Tőkés szerint Băsescu tartozik a magyarságnak

A romániai magyarság Traian Basescura szavazott a romániai elnökválasztáson, de nem érezte magáénak a voksolást, miután két rossz között kellett választania – jelen- tette ki Tőkés László püspök, romániai ma- gyar európai parlamenti képviselő hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a két jelölt egyike sem kínált semmit a magyaroknak. Ezért volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács álláspontja az, hogy az emberek a lelkiismeretük szerint szavazzanak – tette hozzá.

Tőkés László úgy vélte, hogy a választási győztes Basescunak viszonoznia kell a magyar voksokat, és felül kell vizsgálnia Székelyföld-politikáját.

„Most neki kellene reánk szavaznia” – fogalmazott a képviselő.

„Sérti a nemzeti méltóságunkat, hogy a vetekedő elnökjelöltek és pártok szinte semmibe vették a magyarságot, … mintha nem létező választók volnának a magyar szavazók” – mondta.

Tőkés László egyúttal ismét összefogásra szólította a magyarságot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig arra, hogy hagyjon fel egypárti politikai filozófiájával és gyakorlatával, amely „végérvényesen megbukott”.

Mint fogalmazott, az RMDSZ ismét „jégre vitte a választókat”. Egyoldalúan a posztkommunista jelölt, Mircea Geoana mellé állt ugyanis, „anélkül, hogy ennek fejében bármit követeltek vagy ígértek volna”.

Kiemelte azt is, hogy a magyar szavazók részvétele az országos átlagot 20 százalékkal alulmúlta, ez megint csak „komoly jelzés az RMDSZ számára”.

Az összefogás mellett érvelve kiemelte: most például a magyar szavazatokon múlhatott volna önmagában az, hogy ki lesz Románia elnöke, és „ilyenkor nem engedhetünk annak a megosztó politikának, amelyet kiprovokált az RMDSZ, és amelyre a Magyar Polgári Párt is vevő volt”.

Tőkés László bejelentette, ismét javasolja, hogy román-magyar párbeszéd alakuljon ki az országban. A huszadik évfordulón be kell fejezni a rendszervál- tozást, amely „nem lehet teljes, ha csak általában beszélünk emberi jogokról, de a kisebbségi jogok területén érdemi előrehaladás nem történik. A rendszerváltás befejezéséhez azonban új magyar alapállásra, közös irányvonal kidolgozására is szükség van – szögezte le.

MTI , erdely.ma

admin
 

>