3

A rendőrségen tartották az EMI- seket Gasparovic látogatása miatt – film

Forrás: dunatv.hu

Bevitték a rendőrségre szombaton Nagyszalontán az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnevezésű szervezet kilenc tagját, akik rögtönzött tüntetést (fleshmobot) akartak szervezni Ivan Gasparovic szlovák államfő ottani látogatása idején.

Lovassy Tamás, az EMI nagyváradi szervezetének elnöke az MTI-nek szombaton elmondta: az Európában bevett gyakorlatnak megfelelően, fleshmob – villámcsődület” – keretében, néhány transzparens felmutatásával akartak tiltakozni a szlovák nyelvtörvény ellen, szolidaritást vállalva a felvidéki magyarsággal.

Az egyik transzparensre azt írták angol nyelven: „Gasparovic, fajgyűlölő vagy?”. Egy másikon pedig – a szlovák nyelvtörvényre utalva – azt: „Gasparovic, ne beszélj szlovákul!”

Mivel az EMI-tagok tudtak a szlovák államfő látogatásáról, kilencen három gépkocsival utaztak Nagyszalontára. Lovassy elmondta: a város bejárata előtt mintegy három kilométerrel „rutinellenőrzés” keretében megállították, majd tovább engedték őket, Lovassy szerint már ez is része volt a „késleltetésnek”. A tüntetni készülők a Gasparovic által meglátogatni kívánt szlovák tiszteletbeli konzulátus épületének közelében parkoltak le, mintegy százötven méterre onnan. A szlovák elnök akkor még nem érkezett meg, a hatóságok amúgy is lezárták a látogatás színhelyének környékét – mondta az MTI-nek az ifjúsági szervezet tisztségviselője.

Leparkolásuk után tíz perccel megjelent mellettük egy civil ruhás rendőr és egy csendőr, s mind a kilenc fiatalt bevitték a rendőrségre. Ez déltájban volt, körülbelül két órával később engedték szabadon őket. Lovassy hozzáfűzte: semmivel nem indokolták, hogy miért kellett „begyűjteni” őket, mindenről beszélgettek velük, csak éppen a Gasparovic-látogatásról nem esett egy szó sem. Az EMI-vezetőnek meggyőződése, hogy a román rendőrség csak az időt húzta, így akarta megakadályozni, hogy tüntessenek.

mno.hu, MTI , erdely.ma

admin
 

 • thebigarni szerint:

  Idosebb vagyok mint Szlovakia!!!!

 • Koppány_Vezér szerint:

  igen,ez az Európai Unió és a jelenlegi “demokrácia”.Ilyen gyönyörű kulcsszavak alatt működik a szervezett bűnözés,a mocsok,a terrorizmus a felső szinteken.a romániai vezetés is egylére megy a szlovákkal,akkor persze hogy segítenek egymásnak.Egy békés tüntetés nem megengedhető hazánkban,ez van.
  Ezek a mocskos posztkommunista rezsimek addig nem fognak megváltozni amíg nem emeljük fel a hangunkat és nem lesz egy új március 15,vagy október 23.A nép akarata mindennél erősebb és egy több,mint ezer éves társadalmat nem fognak szétroncsolni holmi XX. században feltörekni kívánó szovjet alattvalók,1000 évet nem vált fel 90,vagy 50,nemhogy 20″
  ne dőljünk be a “demokrácia” vörös fogakkal mosolygó álarcának!
  Ébredjetek Magyarok!
  “A víz szalad,a kő marad
  a kő marad.”
  -Wass Albert-

 • thebigarni szerint:

  Szivembol szoltal Koppany !

 • >