13

Kettős állampolgárság december 5.-re? Szili szerint lehetséges

Kétnapos erdélyi körútja során Nagyváradra is ellátogatott a magyar Országyűlés volt elnöke, Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának elnöke, aki szombat délben irodájában felkereste Tőkés László EP-képviselőt is.

A közvetlen hangulatú találkozón, amelynek első és utolsó része a sajtónyilvánosság előtt zajlott, nem csupán a képviselői iroda munkatársai fogadták Szili Katalint, hanem a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) képviselője is.

A kölcsönös üdvözlések után Tőkés bemutatta a magyarországiaknak jelenlevő munkatársait. Az EP-képviselő röviden vázolta az aktuális magyar politikai helyzetet, rámutatva arra, hogy már nem a bal- és a jobboldal szembenállásán van a politikai hangsúly, hanem azon, hogy közösen találjanak megoldást az egyre égetőbb gondok orvoslására. A „hiteles baloldallal” mindig megtalálták az egészséges kompromisszumokat, vélekedett a volt püspök, hiszen a demokráciának és a pluralizmusnak ez az egyik alapja. S remélhetően eljön az idő, amikor valamennyi magyar párt belátja: csakis közösen lehet tenni a magyar közösségekért mind az anyaországban, mind a kisebbségbe került magyar népcsoportok esetében.

Szili Katalin osztotta ezt a véleményt, s mint elmondta, Tőkés brüsszeli képviselői irodája igen fontos közvetítő kapocs lett a magyar közösségek számára, s úgy véli, ez nagyban hozzásegíti majd az anyaországi pártokat ahhoz, hogy hiteles képet kapjanak a kisebbségben élő magyarok gondjairól, illetve a magyarországi helyzetről a kisebbségben élő magyarok is jobban tudnak tájékozódni.

Szóba került a szombati látogatáson az a „sajnálatos félreértésnek” nevezett szervezési baki is, hogy Csűry István, a KREK megbízott püspöke a sajtóban közzétett nyílt levélben felrótta, hogy Szili Katalin nem látogatja meg a többségi váradi református közösség képviselőit, hanem csak a katolikus püspökséget. Nincs szó megkülönböztetésről, hangsúlyozta nyomatékkal a vendég politikus, csakis valami félreértés csúszhatott be a forgatókönyvbe, s reméli, hogy nemsokára magával az egyházfővel is személyesen tisztázhatja ezt. A kerület nevében csak Antal János külügyi tanácsos volt jelen, aki tolmácsolta a megbízott püspök és a KREK igazgatótanácsának üdvözletét, azonban hogy miként is tisztázták a félreértést és ki kinek mit rótt fel, arról nem tudjuk tájékoztatni olvasóinkat, ugyanis megkérték a sajtó képviselőit, hogy ezalatt hagyják el a tárgyalótermet.

A találkozó végén Szili Katalin szakított időt az újságírók kérdéseire is, így szóba került a kettős állampolgárság is. Úgy tűnik, a sok ellentmondás után elérkezett az idő, mikor a magyarországi parlamenti pártok egyetértenek a kettős állampolgárság megadásáról a kisebbségben élő magyaroknak, már körvonalazódik a törvénymódosítás, jelentette ki Szili, hozzátéve, hogy „azt kell még eldönteni, milyen legyen a mélysége és a tartalma ennek a kettős állampolgárságnak. Én ma a politikustársaimtól kapott tájékoztató alapján azt látom, hogy lehetséges az, hogy még az őszi ülésszak keretében, a 2004. december 5-i népszavazás ötödik évfordulóján megtörténjék az állampolgársági törvénynek a módosítása.”

Kérdésünkre Szili elmondta, a katolikus püspökségen is baráti látogatást tett, ezt két ok is motiválta, éspedig az, hogy személyesen megismerje Nagyvárad 82. római katolikus püspökét, Böcskei Lászlót, illetve, hogy köszöntse az általa nagyra becsült nyugalmazott püspököt, Tempfli Józsefet is.

Szőke Mária
Reggeli Újság , erdely.ma

admin
 

 • Én szerint:

  halkan megjegyzem, elég zsenáns a se füle se farka, ráadásul nem egy hejesirási hibát tartalmazó fejléc

 • admin szerint:

  Helyesírási hibák javítva.

 • Olvasó szerint:

  Aki magyar helyesírásról okoskodik, az írjon magyarul… és helyesen!
  Pl. kezdje nagybetűvel a mondatot, aztán az idegen(!) eredetű “zsenáns” szó helyett használja ezt: “kínos”, és végül éppen abban a szóban, hogy “helyesirási” NE ejtsen HELYESÍRÁSI hibát!
  A mondat szerkezetéről most inkább semmit nem írok.

 • Én szerint:

  Tisztelt Olvasó, egyetertek az altalad irottakkal, mentsegemre csak azt tudom felhozni, hogy men sajat geprol irtam a bejegyzest (Debian O.S.), es ennek a gepnek szamomra idegen a billentyuzetkiosztasa (gyakorlatilag nem talaltam a hosszu i-t).
  Mindazonaltal kivancsi vagyok a velemenyedre a szamomra meg mindeg “zsenans” fejlecrol.

