4

MPP központi irodája – Állásfoglalás

A Magyar Polgári Párt felháborodással és megütközéssel fogadta azt az elmúlt napokban előszeretettel használt fotót, amelyen Traian Băsescu és Szász Jenő látható koccintás közben, és amellyel néhány erdélyi magyar sajtóorgánum illusztrálni kívánta a Magyar Polgári Párt küldöttségének Cotroceni-i látogatását.

Az, hogy a média egy része szándékosan félretájékoztat, vagy alaptalan vádakat fogalmaz meg a Magyar Polgári Párttal szemben, már régóta nem számít meglepetésnek. Az viszont, hogy a szerkesztőségek – mintegy mondandójuk alátámasztásaként – olyan fotót használnak fel, amely nem 2009. december 1-én, a Cotroceni-i palotában készült, hanem 2006. március 16-án Székelyudvarhelyen, messzemenően kimeríti a csúsztatás és manipuláció fogalmát.

A szóban forgó fotón Szász Jenő és Traian Băsescu nem a román nemzeti ünnep alkalmából, 2009. december 1-én, Bukarestben koccintanak, hanem 2006. március 16-án, a magyar nemzeti ünnep másnapján Székelyudvarhelyen, amikor a Magyar Polgári Párt elnöke polgármesterként fogadta a román államfőt.

A megjelent fotót ifj. Haáz Sándor készítette a székelyudvarhelyi Városházán, amikor a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen megszervezett Székely Nagygyűlés után Traian Băsescu ellátogatott Székelyudvarhelyre.

A jereváni rádió ominózus esetére emlékeztető csúsztatások, amikor is kiderült, hogy nem fosztogattak, hanem osztogattak, régmúlt, letűnt időkre emlékeztetnek. Az igazság viszont az, hogy nem Szász Jenő koccintott Bukarestben Traian Băsescuval, a román nemzeti ünnep alkalmából, hanem Traian Băsescu koccintott a magyar nemzeti ünnep alkalmából Szász Jenővel, a székely fővárosban.

A Magyar Polgári Párt küldöttsége Bukarestben nem viselt kokárdát és nem koccintott.

A Magyar Polgári Párt küldöttsége ezzel szemben beszélt az autonómiáról, beszélt egy Elnöki Bizottság létrehozásáról, amely a közigazgatási reformot lesz hivatott előkészíteni, és amelybe mind az RMDSZ, mind pedig a Magyar Polgári Párt képviselője meghívást kap.

2009. december 1-én Bukarestben a Magyar Polgári Párt delegációjának – amelyet Tőkés András véleményével ellentétben éppen a múlt pénteki, Szentegyházán tartott polgármesteri és alpolgármesteri találkozó, illetve az Országos Elnökség többsége bízott meg az egyeztetett álláspont képviseletével – egy keresnivalója volt: emlékeztetni a román politikumot arról, hogy 1918. december 1-én, a Gyulafehérvári Határozatokban széleskörű önrendelkezést ígértek a nemzeti kisebbségeknek.

a Magyar Polgári Párt sajtóirodája

Székelyudvarhely, 2009. december 4.

admin
 

 • apu szerint:

  jobb akissebbik rossz, mint a bzonytalan.

 • apu szerint:

  jobb a kissebbik rosz mint a bizonytalan.(GEOANA)

 • ha ha szerint:

  nektek jo a munkanelkuliseg, az ehseg ! Tobb a somer mint a munkas ennyit tett bsasescu!Mind hogy megadjatok az ismeretlennek az eselyt!!!Mert szerintem egy nemet ministerelnokkel az elen tett volna geona, es a tobbiekkel valamit!!De ahogy latom a tobsegnek nagyon jo ahogy van!sajnos

 • fujjjjjjjjjjj szerint:

  Persze! Mert basescu tette munkanelkulive sarmasagon a tanacsi alkalmazottak egyreszet( tobbgyerekeseket) hogy helyet tudjon csinalni a segnyalo rokonoknak meg agyasoknak!
  ez Basescu mive nem a Dombie!!

 • >