állíthassanak szobrot országunkban. „A forradalom mintegy 1200 halálos áldozata iránti kegyelet indít arra, hogy szót emeljek, hiszen a szobrok felállítása a demokráciáért síkra szálló polgártársaim arculcsapása, és az 1989-es Forradalom mártírjai emlékének meggyalázása volna” – írja Tőkés László. (hírszerk.)

erdely.ma

admin
 

>