  Szandekosan kerultem az ekezetes betuk hasznalatat mert meg mindeg nem talalom a hosszu i-t.

  tisztelettel

 • admin szerint:

  Kedves Én nevű hozzászólónk!

  Ki a farbával az asztalra a fejléccel kapcsolatban mert már én is (hivatalból) kíváncsi lennék rá.

  Köszönettel:
  Admin.

 • Én szerint:

  Errol lenne szo ->>

  Hajrá, Sarmaság! Hajrá, Sarmaságiak!
  – Magyar Polgári Párt Sarmaság községi szervezetének blogja –

  – a Hajrá-k utanni vesszok feleslegesek, illetve a Sarmaságiak helyett ildomosabb lenne a sarmaságiak (kicsi s)
  – “Magyar Polgári Párt Sarmaság községi szervezetének blogja” elejerol hianyzik az “a” (a szememnek mindenkepp)

  tisztelettel Én

 • admin szerint:

  Kösz a javaslatokat kedves Én.
  Amint láthatod az általad javasolt változtatásokat eszközöltem, kivéve azt hogy a ,,Sarmaságiak” szón nem változtattam. Ezzel kapcsolatban csak annyit hogy nyelvtanilag egyetértek veled, de a sarmaságiak iránti tiszteletből kérlek fogadd el továbbra is a nagy kezdőbetűt a fejlécben.
  Mégegyszer köszönöm a szíves észrevételt és javaslatot.
  Admin.

 • Olvasó szerint:

  Kedves Én!
  Örülök, hogy egyetértesz velem, de hidd el, nem ezért írtam, amit írtam. Egyszerűen csak „zsenánsnak” 🙂 tartom, ha valaki a kákán csomót keres, és a te hozzászólásodból (számomra) ez derül ki.
  Azt látom, hogy kínosan odafigyeltél az ékezetekre, de közben elfelejtkeztél a többi lényeges dologról: pl. „nem” helyett „men”-t, a „mindig” helyett „mindeg”-et írsz. Ezen kívül szerintem (annak ellenére, hogy ez vita tárgya az új szabály szerint) a „billentyűzetkiosztása” két külön szó.
  Mindezeket, nem azért írtam, hogy keressem a kákán a csomót, hanem, hogy rádöbbenj: ha kifogásokat keresel az írásokban, akkor előbb te írj kifogástalanul.
  Véleményemre vagy kíváncsi? Elmondom: szerintem tisztelt Admin elsiette a „Hajrá-k utánni” (helyesen: Hajrák utáni) vesszők törlését. Figyelmetekbe ajánlom egy sokkal szélesebb kört megszólító honlap fejlécét (http://orbanviktor.hu/), ahol ebben a formában találod meg a feliratot, és fura módon évek óta senkit nem „zsenál”.
  Adminnal abban egyetértek, hogy a hozzászólók iránti tiszteletből maradjon nagybetűvel a „Sarmaságiak”
  Ezzel a hozzászólással részemről befejezettnek tekintem a helyesírásról folytatott eszmecserét.
  Tisztelettel (nagybetűvel, mert így helyes),
  Olvasó

 • admin szerint:

  Kedves Olvasó!
  Neked is meg szeretném köszönni szíves és általam igen értékesnek tartott hozzászólásodat,ám az eredetiség és az autencitás kedvéért én nem tenném vissza a vesszőket a fejlécbe.Te mit szólsz hozzá?
  Admin.

 • egy valaki szerint:

  Vegre holnap lesz egy nyugodt gondnok valosztasi napunk,ki is erdemeljuk enyi farodsagos munka utan.Meg csak a regi gondnokot kel el tegyuk utbol es aztan minden mehet ugy ahogy el gondoltuk.Csak vigyazzatok meg ne jelenjen az ordog halottak napjara.Csak igy tovabb ……..azert mas se hulje.

 • haha szerint:

  más nem csak te

 • egy MPP-és szerint:

  Elég régen böngészem a blogotokat, de sajnos az utóbbi időben (obiektív okokból) erre nem volt lehetőségem.
  Örömmel tapasztalom, hogy a kezdetekhez viszonyítva, a sarmasági.ro egy sokoldalubban tájékozott és tájékoztató, mértéktartóbb, civilizáltabb hangnemű véleményformálóvá fejlődött.
  Őszintén gratulálok hozzá!
  A fenti hozzászólóknak is gratulálok, és egyetértek velük. Részben.
  Azért csak úgy, mert-bár én is fontosnak tartom a helyes magyar írást, de egy internetes politikai blog esetében, talán ugyanolyan fontos az éppen aktuális topic-hoz szorosan kötődő vélemény nyilvánítás is, ami ugye, a fenebbi hozzászólások esetében sem nagyon evidens.
  Ilyen esetekben lenne hasznos “admin” moderátori hozzáállása. Nem beszélve az “egy valaki” nevű hozzászóló téma-tévesztéséről.Nincs szándékomban megbántani az illetőt, annál is inkább, mivel egy nagyon is megvitatásra érdemes témát pedzeget: a politikum erőteljes és erőszakos nyomulása az egyház vezetőtestületeibe.
  Úgy hallottam, tisztelt “admin”. hogy ez nálatok, Sarmaságon éppen hogy aktuális.
  Nem érne meg egy misét?
  Vagy egy tájékoztató topic-nyitót?

 • >