Geoana is nemet mond a területi autonómiára

Álproblémának nevezte a területi autonómia megszerzésére irányuló székelyföldi törekvéseket Horia Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei szervezetének elnöke.

A politikus úgy vélte, hogy a helyi önrendelkezés kielégíti a nemzeti kisebbségek minden szükségletét. A parlamenti képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy mit üzen Mircea Geoană a magyar választópolgároknak, kifejtette: a PSD-elnök már megfogalmazta a magyaroknak szóló üzenetét, amely valamennyi kisebbség számára érvényes.

Úgy vélte, Mircea Geoanában megvan a képesség arra, hogy kiegyensúlyozott államférfi legyen, aki képes szolidárissá tenni egymás irányába a román és a magyar közösséget, és ami a legfontosabb, kivezetni az országot a válságból. Hozzátette: a PSD államfőjelöltje világosan megmondta, szigorúan be fogják tartani a nemzeti kisebbségeknek az alkotmányban garantált jogait, és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az ország valamennyi állampolgára, nemzetiségtől függetlenül otthon érezze magát.

„Ezen a magyar kisebbség kulturális és vallási identitásának megőrzéséhez, nyelve és hagyományai megőrzéséhez kapcsolódó jogát értette” – hangsúlyozta Grama. A politikus úgy vélte, a magyar közösség által kért jogok az állami apparátus és döntéshozatal reformja révén érvényesülnek majd, és kifejtette, nem tudja, milyen más jogokat biztosítana számukra a területi autonómia.

kitekinto.hu/Krónika , erdely.ma

admin
 

>